BEZÁR

Közösségi média

A tisztább levegőért szól az LMP

Debrecen porba fullad lassan – ez ellen nemcsak tüneti kezeléssel lehet védekezni, hanem önkormányzati, állami intézkedésekkel is.


Murguly Mátyás - LMP

Koppányi Szabolcs

Amolyan kampányindító összejövetelt tartottak Debrecenben, az Ady Endre Gimnázium előtt december 17-én. A tervek között szerepelt, hogy a költő szobrát is felhasználják demonstratív célokra (légzőmaszk kerül az arcára), ám a rendezvényt biztosító civil ruhás rendőrök határozott kérése volt, ez ne történjen meg (kegyeletsértő, azt mondták), így a szervezők visszakoztak. Más kérdés, hogy csak a rövid megmozdulás végéig lett volna Adyn egy egyszerű maszk, aztán eltávolították volna róla. Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet: Debrecenben az egyik legrosszabb minőségű a levegő egész Magyarországot tekintve.

Konkrét tervek kellenek

Elsősorban gyerekeink jövőjét féltette Murguly Mátyás, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja. Politikai kampányakciót jelentett be: szeretnék elérni, hogy Debrecenben a porszennyezettség mértékét pontosan tárják fel és tegyenek ellenlépéseket a visszaszorítására. Ehhez kapcsolódó figyelemfelhívó és tudásátadó eseményeket akar szervezni a politikus, amelyek során a lakosok szemléletét is formálni lehet amellett, hogy a megfelelő tájékoztatást is megkapják a légszennyezettségről, annak hatásairól, s arról, hogy mit lehet tenni ellene.


Murguly Mátyás - LMP
Murguly Mátyás
Koppányi Szabolcs

A teendőket egyénekre lebontva, de önkormányzati és állami szinten is meg kell határozni Murguly szerint. Fontos mindegyik, hiszen nem csak az embereknek kell tudni arról, mivel és hogyan védekezzenek. Ez ugyanis csak tűzoltás, illetve tünetkezelés, de Debrecennek és Magyarországnak is kidolgozott tervekre lenne szüksége arra, hogy a lehetőségeket figyelembe véve csökkentsék a porszennyezettséget, amely Murguly Mátyás szerint a gyerekek asztmájának és különböző felső légúti megbetegedésének az egyik legfőbb kiváltó oka.

„Amennyiben mindez nem talál meghallgatásra, akkor petíciót fogok elindítani, hogy igenis foglalkozzanak a témával politikai szinten is. Amennyiben azt akarják, hogy egyre több gyerek szülessen a Kárpát-medencében, akkor ezt szennyezett levegőben elérni elég nehéz lesz” – tette hozzá Murguly.


Murguly Mátyás - LMP

Koppányi Szabolcs

Maszkot! De milyent?

Utánajártunk. Van olyan maszk, ami kifejezetten sportoláshoz való, más akár nagy porral járó munkavégzéshez, például festéshez, csiszoláshoz is (ezek bonyolultabbak), illetve sima, az orvosi műtőkben is használt, de egy helyi gyógyszerész szerint az utcára is jó, a patikában 30 forint/darab áron megvásárolható termékhez is hozzájuthatunk. Ennek is van egy gyengébb szűrő rétege – orvosok is ebben dolgoznak -, a felső szegélyén egy fémszállal, amely az arcra helyezéskor ráhajlik viselője orrnyergére. Ám ezeket általában egyszer érdemes használni, igaz, az általunk megkérdezett gyógyszerész szerint aki csak utcán hordja, akár többször is megteheti, s mivel fillérekbe kerül, nem terheli meg a pénztárcát nagyon. Más – nem mellékes – kérdés, hogy növeli az eldobható termékekből származó kommunális hulladék mennyiségét.

A picit is bonyolultabb termékek 2-3 ezer forinttól kezdve egészen magas összegig kaphatók, 20-30 ezerért is van sportmaszk.

HÁRMAN FOGUNK ÖRÜLNI, ha a Debreciner online újságunk előfizetését adja karácsonyi ajándékba!
Ő, akit megajándékoz, Ön, aki megajándékozza. És mi, a Debreciner szerkesztősége.
Ide kattintva lehet előfizetni a Debrecinerre.
Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...