BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Kispályás védekezés

A kormány áttolta a koronavírus-fertőzés terjedése elleni gyakorlati küzdelmet, ezzel együtt a felelősséget is a rendőrségre?


koronavírus

Koppányi Szabolcs

A történések helyszíne: Debrecen fő utcája, még pontosabban a Piac utcára, a Kossuth térre kitelepült vendéglátó teraszok, székek, valamint asztalok. Az esemény jellege: vendéglátóipari tevékenység. Még szép napsütésben. Maszk csupán a személyzeten, amely arra utal, hogy valahol a múltban járunk. Illetve és természetesen a benn lévők éppen ülnek.

A felidézett emlékkép kelte azonban nem túl régi, csupán múlt heti. Viszont elárulja, hogy mégiscsak idejétmúlt. Hisz ma és holnap, valamint azután a vendégeknek orrot, szájat eltakaró maszkban szabad ezekben és más vendéglátóhelyeken tartózkodniuk. A maszkot természetesen a fogyasztás idejére levehetik. Csevegni, csacsogni, tárgyalni, veszekedni, udvarolni, egyszóval interaktív szóbeli kommunikációt folytatni azonban csakis megfelelő módon kialakított, orvosi, munkavédelmi stb. maszkban engedélyezett folytatni, oly módon, hogy az a szájat és orrot folyamatosan elfedje. (Magyar Közlöny)

Viszont önmagában – s nem csupán a fokozódó nemzetközi helyzettel történő összehasonlításban – jó hír a magyar vendégeknek, hogy legkésőbb áprilisban újra kezdhetik az éttermekben a maszk nélküli dumcsizást (is). A miniszterelnök pénteki bejelentése és számításai szerint ugyanis „december végén, vagy január elején lehet az a pont, amikor befut az első adag a koronavírus elleni vakcinából.. áprilisban érkezhet meg az a szállítmány, amivel már széles körben is megkezdődhetnek az oltások”.

Ha valóban így lesz, akkor az éttermek, kocsmahivatalok stb. vendégei ismét maszk nélkül emelgethetik poharukat egy jobb korszak reményére. Igaz, ez lenne talán a legkevésbé fontos hozadéka. Hisz nem egy ország egészségügye, s az ezzel kapcsolatos ellátórendszerei már ma az összeomlás szélén állnak a járvány miatt. Ami Magyarországot illeti, amennyiben a helyzetünket alulnézetből is hajlandóak vagyunk szemügyre venni, akkor mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül a legilletékesebbek olykor kétségbeesett szavát. Mint amilyen például vasárnap látott napvilágot. Nem elsőként, s nagyon félő, hogy gyakorlatilag ugyanezen mondandójával nem utolsóként.:

„A tények: a győri kórház érdemben közel telt házas Covid-pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek – fogalmaz Facebook-bejegyzésében egy, a győri kórházban dolgozó orvos..betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek… nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabbak. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztetőgépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó, hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik. Kiemelte azt is, hogy a környék megyei kórházai beteltek, és a mobil járványkórházak is. A bejegyzés írója szerint orvosok telefonon hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára valamelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget.” (index.hu)

A hivatalos adatok szerint a vírus következtében elhunytak száma több mint duplájára nőtt egy hónap alatt. Az október elsejei 781-ről 1819-re emelkedett. „S miután ez utóbbi adatnak többen is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, nem árt megjegyeznünk, hogy a korábbi megduplázódáshoz csaknem öt hónap ’kellett’; a május hetedikei 390-ről október elsejéig tartott ez az emelkedési hullám.” (Kéri László elemzése, Hírklikk) Most tehát egy hónap sem telt el, s megduplázódott a járványban elhunytak száma. Az szintén riasztó, hogy tavasszal a napi húsz-harminc, de legfeljebb néhány tucat új beteggel szemben, vasárnap reggelig már második napja csaknem 4 ezer új esetet tártak fel 24 óránként.


koronavírus - 2020. november 1.
A 2020. november elsején reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Summa summárum: nagy kérdés, hogy a múlt héten bejelentett, s a többi, akár még jobb helyzetben lévő országokéhoz képest kispályásnak számító magyarországi szigorítások elégségesek lesznek-e. Hacsak nem olyan meggondolás rejlik a háttérben, amely egy sajátos szerepcserét feltételez. Sokak szerint ugyanis a kormány nem akarja eddigi politikájának egyik sarokkövét látványosan és nyíltan sutba vágni, amely ekként foglalható össze: „A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat.” (koronavirus.gov.hu)

Ugyanakkor a rendőrség jogot kapott, hogy bármiféle rendezvényt, így akár sporteseményt beszüntethessen vagy betilthasson, intézményeket bezárathasson. Avagy elvben és előzetesen arra is következtethetünk, hogy a bejelentett szigorítások fő célpontja nem csupán a maszkviselés elmulasztásának szigorú szankcionálása, hanem esetleg olyan bezárások rendőrségi lebonyolítása, amelyek más országokban a legfőbb politikai vezetők és járványügyi szervek saját nevükben vállalnak fel.

Mindenesetre sokat mond e szempontból Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének szombati Facebook-bejegyzése: „Mi pedig azt kérjük a hatóságoktól, hogy minden olyan helyet, ahol nem tartják be a védekezés szabályait, zárassanak is be..”

Müller Cecília vasárnap tett nyilatkozata szintén azt sejteti, hogy az intézkedéseket, korlátozásokat, tiltásokat tekintve a java még bőven előttünk áll, s az egyedi kihágások büntetését mégiscsak fel kell váltania az általános érvényű, normatív szabályozásnak. „Bízik benne, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, kerüli a tömeget, a tömegrendezvényeket, akkor nem lesz szükség drasztikus változtatásokra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon is eljöhet a pillanat, amikor jelentős változtatásokra lesz szükség, de ezt szeretnék elkerülni – mondta az országos tisztifőorvos a közmédiának.”

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...