Svájc, a Tigris és a Festő Debrecenben

Svájc

Nyáron jártam az egyik Debrecen belvárosi étterembe menüzni, s egy sokat ígérő verőfényes napon, a diétából kifolyólag kalóriák tekintetében szolidnak titulálható ebédemet fogyasztottam kedélyesen, önvalóm nem traktálva leveses tálamnál mélyebb dolgokkal, talán csak azon merengtem el kissé, hogy jóval több a sárgarépa a párolt zöldségköretben, mint a brokkoli és a karfiol, mikor is asztalom elébe járult egy idős úr. Termetes öregfiú katonai zubbonyban, látszólag túl már a kenyere javán. Szóra nyílt szája:

– Egy kiváló ország zászlaját viseli a trikóján, fiatalember!

Meglepettségem palástolva nem tekintettem le, bár hirtelen fogalmam sem volt, milyen póló van rajtam, csupán kisebb hatásszünet után kidomborított mellkassal, határozottan és kedvesen köszöntem meg a bókot, bár addigra már kapcsoltam… A piros alapon fehér kereszttel a közepén, felül LIFEGUARD, alul pedig Huntington Beach CA felső ezek szerint megtévesztésig elmegy svájci zászlónak.

Villámgyors Zolipédia csekkolás asszociációs játékkal egybekötve, lássuk csak, Svájc, Svájc, Svájc… órák, bicskák, bankok, kurvák, Federer, Wawrinka, Alpok, nem Zürich a főváros, hanem Bern, ezt mindig kevertük, vesztfáliai béke, genfi egyezmények… Majd az öreg törte meg a (töri)gondolatmenetet:

– Kiváló ország… Kár, hogy már az is tele van patkányokkal. Járt már ott, fiam?

– Nem, sajnos még nem, csak a repterükön.

– A katonain?

– Ööö, nem… a simán. (?)

Itt az öreg belekezdett valami követhetetlen sztoriba, sőt a diszkréció jegyében nem valami hangosan görgette mondandóját, mindenesetre elhangzottak olyanok, hogy lövedék, vadászgép, a németek, Orbánt többször is felhozta, a Panzerkampfwagent is megemlítette, csak az ismertebb nevén, a lényeg, hogy sem a hangerőből, sem az eklektikából adódóan nem sikerült mindent összeraknom, de mire elérkeztünk a végére, közölte, hogy több ilyen stramm ifjú kéne, mint amilyen én vagyok, majd búcsúzóul mélyen a szemembe nézett és azt mondta:

– A festő kéne ide, fiam… a festő! Na, az Isten áldja meg! – majd távozott.

Vissza a Zolipédia útvesztőibe, szégyenszemre egyetlen svájci festőt sem ismerek… Vagy lehet, csak valamelyik nagyágyú festő megfestette a svájci Alpokot, amikor még nem lepték el a „patkányok’”? Hm… Szürcsöltem a levest magam elé révedve… a Festő! Jaaa, hogy A Festő!

..pálmafás rövidgatyában meg Baywatch-os pólóban is a potenciális SS alapanyagot látták bennem.

tank

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!