NASS

A börtönbe került szülők családra gyakorolt hatását mutatja be a Modem legújabb kiállítása

Wiosna van Bon holland-lengyel fotóművész Family Stranger című kiállítását tekinthetjük meg a debreceni Modemben augusztus 7-én 18 órától. A tárlat olyan családokat tesz témájává, melyekben az egyik szülő börtönbe került. A fotók azokra a lelki folyamatokra fókuszálnak, amelyeken a családtagok és az elítéltek a büntetés-végrehajtás ideje alatt megélnek.
wiosnavanbon.com

A kiállítás a Modem Project Space nevű programjának keretein belül jött létre. A Project Space fontos küldetése, hogy a debreceni pályakezdő tehetségek mellett fiatal külföldi művészeket is bemutasson a debreceni közönségnek. Ennek a törekvésnek az első alkalma Wiosna van Bon holland-lengyel fotós Family Stranger című egyéni kiállítása, mely most először érkezik Magyarországra. Hollandiában korábban két helyen volt látható az anyag, Oss település városházáján, valamint Vught város börtönében.

Wiosna van Bon most kiállított képei eredetileg fotókönyv formájában jelentek meg 2020-ban. Azok, akik szeretnének kicsit tájékozódni a művész hivatalos oldalán kaphatnak betekintést a tárlat fotóiba. A Family Stranger fotókönyv a Modemben is látható lesz.

Wiosna van Bon augusztus 31-én, szombaton személyesen is beszél majd munkásságáról és a tárlat részleteiről. A beszélgetéshez Virágvölgyi István, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora is csatlakozik majd. Ennek az eseménynek is a Modem ad otthont.

„A képek a börtönben és a családtagok otthonaiban vagy azok közvetlen környezetében készültek. Ezeket a helyszíneket egészítik ki különböző tárgyak, leginkább játékok, amelyek legtöbbször – a börtön ridegségének ellenpontozásaként – a szülő-gyermek viszonyra és a gondtalan kinti világra utalnak. A tematikából következően az elhallgatás, a bezártság és a megfigyeltség motívumai dominálnak a fotókon, de a növények felbukkanásával felsejlik az újrakezdés reménye is. A képek mellett a kiállításon egy-egy a hazai büntetés-végrehajtásban dolgozó debreceni pszichológussal és szociális munkással készült videóinterjú segíti a nézőket, hogy árnyaltabban láthassák, mit élnek át az elítéltek és a hozzátartozóik.

A fotósorozat egyik legfontosabb célja annak felmutatása, hogy a börtönbüntetését töltő személy családja is ’elítélt’: a családtagok hasonlóan egyfajta bebörtönzést élhetnek át a mindennapjaikban. Az ezt elszenvedő családok élete szégyennel telve folytatódik, miközben a bűnöző a való világtól elszakadva egy felügyelő és fegyelmező rendszerbe kerül” – olvasható az esemény ismertetésében.

A kiállítás megnyitója augusztus 7-én 18 órától lesz. A program része Don Tamás, a Modem vezető kurátora tárlatvezetése.

Az esemény ingyenes. A kiállítás szeptember 15-ig látogatható.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.