BEZÁR

Közösségi média

Csak napokat kaptak a képviselők Debrecen éves költségvetési tervezetének áttekintésére

A Jobbik szerint még így sem teljesíthetetlen a feladat, és a Momentum is megpróbál alkalmazkodni. Az MSZP képviselője szerint pedig sokan el sem olvassák rendesen a költségvetést. Információink szerint a fideszes képviselők sem kaptak több időt arra, hogy megszavazása előtt áttanulmányozhassák a város tervezett büdzséjét.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Papp László, Debrecen polgármestere február 6-án jelentette be, hogy a város közgyűlése egy héttel később, február 13-án tárgyalja a megyeszékhely 2020. évi költségvetését. Az anyag február 7-én került fel a város honlapjára, ezt megelőzően az erről szavazó ellenzéki önkormányzati képviselőknek sem volt lehetősége tájékozódni a benne foglaltakról, s értesüléseink szerint a várost kormányzó fideszesek városatyáknak sem.

Még a terjedelmes dokumentum feltöltését megelőzően levélben kérdeztük a közgyűlésben helyet foglaló ellenzéki szervezeteket, illetve képviselőiket arról, hogy mennyi időre lenne szükségük nekik és szakértőiknek a költségvetés részletes áttanulmányozásához. Kérdésünkre Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) és Varga Zoltán (DK) nem válaszolt. Amennyiben a későbbiek folyamán érdemben reagálnak a megkeresésünkre, a cikkünket frissítjük.

Rohamtempóban készülnek a momentumosok

„A jelenlegi nem egy szerencsés helyzet, de – nem tehetünk mást – állunk elébe” – fogalmazott a szerkesztőségünknek küldött válaszában Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője. Úgy látja, hogy legalább két hétre lett volna szükségük ahhoz, hogy nyugodt körülmények között tanulmányozhassák át a költségvetést, és hogy kidolgozzák a szükségesnek vélt módosító indítványaikat. Hozzátette, hogy alaposságra törekednek, de az idő szűke miatt rohamtempóban kell áttekinteniük és értékelniük az anyagot.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Éjjeli műszakra készül a Jobbik

Hasonlóan két hétre lett volna szüksége Kőszeghy Csanád Ábelnek, a Jobbik önkormányzati képviselőjének. „Az elmúlt években ezt azonban már megszokhattuk, hogy összesen egy hét van a közgyűlési vitáig, így ilyenkor éjszaka is a táblázatokat bújjuk, fizikailag nem lehetetlen így sem a feladat” – véli a politikus, aki különösnek tartja, hogy a Pénzügyi Bizottságnak még ennél is jóval kevesebb felkészülési időt adtak: már február 11-én reggel szavazniuk kell a pakkról.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Nincs elég idő a mellékletek elemzéséhez az MSZP szerint

„Tapasztalatom, hogy a képviselők többsége el sem olvassa az előterjesztést, csak felületesen, esetleg őket érdeklő fejezeteket néznek át. Sokan nem is értik a költségvetés szerkezetét és összefüggésében sem tudják áttekinteni” – ezt a látleletet már Madarasi István, az MSZP képviselője osztotta meg a Debrecinerrel. A politikus szerint a több száz oldalas anyagot képtelenség a rendelkezésre álló idő alatt rendesen áttekinteni. „Az MSZP szakértői rendelkeznek olyan tapasztalatokkal, amelyek alapján fel lehet készülni a közgyűlési munkára. Ennek tudatában számomra a rendelkezésre álló idő arra elegendő, hogy a fő számokat mind a bevételi, mind a kiadási oldalon áttekintsem, a stabilitást elemezzem és elkészítsük a javaslatainkat az esetleges módosításokhoz” – fogalmazott a képviselő, aki szerint a mellékletek mélyebb elemzéséhez legalább 10-12 napra lenne szükségük.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

A számos dokumentumból álló költségvetést ide kattintva bárki elolvashatja – ha van rá ideje. A közgyűlés költségvetési vitája és szavazása is nyilvános, február 13-án 9 órakor kezdődik a Régi Városházán.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...