BEZÁR

Közösségi média

„Mintha csak az övéké lenne a város” – a debreceni ellenzéki képviselők sem láthatták még a 600 milliárd forintos tervet

Mándi László már levélben is kérte Papp Lászlót, hogy ismertesse velük a Debrecen 2030 programot. Madarasi István szerint az eddig információk alapján a Fidesz csak újracsomagolta a meg nem valósított ígéreteit.


Debrecen 2030

facebook.com/D2030

Június 9-én jelentette be Papp László (Fidesz) polgármester, hogy elkészült a Debrecen 2030 program, amely a város – kormány által támogatott – tízéves fejlesztési koncepcióját tartalmazza. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondása alapján 600 milliárd forint összköltségvetésű program részletei azonban a közvélemény számára jelenleg ismeretlenek, a program ugyanis tudomásunk szerint – egyelőre – sehol sem olvasható.

Kőszeghy látatlanban nem nyilatkozik

Megkérdeztük a Debrecen képviselő-testületének ellenzéki térfelén helyet foglaló szervezeteket, valamint az egyetlen független önkormányzati képviselőt, hogy ők ismerik-e a program részleteit, kérte-e a városvezetés a véleményüket, továbbá a rendelkezésükre álló információk alapján a fejlesztési terv mely elemeit tartják támogathatónak, melyekkel szemben vannak fenntartásaik.

Kérdéseinkre teljeskörűen Mándi László (Momentum) és Madarasi István (MSZP) válaszolt. Kőszeghy Csanád Ábel (független) a megkeresésünkre úgy reagált, hogy habár annak örül, hogy a kormány rengeteg pénzt ígér Debrecennek, ám amíg nem látja a konkrét programot, arról érdemben nem tud mit mondani. „Úgy gondolom, néhány kiragadott, sajtóban megjelent hír alapján felelőtlenség lenne nyilatkoznom róla” – mondta.

A Demokratikus Koalíció és a Civil Fórum általunk megkérdezett politikusaitól semmilyen, a témára vonatkozó választ nem kaptunk.


Debrecen 2030

facebook.com/D2030

A Momentum tudni szeretné, hogy mire kötelezte el magát Debrecen

„Számunkra is érthetetlen, hogy a Debrecen 2030 programról, ami állítólag a város 10 éves fejlesztési koncepcióját tartalmazza, megválasztott önkormányzati képviselőkként mi is a sajtóból értesültünk” – kezdte válaszát a pártja országos elnökségébe frissen beválasztott Mándi László. A politikus elmondása alapján Papp László polgármester sem előzetesen, sem a sajtótájékoztató után nem tájékoztatta a képviselőket az ott elhangzott információknál részletesebben. Mándi már levélben is kérte a polgármestert, hogy haladéktalanul ossza meg velük a Debrecen 2030 program részleteit, különös tekintettel a pénzügyi vonatkozásokra, ezen belül a város kötelezettség-vállalásaira, de a levelére eddig nem kapott választ.


Debrecen 2030

facebook.com/D2030

Az MSZP szerint a sok kérdés zavart kelt a fideszes fejekben

Madarasi István a szerkesztőségünknek küldött válaszában szintén arról írt, hogy a 600 milliárd forint összköltségvetésű városfejlesztési tervvel kapcsolatban a helyi városvezetés nem egyeztetett velük, az MSZP is csak a sajtón keresztül értesült a programról, amelyet emiatt nem tudott a számunkra részletesen véleményezni. „Az eddigi propaganda alapján egy rózsaszín ködben feltüntetett második főváros ígéretét hallom. Azoktól a fideszes politikusoktól, akiknek nem az az elsődleges, hogy Debrecen városában közel száz utca burkolatlan, a közlekedési és parkolási helyzet tragikus, a tömegközlekedés finoman szólva is kaotikus és esetleges” – fogalmazott Madarasi, aki szerint Pappék csupán újracsomagoltak korábbi fejlesztési ígéreteket, úgy téve, mintha nem lenne közük ahhoz, hogy azok eddig nem valósultak meg. A szocialista politikus az intermodális közlekedési központnak a Debrecen 2030 program elemei között történő említését politikai kalandorságnak tartja.

Elmondása szerint lokálpatriótaként minden, a városba érkező fejlesztést támogat, ugyanakkor szerinte a gazdaságfejlesztéssel párhuzamosan több út, járda, óvoda és iskola felújítására is szükség van. Madarasi szerint továbbra is kérdés, hogy mikor lesz kész a Latinovits Színház, hogyan fog megmenekülni a Nagyerdő és az Erdőspuszták élővilága, hol lesz az új idősek otthona, mikor kezdődik meg a bérlakás-program. „Sok-sok kérdés, amelyek megfogalmazásával csak zavart keltünk a fideszes fejekben. Ezért aztán mint képviselőt meg sem hívnak a ’Debrecenben épül a jövő!’ rendezvényre, mintha csak az övéké lenne a város” – vélekedett érdeklődésünkre válaszolva a szocialista politikus.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...