BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Gigából ötös?

A mobilszolgáltatók hivatalos bejelentése szerint hamarosan megindul az 5G szolgáltatás Debrecenben is. Budapest belvárosában és Zalaegerszegen egy ideje már jelen van. Most akkor mi lesz?


5G

A világszerte indokolt, avagy (legtöbb esetben teljesen) indokolatlan pánikot illetve heves vitákat keltő új frekvencia árnyékában Debrecenben most éppen és egyelőre erősebben „sugároznak” a helyi ügyek (fakivágások, elburjánzó közterületi térkövezések, a Loki városi működtetésének ára stb.). Viszont korábban a közösségi média tanúsága szerint több helyi polgár szintén véleményt nyilvánított hozzászólóként a (túlzás nélkül) világpolitikát befolyásoló technikai megoldásról. Gyaníthatóan a diskurzus helyben ugyancsak folytatódik, sőt erősödik a hálózat bővülésével párhuzamosan.

Igaz, a „mobilos” híreket olvasva nekem mindig az jut eszembe, hogy jó lenne, ha az előző generációs, de ingyenes WiFi-hozzáférés sokkal inkább magától értetődő lenne több településünknek a mainál jóval több részén. Okos ország okos kormánya és önkormányzatai saját pénzből is költenek ilyen beruházásra, hisz ez a lehetőség nemcsak polgárai számára kedvező, de a helyi államigazgatási, egészségügyi, közszolgáltató és egyéb szervek önérdekeit tekintve szintén megtérülő beruházás. De hol vagyunk mi még ettől!


mobil telefon

Maradjunk tehát a magyar, debreceni ingyenes internetes hozzáférhetőségek „talaján”. Hisz talán (?) ez sem kevés. Példának okáért csak Debrecen sikeres pályázata (2013. – 95 százalék uniós támogatás) óta az Európai Unió sok száz millió eurót adott a tagállamoknak évről évre, hogy a WiFi4EU-hálózatok a helyi közösségi élet legfőbb színterein ingyenesek lehessenek sok ezer európai településen. A későbbi pályázatokon más megyei helységek ugyancsak nyertek. Remélhetőleg nemcsak a pályázatuk volt sikeres, de a net ilyen jellegű használata ugyancsak annak tekinthető.

Ami az eljövendő 5 G hálózatot illeti, az azonnali.hu nemrégiben összefoglaló írásban emelte ki a benne rejlő lehetőségeket. Amelyek nem is elsősorban az egyéni használók számára válnak hamarosan nélkülözhetetlenné. Hisz elsősorban a nagy kapcsolati kapacitást igénylő kutatóintézeteket, a gyártósorok, több felhasználó gyakorlatilag valós idejű kommunikációját, 3D-s technológiák alkalmazóit stb. segíti. Mi több, megkerülhetetlenné teszi használatát, ha alkalmazkodni kíván(nak) a jövő technológiai kihívásaihoz.


5G

„..a kutatókat és a vállalatokat a lényegesen gyorsabb adatátvitel és nagyobb sávszélesség olyan új fejlesztések felé irányíthatja, amikről ma még elképzelésünk sem lehet. Innentől kezdve nem nehéz belegondolni, hány és hány iparágat forradalmasíthat az 5G a fentebb említett telekommunikációtól és közlekedéstől kezdve a gyógyászaton át a digitalizációig. Ennek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt – de mint mindennek, ennek a fejlődésnek is ára lehet” – írja a portál. „Példának okáért semmi garancia nincs arra, hogy az államok nem vetik majd be a technológiát például az arcfelismerő rendszerek tökéletesítésére, és ezzel a személyiségi jogaink további szűkítésére.”

Ám a legtöbben a megnövekedett sugárzási szintről félnek az 5G-vel kapcsolatban. Mint ahogyan ez szinte folyamatosan velünk él az első celluláris mobiltelefonok megjelenése illetve átjátszótornyok megépítése óta. A sugárzás nagysága azonban nem a frekvenciától függ, hanem az intenzitástól. Nem mellesleg, éppen a mobiltelefon az a modern technikai eszköz, amelynek egészségügyi és biológiai hatását a legalaposabban vizsgálták. „Minden esetben jóval az egészségügyi határérték alatti sugárzásról beszélhetünk”, s ez a már vizsgált 5G-hálózatok esetében sincs másként – így a portál. Természetesen, vélhetően, bármilyen sugárzó adótorony közelsége éppen annyi kételyt, emberileg érthető aggodalmat vethet fel a közvetlen közelben élők számára, mint akkor, ha például egy magasfeszültségű villanyvezeték fut a házuk felett.


5G

„Jafar Keshwari, az IEEE-ICES (International Committee on Electromagnetic Safety) elnöke (mellesleg több egyetem biomedikai professzora) szerint ..biológiai hatása van a mobiloknak, ahogy az 5G-nek is – ugyanúgy, ahogy annak is, ha túl sokáig nézed a monitort egybefüggően, és tönkremegy a szemed vagy gyakran fáj a fejed. Egészségügyi hatást egy telefon akkor okozna, ha a környezetében mért sugárzás elérné az emberek tömegének egy kilogrammjára számolt 100 wattot. A mobilok készítésekor a kötelező maximális határérték eleve 2 watt/kilogramm, tehát a határérték ötvened része. Az 5G mm-hullámainak egyetlen igazán érezhető biológiai hatása, hogy hosszabb közvetlen kitettség esetén (tehát nem amiatt, hogy az 5G hálózat létezik, és adóállomások vannak a környezetünkben, hanem akkor, ha egy aktívan működő 5G-s telefont szorítunk a fejünkre naphosszat folyamatosan) valamelyest felmelegíti a test felszínét és a szemeket (..) extrém esetekben” – írta június végén a Computerworld Gyíkemberek és laposföld után az 5G az új ellenség című cikkében. A publikáció a legközérthetőbben s legrövidebben, összegezve az eddigi mérési eredményeket, frekvenciatartományok hatásait stb., azt mutatta ki, hogy az 5G annyira veszélyes, mint a rádió.

Persze – Magyarországon élvén – hozzá kell tennünk, hogy természetesen a két eszköz technikai paramétereit, s nem bizonyos rádiók által sugárzott tartalmak (köz)veszélyességi fokozatát vizsgálták.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...