Továbbra sincs kormányzati döntés arról, mi lesz a meghiúsult hajdúnánási MotoGP-pálya helyén – Magyar Hang

A versenypályához szükséges földeket több mint egymilliárd forintért vásárolta meg a magyar állam. A jelenlegi elképzelések szerint a Debreceni Egyetem hasznosíthatná az ingatlanokat.

Az érintettek továbbra is kormányzati döntésre várnak azzal kapcsolatban, mi lesz az eredetileg MotoGP-versenypálya építésére kiszemelt és az állam által megszerzett földekkel Hajdúnánáson – írja a Magyar Hang. A hetilapnak az Építési és Közlekedési Minisztérium a versenypályával kapcsolatban azt nyilatkozta, még a Bord Építész Stúdió Kft.-vel kötött 4,7 milliárd forintos tervezési szerződést is felmondták.

A legújabb elképzelések a kormánynak készült előterjesztésben
Az előterjesztés illusztrációja

A cikkből kiderül, hogy a hajdúnánási önkormányzat által elfogadott képviselő-testületi határozat alapján az állam által összesen 1 milliárd 52 millió forintért megvásárolt, valamint cserével szerzett ingatlanok a Debreceni Egyetem kezelésébe kerülnek. A vázlatos javaslat szerint sportcélok megvalósítása mellett agrárinnovációs területet, valamint naperőmű- és ipari parkot hoznának létre.

Tárgyalási alap lehet a Debrecinerhez eljutott kormány-előterjesztés

A Magyar Hang által folytatott háttérbeszélgetések alapján azonban még nincs kikristályosodott elképzelés arról, hogyan hasznosítsák a területet. A lap felidézte, hogy korábban a Debreciner írt arról, egy kormány-előterjesztés szerint többek között egyetemi agrárkutatási és innovációs parkot, napelemparkot és gokartpályákat építenének a versenypálya helyén – májusban a Miniszterelnökség arról tájékoztatott minket, hogy az előterjesztést nem tárgyalták, annak eredetiségét azonban nem cáfolták. „Egy, a folyamatokra rálátó forrásunk is hitelesnek nevezte az anyagot. Úgy fogalmazott: az anyag tárgyalási alapnak tekinthető. Eközben az államot az idő sürgeti. Az anyagból ugyanis kiviláglik: 25 ingatlan esetében visszavásárlási joggal élhet a korábbi tulajdonos, ha nem valósul meg határidőre a kisajátítás eredeti célja” – olvasható a Magyar Hang cikkében.

A lap megszólaltatta a június 9-i önkormányzati választáson a Fidesszel szemben győztes polgármesterjelöltet, Bódi Juditot (Összefogás Hajdúnánásért), aki közölte, a hatalmi váltás nem befolyásolja az eddigi elképzeléseket, ugyanis ők minden előremutató, munkahelyteremtő fejlesztést támogatnak, csak akkumulátorgyárat és akkutemetőt nem akarnak a városban látni. A mandátumát október elsején elkezdő politikus a lapnak azt nyilatkozta, az üggyel kapcsolatban már tárgyaltak Szólláth Tibor jelenlegi polgármesterrel is, egyetértés van köztük, a város is az állam lépésére vár.

További részletek – többek között arról, kell-e majd kötbért fizetnie az államnak a meg nem rendezett futamok miatt – a Magyar Hang cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.