BEZÁR

Közösségi média

1,4 milliárdos hitel és Civaqua-terv – ezekre az előterjesztésekre hívja föl a figyelmet a debreceni közgyűlési ellenzék

Az MSZP az önkormányzati bérlakásokról szóló előterjesztést, a Momentum pedig a városi sajtódíj eltörlését is kiemelte a mai testületi ülés napirendi pontjaiból.

Majd kéthónapos nyári szünetet követően augusztus 27-én ül össze ismét Debrecen képviselő-testülete, ma fajsúlyos kérdésekben dönthetnek a közgyűlés tagjai. A testületi ülés legfontosabb történéseiről természetesen a Debreciner is beszámol. Addig is megkérdeztük a közgyűlésben helyet foglaló szervezetek egy-egy képviselőjét, hogy mely három előterjesztést tartják a legfontosabbnak, mely napirendi pontokat ajánlanák a debreceni polgárok figyelmébe. Érdeklődésünkre Madarasi István (MSZP) és Mándi László (Momentum) válaszolt – a Civil Fórum nevű egyesület, DK és a Fidesz általunk megkérdezett önkormányzati képviselői nem tartották fontosnak vagy nem engedhették meg maguknak, hogy a Debreciner olvasóit tájékoztassák.

Az MSZP és a Momentum képviselőinek a három, általuk legfontosabbnak ítélt pontja közül kettő is közös: a Fidesz által tervezett 1,4 milliárd forintos hitelfelvétel, valamint a Civaqua-terv megvalósításával kapcsolatos előterjesztés. A képviselők ajánlásait az alábbiakban szó szerint közöljük:

Madarasi István (MSZP)


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.
Madarasi István
Koppányi Szabolcs

„A közgyűlésen több olyan előterjesztést is tárgyalunk, amely közvetlenül is érinti a lakosságot, illetve hatásában hosszú távon meghatározhatja a város jövőbeni működését, a lakosok élethelyzetét. Ezért az érintettek szemszögéből a lakásrendeletet tartom a legfontosabbnak, hogy felhívjuk rá figyelmet. Azért fontos felhívni rá a figyelmet, mert a bérlők esetlegesen igénybe vehető önkormányzati támogatását szabályozza, és 2020. szeptember 1. napján már életbe is lép a rendelet A lakásbérlők érdeke, hogy tisztában legyenek a lehetőségeikkel, a támogatási igénylés menetével, az ehhez kapcsolódó ügyintézés folyamatával, mivel aki elmulasztja a szociális lakbértámogatás szükség szerinti megújítását, később szembesül azzal, hogy magasabb lakbért kell fizetnie. A rendelet lényege, hogy van lehetőség támogatást kérni, de ez nem jár automatizmussal, így a bérlők is felelősek azért, hogy megkaphassák a jogosan igénybe vehető támogatást. Ugyanakkor az MSZP-nek továbbra is fontos célja, hogy Debrecenben az elkövetkező években a várhatóan jelentős gazdasági visszaesés miatt minimum 200 önkormányzati bérlakás épüljön, sajnos, úgy látjuk, hogy ebben jelenleg lemaradásban van az önkormányzat.


A második téma a költségvetés módosítása, és nem csak azért, mert a tervezethez képest újabb 1,4 milliárdos hitelfelvétel van előirányozva. Debrecen város közel 161 milliárd forintos mérlegfőösszegéhez viszonyítva az 1,4 milliárd forint hitelfelvétel nem jelentős összeg, főleg akkor, ha ebből a beruházások során a támogatások igénybevételéhez szükséges önrész biztosítása történik, mivel önrész nélkül sokkal több támogatást veszíthetnénk.

A legfontosabb információ nem a tényekben van elrejtve, hanem a hitelfelvétel kialakulásához vezető indoklásban. A kormányzati elvonásokról, az önkormányzatok önállóságának csorbításáról, az önkormányzás lehetőségének beszűküléséről tudnia kell minden debreceni lakosnak. Önmagában nem a hitel felvételétől kell félni, mert jól felhasználva még előnyünkre is válhat, hanem attól a kormányzati magatartástól, amely bármelyik pillanatban alapvető bevételeket vonhat el az önkormányzatoktól, újabb kötelezettségeket róhat rájuk, szűkítheti mozgásterüket, miközben papagájként ismétli: Magyarország jobban teljesít! Debrecen városa nagyságából fakadóan és a korábbi hitelek eltörlése okán egyelőre biztos lábakon áll, de a kiszámíthatatlan kormányzati magatartás veszélyeztetheti a város jövőbeni fejlődését is.

