BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: két tesztjét is elrontották, 11 nap rosszullét után tudta meg egy polgári tanár, hogy megfertőződött

A koronavírus miatt az előző héten bezárt középiskola pedagógusa az első olyan ismert személy Polgáron, aki elkapta a fertőzést. Nem érti, hogy az iskola hajdú-bihari tanárait miért nem automatikusan tesztelték, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollégáit. Bízik benne, a nyilvánossághoz fordulása elősegíti, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe.


koronavírus - teszt - PCR

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, szeptember 7-én jelentette be Tóth József (DK), Polgár polgármestere, hogy a József Attila Szakképző Iskola egyik (nem a településen élő) alkalmazottjának szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust, ezért az összes dolgozót hatósági karantén alá helyezték, az iskolát pedig az illetékes hatóság bezárta, elrendelve a tantermen kívüli online oktatást. A szerkesztőségünket szeptember 15-én kereste meg az iskola egyik pedagógusa, hogy megossza velünk a történetét abban bízva, hogy ezáltal sikerül megakadályozni, hogy mások is hasonló helyzetbe kerüljenek.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Napokig hiába próbálta teszteltetni magát

A középiskolai tanár elmondása szerint minden egy augusztus 31-i értekezleten kezdődött, amikor a 12 tagú testület 4-5 órán keresztül ülésezett a tanári szobában. Az egyik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakó pedagógus szeptember elsején jelezte, hogy megbetegedett, 3-án pedig PCR-tesztet végeztek el rajta.

A Debreciner szerkesztőségét megkereső tanár aznap este már rosszul érezte magát, hőemelkedése és orrfolyása lett, 4-én pedig nem is ment dolgozni. A háziorvosa éppen nem rendelt, ezért a helyettesítőjével tudott beszélni telefonon, aki közölte vele, hogy mivel akkor még nem jelentkezett a magas láz, valamint a szomszéd megyében élő, korábban megbetegedő pedagógus még nem kapta meg a teszt eredményét, továbbá mivel nincs más regisztrált fertőzött kontaktszemély sem, ennyi nem elég ahhoz, hogy tesztelést kérjen a számára.

Másnap kiderült, hogy a borsodi dolgozó eredménye pozitív lett, ő pedig belázasodott és egyre rosszabbul érezte magát, ezért – szombat lévén – felhívta az orvosi ügyeletet. „Először nagyon segítőkészek voltak, azt mondták, hogy megkérik a tesztelést, kijönnek majd, ne izguljak. 10 perc múlva telefonáltak, hogy nem tudják elintézni, hanem csak hétfőn a háziorvos” – mesélt az esetről.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Az egyik kifolyt, a másik benne maradt

Szeptember 6-án délután szólt neki az iskola igazgatója, hogy a munkatársa pozitív tesztje miatt mindenkit karantén alá helyeznek. Este már ki is vitték neki az erről szóló határozatot, de a panaszai iránt nem érdeklődtek. A háziorvosa 7-én kérte a PCR-tesztet, a tesztelők másnap mentek ki hozzá, csütörtökön (szeptember 10-én) pedig megszületett az eredmény: nem értékelhető. Az érintett elküldött a Debrecinernek egy képernyőmentést, amelyen a lelet egy részlete látszik. Az ezen szereplő indoklás szerint „a minta kifolyva érkezett” a laborba. Másnap ismét házhoz mentek a tesztelők, vasárnap délutánra pedig ennek az eredményét is ismertették vele: ismét nem értékelhető. A leletben ezúttal az szerepelt, hogy a „mintavevő pálca benne maradt a mintavevőben”.


koronavírus - teszt - Polgár


koronavírus - teszt - Polgár

Másoknak is elrontották a tesztjeit

A tanár ezt követően felhívta a tesztelést végző mentősöket, akik arról tájékoztatták, hogy a háziorvosának újabb tesztelést kell kérnie, ha szeretnének értékelhető eredményhez jutni. „Nem értem, hogy ha ők elrontanak valamit, miért kell megint a háziorvosnak kérnie az egészet” – panaszkodott az érintett, aki azt sem érti, hogyan fordulhatott elő, hogy tudomása szerint az összes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollégáját egyből letesztelték, amint pozitív eredmény született a dolgozók között, eközben a Hajdú-Bihar megyei alkalmazottak számára a háziorvosnak kellett kérnie a tesztet.

A félresikerült tesztelésekkel kapcsolatban egyébként úgy értesült, hogy nem csak ő járt így a településen. „Aki tegnap jött tesztelni, azt mondta, hogy csak azért jött Polgárra, mert olyanokhoz kellett kimenni, akiknek nem sikerült a tesztjük. Volt egy másik nő, akinek pontosan ugyanaz történt a tesztjeivel: az egyik kifolyt, a másikban benne maradt a pálcika” – mesélte a pedagógus.

Honnan tudja eldönteni, mikor hívjon mentőt?

A középiskolai tanár azt is megjegyezte: habár érti, hogy ez egy veszélyes vírus, és az egészségügyi dolgozókra vigyázni kell, de szerinte az nincs rendben, hogy az orvosok annyit mondtak neki, ha rosszul van, hívjon mentőt. „Honnan tudom magamtól eldönteni azt, hogy milyen állapotban van a tüdőm? Mi van, ha az egész tüdőmet ellepi a vírus, és kapok egy olyan tüdőgyulladást, hogy lélegeztetőgépre kerülök? Honnan tudom eldönteni, ha senki nem néz meg?” – kérdezte a pedagógus.

Pozitív – 11 nap után

Telefonos beszélgetésünket követően pár órával üzenetet kaptunk az érintett oktatótól. Ebben az állt, hogy megérkezett a harmadik teszt eredménye: pozitív. Ekkor már 11 napja produkálta a betegség tüneteit. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy a József Attila Szakképző Iskola tanára lett az első ismert koronavírusos személy Polgáron.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...