Igazoltatás és a kijárási korlátozás szigorú betartatása Debrecenben

Az idősek nem jutottak be 9 előtt a Nagypiacra, a munkáját végző újságírót ugyanakkor – főleg a közteres dolgozó – nem nézte jó szemmel, amikor fotókat készített minderről.

piac

Koppányi Szabolcs

A legutóbbi kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint április 11-ig a 65 év felettiek 9-12 óra között járhatnak piacra, boltba, patikába, előtte és utána pedig a fiatalabbak. Szombaton volt az első napja a rendelet gyakorlati megvalósításának. Még nem igazán zökkenőmentesen.

Debrecenben volt több idős ember, akit a belvárosi Nagypiacnál posztoló rendőr és közterületfelügyelő visszafordított még 8 óra 10 perckor, s arra kérték őket, hogy 9-kor jöjjenek vissza. Épp egy méltatlankodó idős férfivel folyt a diskurzus, amikor lefotóztam az intézkedő hivatalos személyeket.

piac

Koppányi Szabolcs

Ez után engem is igazoltatott a rendőr, kérődre vonva, miért készítek felvételt, majd negyedórányi várakozást követően, a felettesével folytatott telefonos megbeszélése után elnézést kért és utamra engedett. Mint elmondta a fiatal rendőr, nincs hozzászokva, hogy intézkedés közben lefényképezzék. Pedig ez nem tilos.

piac

GP

Hasznos információk

A találkozásunkat kihasználva érdeklődtem tőle a jelenlegi teendőikről. Elmondta, számukra is új még ez a helyzet, de ami biztos, a debreceni Nagypiacot minden nap 9 és 12 óra között le fogják zárni, s csak a Vár utca felőli bejáraton mehetnek be a 65 év felettiek. Máskor pedig egyáltalán nem.

Arra a kérdésre, hogy minden nagyobb boltnál, piacnál hasonló hatósági intézkedésre számíthatnak-e az emberek Debrecenben, nem tudott pontos választ adni a rendőr, de valószínűsítette.

piac

Koppányi Szabolcs

A Malomparknál sincs rés a pajzson

A malomparki kispiacnál is jelen volt a közterületfelügyelet és a rendőrség. 9 óra előtt már kezdték hangosbeszélőn tájékoztatni a vásárlókat, hogy a 65 év alattiak hagyják el lassan a helyszínt, és a kordonok egy részét is kihúzták már. Mint megtudtam az egyik felügyelőtől, az Interspar felől lehet majd csak 9 óra után bemenni a piacra, másfelől nem, de 12 óra után (és 9 előtt) ott is zavartalanul bemehet bárki, aki nincs 65 éves.

piac

Koppányi Szabolcs

Azért megpróbálják a kiskapukat

Az újkerti lakótelepen 9 óra tájban már több, tömött szatyrokkal közlekedő idős embert is lehetett látni, akik dolguk végeztével hazafele tartottak. Ők – vélhetően nem a piacokon – valahogy mégis megoldották a 9 előtti bevásárlást.

A lakótelepi kisboltokban nehézségekbe ütközhet az új rendeletet betartása, betartatása – az tény, hogy tájékoztató ki van függesztve a legtöbb helyen. Az egyik kisebb zöldséges elárusítója érdeklődésemre elmondta, hogy ő nagyon nem tud mit tenni, nem kérheti el mindenkitől – aki a korhatár közelében mozog ránézésre – a személyi igazolványát.

piac

Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!