A harmadik téma a Civaqua-Tócó projekt előterjesztés, azért, mert világos, hogy ezt az évtizedekig húzódó programot csak összefogással, kormányzatokon átívelő szakmai és politikai akarattal lehet megvalósítani. Az ennek az ügyben tett és eddig megvalósult minden lépésnek örülni kell, de vészesen fogy az idő, a Nagyerdő veszélyben van, a Debrecen környéki tavak kiszáradtak. Az ellenzéknek az a dolga, hogy folyamatosan napirenden tartsa az ügyet, a kormányzóknak pedig az, hogy a szakmai véleményeket figyelembe véve a lehető leghamarabb kezdjék meg a beruházást. A lakosság többsége nincs tisztában a projekt nagyságával, ami meghaladja a tízmilliárd forintot. Nyilvánvaló, hogy kormányzati támogatás nélkül az önkormányzat nem tudja megvalósítani, ráadásul egy kormányzati ciklus alatt nem is lehet befejezni. Egyelőre sajnos nagyon távol van még a jóléti tavak kialakítása, az Erdőspuszták pihenő övezetének újragondolása. Közös felelősségünk, hogy a város lakói megfelelő tájékoztatást kapjanak és a realitás talaján maradva napirenden tartsuk az ügyet. Az MSZP 2018. évi országgyűlési választási programjába emelte a Civaqua-program megvalósítását. Kormányra kerülése esetén kiemelten kezeli az ügyet.”

Mándi László (Momentum)


Mándi László
Mándi László
Koppányi Szabolcs

„A három legfontosabb napirendi pont a költségvetés módosítása 1,4 milliárd forint hitelfelvétellel, a Civaqua-projekttel kapcsolatos előterjesztés és – bár szimbolikus jelentőségű – Debrecen város sajtódíjának megszüntetése.

Az 1,4 milliárd forintos hitelfelvétel amiatt szükséges, mert a koronavírus-járvány kapcsán a kormány ahelyett, hogy megsegítette volna az önkormányzatokat, megsarcolta őket. 710 millió forint gépjárműadót vont el Debrecentől, és az ingyenes parkolás miatt további 280 millió forint kiesés keletkezett. Emellett 2,5 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétel tolódik idénről jövőre – ezeket a város most átmeneti hitelfelvétellel akarja pótolni. Erre a hitelre nem lett volna szükség, ha a kormány nem megsarcolja, hanem segíti az önkormányzatokat válság idején. Sajnos ez a helyzet rámutat arra, hogy fideszes önkormányzat ide vagy oda, Debrecent ugyanúgy sújtották a kormány intézkedései, illetve ezek elmaradása, mint az ellenzéki vezetésű városokat.

A Civaqua-projekt kapcsán a nagy csinnadrattával beharangozott 16 milliárdos kormánytámogatás valójában egy 2015 óta beragadt beruházás felmelegítése. Egyelőre semmi garancia nincs rá, hogy akár a Civaqua első üteme is megépülne a közeljövőben. Mindeközben a város egy igazán megmosolyogtató előterjesztéssel állt elő, aminek részleteiről a közgyűlésen fogunk többet mondani.

Debrecen város sajtódíjának megszüntetése pedig csak azért fontos történet, mert kiválóan megmutatja a Fidesz viszonyát a szabad sajtóhoz. Ennek az előterjesztésnek is igen parádés az indoklása, melyben finoman utalnak a média elmúlt években ’megváltozott’ helyzetére, és panaszkodnak, hogy már nem találnak a díjra méltó újságírót Debrecenben. Azon már nem gondolkodnak el, hogy erről ők maguk, és a Fidesz által létrehozott propagandabirodalom tehet.”


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...