BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Kötelezően választható

Lassan magam is olyan leszek, mint a vírusvédekezésben illetékes kormányzati tényezők, valamint a felelős egészségügyi megbízottak. Minden héten mást mondok.


koronavírus - Debrecen

MTI/Czeglédi Zsolt

Legalábbis azt illetően, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon – vagy más módon – kötelező-e jelentkeznie előzetesen annak, aki meg akarja kapni az oltást. Aki követte, észlelhette, milyen hosszú utat járt meg rövid idő alatt az előzetes regisztráció értelmezése.

Korábban ezek amolyan igényfelmérést jelentettek a kormány szíves érdeklődésében tálalva. Ilyen értelemben említettem magam is többször, legutóbb múlt héten. Gondolván és remélvén, hogy bár nagy változásokon esett át a hivatalos kommentek hangneme, végül csak az lesz belőle, amit bevezetésekor ígértek. Tehát amolyan érdeklődés, s messze nem kötelező jelentkezés. Vagyis „aki bújt, bújt, aki nem, nem” – gyakorlatilag mindegy lesz. Amennyiben valaki valamelyik különösen veszélyeztetett csoportba tartozik, az mindenképpen igényt tarthat a vakcina beadására. Akár a kormánynál jelentkezett, akár a háziorvosánál. Vagy sehol sem. Merthogy kora, foglalkozása vagy krónikus betegsége okán mindenképpen személyes értesítést fog kapni, amely eredményként egyeztetik vele az oltás helyét és időpontját. Mi tagadás, a múlt héten ebben a hitben zártam le magamban a kérdést. Mint néhány nap alatt kiderült, kicsit korán, s nagyon hiszékenyen.

Rövidre fogva e heti esedékes eszmefutkosásomat olyan témáról terveztem, mint a régi szép időkben tettem volna. Hosszasan panaszkodni a várható időjárásra, különös tekintettel Debrecen szerencsétlen fekvésére, hiszen a héten keletről szibériai eredetű hidegbetörés várható. S néhány napja (éjszakája) már így is a város, gondolom különösen annak keleti fele, volt a leghidegebb mért pont az országban.

De mégsem a leendő brutál mínuszokra (s okára) panaszkodom, mert a hétvégén olyan nyugtalanító hírekre bukkanhattunk az oltási regisztrációval kapcsolatban, amelyek felülírták tervezett írásom témáját. S ami jóval fontosabb, a korábbi hivatalos nyilatkozatokat úgyszintén. A legfrissebb közlések szerint az igényfelmérés ugyanis kerek perec azt jelenti, hogy kötelező az előzetes feliratkozás azok számára, akik oltakozni akarnak.


koronavírus

Ugyanakkor, jogosultságunk különböző okainak legalább fél tucat állami nyilvántartásban kell szerepelniük. S éppen ezekre vonatkozó kérdések szerepelnek azon a formanyomtatványon, amit az oltás előtt a beleegyezési nyilatkozatunkon majdan ki kell töltenünk. A polgárbarát állami ügyintézés gyakori felvillantása fényében talán nem szentségtörés arra gondolni, hogy ezeket az információkat, amelyek egyébként pontosan szerepelnek a háziorvosi nyilvántartásban, az egészségügyi rendszer vezesse rá az oltási dokumentumra és ezzel a kinyomtatott lappal várja az oltakozót. Akinek már csupán az esetleges hiánypótlást kellene elvégeznie és személyesen aláírnia a belegyezését megtestesítő papírt.

De térjünk rá a heti lényegre. „Úgy tűnik, vége a vakcinaregisztráció szükségességével kapcsolatos bizonytalanságnak, egy hivatalos levél alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy aki nem regisztrál, az nem kap oltást – írja a 444 egy olvasótól kapott információ alapján.”

Az „Új fejlemény a vakcinaregisztráció ügyében, meg fog lepődni” címmel szombaton közreadott cikkben egy olvasó kérdezte meg az illetékestől, hogy akkor most mi is az érvényes álláspont az előzetes regisztrációval kapcsolatban. Nos, ezt a választ kapta:

„A COVID-19 elleni védőoltást igénylők kétféle módon jelezhetik igényüket:
1., Az Ön által is megkapott regisztrációs lap kitöltésével, visszaküldésével (olvasónk 60 év feletti nyugdíjas, és ők nemcsak online regisztrálhatnak, hanem postai úton kaptak űrlapot is – szerk.),
2., online regisztrációval.
Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes. Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye. Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt. Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES.
Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.
Üdvözlettel: X.Y., helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.”

A portál (444. hu) ennek kapcsán felidézi Rogán Antal miniszterelnöki kabinetiroda vezető szavait, aki decemberben egy tévéműsorban kimondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. December 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatót a két kormánypárt frakcióvezetője, és a KDNP képviselőcsoportja nevében Simicskó István ott kijelentette, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”. S mint utaltam rá, a témában kismillió egymásnak ellentmondó nyilatkozat látott már napvilágot.


koronavírus

Talán éppen egy, az adatainkat érintő aggályos helyzet, s nem orvosi, technikai, logisztikai vagy betegvédelmi okok szülték az illetékesek részéről a korábbi magyarázatokat, mondhatnánk magyarázkodásokat. Ugyanis, mint korábbi írásainkban magunk szintén idéztük: „A vakcinaregisztráció szükségessége eddig egyáltalán nem volt egyértelmű, ami a legtöbbször hivatalos forrásból elhangzott ezzel kapcsolatban, az csupán annyi volt, hogy az igények felmérése miatt van rá szükség. A mérsékelt regisztrációs hajlandóságban vélhetően nem kis szerepe van a felmerült adatvédelmi aggályoknak, az adatok ugyanis egy Fidesz-közeli cégen futnak át, ugyanez a cég üzemelteti a választási rendszer szoftverét is.” (napi.hu)

Arról már nem is beszélve, hogy eddig az állam annyival több vakcinát (uszkve 18 millió) kötött le, amely mennyisége köszönő viszonyban sincs az előzetesen regisztrálók (cirka egy millió) számával. S még többet, mármint oltóanyagot, akarnak beszerezni. Alighanem tiszta szerencse, hogy ebből a szempontból maguk az illetékesek sem veszik komolyan az általuk gőzerővel propagált regisztrációs projektet. S az csupán mese habbal, hogy „az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni..”

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...