BEZÁR

Közösségi média

A rendőrök döntik el, hogy felveszik-e a védőfelszerelést, amikor érintkeznek a lakossággal

A magyar rendőri állomány egészét ellátták a megfelelő eszközökkel. Ha valamelyikük mégis megfertőződne, az egészségügyi szakemberek döntenek a velük kontaktusba kerülők karanténba helyezéséről.

piac

Koppányi Szabolcs

Március 28-án a kijárási korlátozásokat megszegő idős állampolgárral szemben intézkedő rendőrjárőrt fotóztunk a debreceni Nagypiac előtt. A képen jól látható, hogy a járőr sem maszkot, sem kesztyűt nem visel, ezért megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy mégis mennyire látják el a megfelelő védőfelszerelésekkel a közterületeken megjelenő, sok emberrel érintkező állományukat.

piac

Koppányi Szabolcs

A körülmények alapján dönti el a járőr, hogy védekezik-e

Az ORFK sajtóügyeletének válasza alapján a Debrecenben munka közben lefotózott rendőr minden bizonnyal nem tartott a fertőzésveszélytől: „a rendőrök az összes körülményre figyelemmel és a fertőzésveszélyt is figyelembe véve hajtják végre intézkedéseiket, döntenek a védőfelszerelések alkalmazásának köréről” – fogalmaz a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válasz.

Minden rendőr kapott védőfelszerelést

Az ORFK leszögezte ugyanakkor, hogy az állományuk többféle védőfelszereléssel rendelkezik, amelyeket szükség esetén valamennyi szolgálatban lévő rendőrnek biztosítanak. Ezek a víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gél, illetve kendő, az egyszer használatos nitril kesztyű, valamint a gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszk.

Az ORFK válasza arra is kitér, hogy az irodáikban és a szolgálati autókban alkoholos kézi- és felületfertőtlenítő eszközöket helyeztek el, valamint, hogy rendelkeznek FFP2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel, egyes rendőröket pedig teljes védőruhával (Tyvek overál) láttak el.

„Az érintett rendőri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják, a szükséges mértékben felkészítik. Részletes intézkedési protokoll került kidolgozásra, amely alapján a rendőrök dönteni tudnak, hogy milyen intézkedéshez milyen védőfelszerelést kell viselniük” – írja válaszában az ORFK.

Az orvosok döntenek az esetleges karanténról

Azt is megkérdeztük a rendőrségtől, hogy amennyiben egy korábban járőröző kollégájukról kiderül, hogy megfertőződött a koronavírussal, hatósági karanténra számíthatnak-e azok az állampolgárok, akikkel szemben az érintett rendőr a pozitív tesztet megelőző napokban intézkedett, vagy akár csak igazoltatta őket. Az ORFK sajtóügyelete erre azt felelte, hogy minden ilyen esetben egészségügyi szakemberek hozzák meg a döntéseket, a körülmények függvényében, szakmai protokoll alapján. „A rendőrök az intézkedési protokoll alapján hajtják végre feladataikat, amelynek során lehetőség szerint mindent el kell követniük azért, hogy ne fertőződjenek, illetve ne fertőzzenek” – teszi hozzá a rendőr-főkapitányság.

A kérdéseinkkel kerestük a koronavírus-járvány elleni védekezést országosan irányító Operatív Törzset is. Amennyiben választ kapunk tőlük, a cikkünket frissítjük.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...