10 nagy filmjelenet az esőben

Na, most akkor mi legyen? Ha este innék egy fröccsöt a Simonffyn, akkor asztalt foglaljak vagy stéget?

Ha kimennék a debreceni nagyerdei kertmoziba meg a víztoronyba, akkor villamos vagy komp? Taxi vagy gondola? Ja, meg valamelyik nap kimegyek már a Zsibibe pár szerszámért, lassan elkezdhetjük építeni a bárkát a debreceni állatkert részére. Végre vettem egy cruiser bringát a nyárra, most cserélhetem le vízibiciklire, mondjuk az csajozósabb is. Nesze, hazaköltözöm Londonból két hónapja, és tessék… nem baj, a csajokért meg a kajáért így is megérte hazacuccolni.

eső
Debrecen, 2020. június

Amúgy azon agyaltam, hogy itt van ez a medárdos téma, ez a hagyomány, tudjátok, egy frank (mindig a franciákkal van a baj…) püspök volt a csóka a középkorban, és a mondai magyarázat szerint valami fiatalok kicsit keményebben verették a partit, az öreg lefenyítette őket, hogy kussoljanak be, csesztek rá, úgyhogy a faszi beimádkozott, bumm, megfúrta a bulit egy negyvennapos esővel, au revoir, parasztok! Na, állítólag ezért van, hogy ha Medárd napján (június 8.) esik, akkor utána még negyven napig kapjuk az ívet, bár egyéb kulisszatitkok is fűződnek ehhez a kérdéskörhöz. Én csak azt nem értem, hogy miért nem írjuk át a naptárban mondjuk Bélára, azt kész? Figyelj, én Zoltán vagyok, nekem két naptári névnapom van, az egyiket odaadom a Medárdoknak, ugyanúgy júniusban van, nem nagy kaland. Mondjuk nekem így is jó, ha ügyesen helyezkedsz, bele lehet futni random vizes póló versenyekbe, amire a csajok be sem neveztek.

eső
Debrecen, 2020. június

Nos, térjünk rá a címben beígért filmes tematikára! Nem akarlak benneteket tovább csigázni az összeállításom feltárása előtt, de van itt még valami, ami ide kapcsolódik, és nemigen tudok szó nélkül elmenni mellette. A Twilight 2-ben (Naphold vagy Újhold vagy Napfelkelte, esetleg -nyugta, nem tudom már a címét) az indián gyerek feszt félpucéron rohangált az erdőben… Hogy nem kapott az tüdőgyulladást? Oké, hogy félig farkas volt, de amikor emberalakban vergődött – mert folyamatosan vergődött – akkor hogy? Vagy miért nem vele reklámozzák a Béres Cseppet, ha ilyen kemény? Nem ide tartozik, de azon is elmerengtem, hogy ha megfejelném a csávót, akkor testi sértésért vagy állatkínzásért varrnának be? Na, mindegy, nézzük a listát!

A remény rabjai (1994)

Andy (Tim Robbins) 20 év után megszökik a kóterből, amely szökés során végig kell kúsznia öt amerikai futballpályányi hosszúságú szennyvízcsatornán a foslében, majd mikor kiér a szabadba, az ég felé tárja karajait a szakadó esőben.

film - Bakó Zoltán

Mátrix – Forradalmak (2003)

Neo (Keanu Reeves) a harmadik rész végére végleg megunja Smith ügynök állandó lerántóskodását, hogy szar az élet, úgyhogy ráteszi: „Nem az élet szar, te vagy csicska”, ezt követően pedig egy Jedi-trükkel odaveri az egész Smith ügynök hasonmás brancsot is, mert a karatét is unja már. Ja, és közben ömlik az eső.

film - Bakó Zoltán

Amerikai szépség (1999)

Lesterhez (Kevin Spacey) átmegy a bőrig ázott ezredes coming outolni, mert azt hiszi, hogy egy csapatban játszanak, de ez csupán egy félreértés, így az megtereli.

film - Bakó Zoltán

Nincs bocsánat (1992)

Miután Ned Logant (Morgan Freeman) elintézik és közszemlére teszik a nyitott koporsójában, Munny (Clint Eastwood) végleg bekapja mindenkire és elindul rendezni a számlát.

film - Bakó Zoltán

A rettegés foka (1991)

Max Cady (Robert DeNiro) a családi hajókiránduláson támadja be az ügyvéd urat (Nick Nolte) és famíliáját, hogy kellő elégtételt vegyen.

film - Bakó Zoltán

Hetedik (1995)

Mills nyomozó (Brad Pitt) az utcán veszi üldözőbe John Doe-t (Kevin Spacey), ám az felé kerekedik, pisztolyt fog rá, de nem húzza meg a ravaszt.

film - Bakó Zoltán

Hajsza a győzelemért (2013)

A Lauda-Hunt háború egyik heroikus küzdelme Japánban zajlott, pokoli eső ostromolta a nagydíjat.

film - Bakó Zoltán

Holtpont (1991)

Johnny Utah (Keanu Reeves) és Bodhi (Patrick Swayze) ölre mennek a tengerparton, mielőtt jön a once-in-a-lifetime hullám.

film - Bakó Zoltán

A rajongó (1996)

Gil (Robert DeNiro) mindenáron meg akarja mutatni a legjobb dobását Bobby Rayburnnek (Wesley Snipes).

film - Bakó Zoltán

A szív hídjai (1995)

Francesca (Meryl Streep) hezitálása.

film - Bakó Zoltán

Dobjatok be a sütőbe egy adag Buffalo csirkeszárnyat, csíkozzatok fel egy kis zellert meg sárgarépát, melyhez keverjetek egy kis halványan fokhagymás, tejfölalapú mártogatóst, mehet a mikró popcorn, öblítsétek le egy nagy pohár jéghideg uborkás vízzel, esetleg szisszentsetek fel egy konzervet (kisdobozos sört – a szerző), és fogyasszátok bizalommal a felsorolt mozikat!

Tudom, tudom, nem raktam be azt a csöves Szerelmünk lapjait, bocs…

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!