Még a 2032-re is irreális elvárás az elektronikus buszok kizárólagossága – reagált Orbán Viktor kijelentésére a Derke

Fordítva ülünk a lovon – vélekedik a debreceni közlekedési egyesület.

2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani a városokban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján ma Budapesten.


elektromos busz

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) a Facebook-oldalán erre reagálva
azt írta, hogy irreális elvárás a miniszterelnök kijelentése, „még a 2032 is!”

Majd így folytatják: „Fordítva ülünk a lovon. A városi közlekedés fenntarthatósága és környezettudatossága nem azon múlik, hogy mi hajtja a buszokat, hanem az, hogy mennyien veszik igénybe a szolgáltatást. Ez pedig azon múlik, hogy mennyire használható a szolgáltatás, mennyire jó a menetrend, a vonalhálózat és mindezt milyen tarifával vehető igénybe. A közösségi közlekedés strukturális rendezése évtizedek óta halogatott dolog és még mindig nem látni az alagút végét.”

A Derke reagálásában az is olvasható, hogy „egy-egy elektromos busz ára másfél, kétszerese egy hagyományos dízel buszhoz képest. Egy városi busszal szemben elvárás az is, hogy egy feltöltéssel egy teljes üzemnapot ki tudjon szolgálni. Ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor nem elég, hogy többe kerül, még kettő is kell belőle, mert kell még egy busz, amíg a másikat töltik. Az sem elég, hogy bedugjuk a buszokat a konnektorba, hanem mindehhez egy komoly töltő infrastruktúra kiépítésére is szükség van. Nem utolsó sorban mindezt a villamosenergia hálózatnak is el kell bírni.”

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!