BEZÁR

Közösségi média

Tetten érné az illegális szemetelőket a Jobbik Debrecenben

A tervek pénzügyi fedezetét az ország költségvetéséből reméli Herpergel Róbert.

Zerge utca - szemét

A debreceni illegális szemétlerakások különböző helyeken egyre gyakoribbak, tele vannak a közösségi oldalak is ezekről szóló fotókkal, videókkal, ám eddig érdemi lépés nem történt a megelőzés terén. Vannak, akik nagyüzemi módon autóval szállítják a természetbe a szemetüket (nemrég a pápai polgármester dobta vissza egy helyi lakos kertjébe a hulladékát). Mások „csak” sima hétköznapi szemeteléssel vagy a szabadban való szórakozás során eldobált bulimaradékokkal, illetve a szelektív hulladékgyűjtők nem rendeltetésszerű használatával és mellé dobálással okoznak környezeti kárt, valamint plusz munkát az eltakarítóknak.

Nagyerdő - szemét

Zákány Róza

Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni alelnöke úgy véli, hogy az általa megálmodott, és már nem először hangoztatott szemétkommandó „elsősorban megelőző és tetten érő tevékenységet folytatna, s nem arra szolgálna, hogy mások szemetét eltakarítsa”. Mint a Debrecinernek elmondta, úgy véli, sikeresebb lehet egy ilyen kezdeményezésre pénzt szerezni, ha nem a város költségvetését terhelik vele, ezért gondolja azt, hogy az állam mint nagy testvér könnyebben megkörnyékezhető e célból. „Nemcsak ebben a témában, másban is vannak, lesznek módosító indítványaim, amelyeket a Jobbik-frakciónak elküldök. Ők odafent szortíroznak, és a megfelelő módon az Országgyűlés elé tárják módosító javaslatként.”

Amit aztán rendszeresen elvet a kétharmados Fidesz-KDNP többségű parlament, vagyis lehet, mégsem olyan könnyű az államot megpumpolni efféle támogatás kérésével. Viszont a jobbikos politikus bizakodó, s felvázolta azt is, miként nézne ki az általa elképzelt szemétkommandó, milyen jogkörük lenne a tagjainak, kikből állhatna, hogyan nézne ki egy intézkedésük.

Kunhalom utca - szemét

Ádám

„Frekventált helyekre kamerákat helyeznének el, amelyek felvételeit rendszeresen néznék, és a kirívó eseteket a rendőrségnek megküldenék. Emellett az ismert illegális szemétlerakó helyszíneket rendszeresen ellenőriznék, valamint fontos lenne a civil lakosság segítsége is, vagyis a bejelentések után oda kimennének. Ha tetten érnek valakit, joguk lenne visszatartani őket a rendőrség kiérkezéséig – ez egyébként is állampolgári kötelesség –, de természetesen csak a cselekménnyel arányos fizikai eszközöket bevetve. Vagy például arról is szó lehet, hogy egy szemetet szállító autót az illegális lepakolás után követnek, kamerával felveszik közben, és ezalatt értesítik a rendőröket is, hogy épp merre járnak, ahol ők bekapcsolódhatnak az akcióba.”

szemét - választás

ML

Ha a tetten ért személy visszakozik és mégsem rakja le a szemetét, esetleg visszaveszi, akkor elengednék egy figyelmeztetéssel? – kérdeztük a javaslattevőt. „Nem, mindenképp megindulna egy feljelentési eljárás ellene, hiszen a ráutaló magatartás már megtörtént, illetve másképp nem tanulják meg az emberek, hogy ne szemeteljenek. Ám nyilván az, ha mégsem rakja le, szerepelne a jelentésben.”

Minderre, a debreceni szemétkommandó felállítására első körben 500 millió forintos alaptámogatást igényelne Herpergel Róbert, amiből szerinte szemétkommandó-tagokat lehetne alkalmazni, illetve a technikai hátteret megteremteni. „Bár nehéz előre tervezni, de úgy látom, ebből egy hároméves időszakra megoldott lenne a működése.”

Május 27-én Herpergel Róbert – aki korábban önkormányzati képviselő volt – és Balázs Ákos, Debrecen egyik alpolgármestere megbeszélést tartott, s ezen több más téma mellett az illegális hulladéklerakás is szerepelt. Korábban kérdeztük Herpergeltől, hogy egy önálló szemétkommandó helyett esetleg a város egy már meglévő szervezete, intézménye vagy csoportja alkalmas lehetne a feladatra, mit gondol erről. A politikus azt mondta, hogy szerinte a közterület-felügyeletnek vagy a polgárőrségnek nincs elég kapacitása. Mint megtudtuk, tárgyalásuk során Balázs Ákos éppen a polgárőrséget javasolta, amelyen belül el tudna képzelni egy hasonló „kommandót”. Herpergel Róbert úgy reagált: „ezt is támogatom, illetve minden olyan más javaslatot, ami különbözik az enyémtől, de működőképes lehet”.

Herpergel Róbert
Herpergel Róbert

A megbeszélés során szó esett még közlekedésbiztonsági kérdésekről, amelyeket részben korábban már felvetettek a Jobbik részéről. A javaslataik közé tartozott, hogy gépjármű-oktatók véleményét is érdemes lenne kikérni: „náluk jobban senki se ismeri a problémás kereszteződéseket Debrecenben. Segíthetnének abban is, hogy hol érdemes a zebrák előtt további piktogramokat felfesteni, illetve hol lenne hasznos kiemelt festést alkalmazni, mint volt régen a Csapó utcán, amit azonban egy felújítás alkalmával eltöröltek, s azóta sem festettek vissza.”

Herpergel a csomagjára, amiben nemcsak közlekedésbiztonságot javító intézkedések vannak, hanem például épületfelújítások vagy a debreceni egészségügyet érintő tételek is, 50 millió forintot igényelne Magyarország 2021-es költségvetésből.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...