BEZÁR

Közösségi média

Féláron adják a halászlevet a XVI. Tiszacsegei Halászléfőző Fesztiválon

Korhely és hagyományos halászlé, pontypatkó, keszeg, valamint kárász is kapható lesz a Tisza partján. A gasztronómiai rendezvényt többek között kirakodóvásár és zenei programok kísérik.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

Július 6-án, szombaton rendezik meg a XVI. Tiszacsegei Halászléfőző Fesztivált, amelyre több ezer érdeklődőt várnak. Az esemény sajtótájékoztatóján Nagy Sándor, a Tiszacsegei Halászcsárda tulajdonosa elmondta, egész napos programmal készülnek: lesz többek között kirakodóvásár, vidámpark, fellépők a rendezvénytéren, a Számadó Zenekar pedig az emberek között járva csinál majd hangulatot.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

„Amikor elindítottuk ezt az egészet, az volt a hitvallásunk, hogy meg kell ismertetni az emberekkel a csegei halászcsárda ízeit” – idézte fel Nagy. Mint mondta, a fesztivál hatására sokakból visszajáró vendég lett, akiknek ezt azzal hálálnák meg, hogy a rendezvény alatt féláron adják a halászlevet a sátorban. A tulajdonos köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért az ingyen biztosítja a területet a rendezvényhez. Az esemény fővédnöke Bodó Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő. A fesztivált a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatja.

Önkéntesek is segítik a fesztivál megrendezését

Szalai János üzletvezető a sajtó megjelent képviselőinek arról beszélt, a fesztivál első éveiben még 600-800 adag halászlevet adtak el, mostanra pedig már ezres nagyságrendben vásárolják az ételt a vendégek. „Lesz kint korhely halászlé, lesz hagyományos halászlé, lesz egy halas sátor, ahol pontypatkót, keszeget, kárászt sütnek a kollégák. Lesz lent a rendezvényhelyen egy italos sátor, itt fent büfénk, fagyink, a csárda is teljes étlappal fog működni, ugyanúgy, ahogy máskor” – sorolta az üzletvezető a gasztronómiai kínálatot. Kiemelte, a fesztivált nem tudnák megvalósítani a csapatuk nélkül, amelybe nemcsak az alkalmazottak, hanem önkéntesek is beletartoznak.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

Szalai Zsolt csárdavezető-helyettes elmondta, idén nagyon sok kézműves jelentkezett a rendezvényre. A kirakodóvásárban lesznek szappanok, szörpök, lekvárok, szőttesek, hortobágyi szaruból faragott termékek, de érkeznek Tiszacsegére nádudvari fazekasok is.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

Lévai Zoltán, a tiszacsegei komp üzemeltetője közölte, ők is nagy erőkkel készülnek a hétvégére. Felidézte, évekkel korábban azért hoztak létre kikötőt a településen, hogy megteremtsék itt a hajózás kultúráját, és tartalmas vízi élményekkel hozzák közelebb az érdeklődőket a Tiszához. Mint mondta, megvárják az utolsó színpadi előadás végét, és a komppal minden, az ország északi részéről érkező vendéget átvisznek a folyón. A fesztivál idején a sétahajózást, élményhajózást és a vízigokartot is kipróbálhatják a vendégek.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

Sallai Szabolcs (független) alpolgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az önkormányzat most és a következő öt évben is támogatja a rendezvényt.

Tömegközlekedéssel egyelőre csak a strandig lehet eljutni, oda is csak bizonyos buszokkal

A Debreciner érdeklődésére Szalai János üzletvezető elmondta, a halászléhez a halat több helyről, nagyrészt a Szarvas-Fish Kft. tukai telephelyéről, valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-től szerzik be.

Megkérdeztük, az önkormányzat és a halászcsárda dolgozik-e közösen azért, hogy minél jobban kitolják a turistaszezont Tiszacsegén. A csárda, a rév és az önkormányzat képviselői kifejtették, az időjárás és a Tisza áradásai miatt jellemzően a három nyári hónap és a szeptember alkalmas a rendezvények tartására. Sallai Szabolcs alpolgármester szerint a termálstrand fejlesztése segíthetne a téli turizmus beindításában, ezzel kapcsolatban már vannak elképzeléseik. Nagy Sándor csárdatulajdonos elmondta, szeretné, ha valamikor a városban rendeznék meg az Országos Vadásznapot. Megjegyezte, a kikötő az év többi részében is hozzájárul az idegenforgalomhoz, továbbá tudnak építeni a kerékpáros turizmusra is.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

A helyközi buszjáratoknak csak egy része áll meg a fesztivál helyszínétől néhány száz méterre lévő strandnál, a Tisza-parthoz pedig egyáltalán nem megy busz. A Debreciner kérdésére Nagy Sándor elmondta, néhány éve megkereste a Volánbuszt, hogyan tudnák megoldani, hogy közösségi közlekedéssel is megközelíthető legyen a fesztivál, de ezt nem sikerült megvalósítaniuk. Mint mondta, a legtöbben autóval fognak érkezni. A tiszacsegei lakosok – a külterületeken élők is – a tanyagondnoki szolgálatnál kérhetik a szállításukat.

A XVI. Tiszacsegei Halászléfőző Fesztivál részletes programja az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Tiszacsegei Halászcsárda

Polgár Tóth Tamás

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...