BEZÁR

Közösségi média

A Modemnél 76 millióval kevesebb szerepel a költségvetés tervezetében, mint amit Debrecen kulturális alpolgármestere állított

Puskás István összesen 316 millió forintot ígért, a szavazásra bocsátandó dokumentumban viszont csak 240 millió szerepel. Az intézmény 24 százalékkal szán kevesebbet a személyi kiadásokra 2019-hez képest.


Modem

NT

A Debreciner számolt be elsőként arról, hogy egymástól független források szerint komoly létszámleépítés elé néz a debreceni Modem. Azóta információink szerint a Modem a dolgozói egy részét már el is bocsátotta, erről hasonlóan értesült a Népszava is, az artPortal pedig arról írt, hogy harmadával csökkenhet a Modemnek juttatott önkormányzati támogatás. Papp László polgármester és Puskás István kulturális alpolgármester közben sajtótájékoztatóikon „fake news”-nak és „sajtóhisztériának” nevezte a debreceni kulturális szféráról szóló híreket, miközben a létszámleépítésre és a Sesztina Galéria bezárására vonatkozó értesüléseinket nem cáfolták. Ezekről a sajtótájékoztatókról egyébként a Debreciner nem kapott előzetes értesítést, a levélben feltett kérdéseinkre Puskás István azóta sem válaszolt.


Modem

Hány millióval ad kevesebbet az önkormányzat?

Egy olvasónk most arra hívta fel a figyelmünket, hogy a Debrecen város hivatalos honlapjára feltöltött költségvetéstervben a Modem pénzügyeivel foglalkozó 14. melléklet 17. oldalán egyértelműen olvasható, hogyan csökken 2018 óta folyamatosan – idén pedig radikálisan – a kulturális intézmény számára az önkormányzat által nyújtott éves támogatás.

E szerint 2018-ban még 321 milliót, 2019-ben már csak 314 milliót, 2020-ban pedig mindössze 240 millió forintot bocsát a város a Modem rendelkezésére. Ez pontosan 76 millió forinttal kisebb összeg, mint amit Puskás István kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármester mondott („A tavalyi 312 milliós összeghez képest idén így 316 millióból gazdálkodhat a Modem.”) a február 7-i sajtótájékoztatóján, és 72 millió forinttal a 2019-es keretnél is kevesebb.

Puskás sajtótájékoztatóján említette ugyan a 240 millió forintot, majd azzal folytatta: „emellett egyéb önkormányzati források is rendelkezésére állnak a Modemnek egy őszre tervezett nagy kiállítás megtervezésére, valamint egy 16 millió forintos légtechnikai korszerűsítést is terveznek”. Tehát ha a kulturális alpolgármester által mondott 316 millió forintból levonjuk a 16 milliós légtechnikai korszerűsítést és a 240 milliós költségvetési összeget, akkor 60 millió forintot kapunk. Ennyibe kerülne az őszre tervezett nagy kiállítás megtervezése, amire „egyéb önkormányzati források is rendelkezésére állnak”? A város 2020-as költségvetésében hol, melyik soron található ez a 60 millió? Mi lehet az „egyéb önkormányzati forrás”?

A tervezett személyi kiadásokban is látszanak az elbocsátások

Minden bizonnyal a jelentős mértékű forráskiesés miatt válik meg dolgozóinak egy számottevő részétől a Modem. A dokumentum 10. oldalán azt is láthatjuk, hogy míg 2019-ben az intézmény több mint 145 millió forintot fordított személyi kiadásokra, addig 2020-ban a tervek szerint csak 110 millió forintot, tehát több mint 24 százalékkal kevesebbet szándékozik a költségvetéséből erre a célra elkölteni.

Debrecen 2020-as költségvetéséről, benne a Modemnek juttatott támogatásokról február 13-án szavaz a város képviselő-testülete.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...