Vád alá helyezték Sz. atyát, aki után kislányokkal szemben elkövetett szexuális erőszak miatt nyomoztak – 444.hu

Kocsis Fülöp érsek korábban koholt vádról beszélt.
Kocsis Fülöp és Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő a nyíracsádi Szent Piroska görögkatolikus iskola 5 sportpályájának átadásakor 2020 szeptemberében
Facebook

A görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte a megye másik végébe, de nem sokkal később már az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a lánya azt mesélte neki, hogy „az iskolában fogdosta a pap bácsi”, aki „a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába a nadrágján keresztül” - írta meg a 444.hu.

Sz. atya felettese, Kocsis Fülöp érsek a lapnak akkor azt mondta, szerinte is „izgalmas a dolog, hogy két éven belül most két ilyen eset van” ennél a papnál, de kijelentette: a „vád nem tűnik megalapozottnak, sokkal inkább koholt vádnak tűnik”. A bíróság végül megtette, amit az egyház nem: bűnügyi felügyelet alá vonta a papot, ezzel eltávolította a gyerekek közeléből – onnantól egy nemzeti kegyhelyen élt. Aztán egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás pedig szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt tovább.

A szervezetileg a Vatikán alá tartozó magyar görögkatolikus egyház feje egy éve azt nyilatkozta, hogy Sz. atya egyházi vizsgálata során más papokat hallgattak meg, a bejelentést tevő családot nem.

„Feltételezem, hogy nem követett el az atya bűncselekményt, és várok a rendőrségi vizsgálat eredményére” - mondta a 444-nek Kocsis érsek, de friss közlemény szerint mégsem várt, hanem már tavaly nyáron lépéseket tett:
• „Sz. atyát 2023. június 21-i hatállyal eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől,
• 2023. július 1-i hatállyal felmentette az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából,
• ugyanezen intézkedés keretében – ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte”.

Az első hivatalos közleményt október 26-án, fél évvel az első cikk megjelenése után adta ki a főegyházmegye, amelyben tudatták, hogy Kocsis Fülöp metropolita Sz. atyát „óvintézkedésként el-tiltotta mindennemű papi tevékenység végzésétől, különösen a fiatalkorúakkal való kapcsolattartástól.” Azt is közölték, hogy az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik „szexuális visszaélés alapos gyanúja és más bűncselekmények miatt”, de annak lezárultáig több információt nem áll módjukban megosztani. A hétfői közlemény szerint a pap az eltiltás után már nem maradhatott a nemzeti kegyhelyen.

A 444 megjegyzi, a főegyházmegye már egészen máshogy beszél az áldozatokról: „együtt érez az áldozatokkal és érintett családtagjaikkal, nekik a Magyar Katolikus Egyház Gyermekvédelmi Szabályzata 8. pontjának megfelelően a támogatását is felajánlotta és föl is ajánlja, az érintettekkel a kapcsolatot felvette, és akik erre nyitottak, azokkal folyamatosan fenn is tartja.” Várják a végső bírósági eredményt.

Eddig nem lehetett tudni ezekről, de a főegyházmegyei közlemény szerint tavaly ősztől kezdve több megelőző lépést tettek, képzéseket indítottak. Nyilvánosságra hozták az egyházi személyek gyerekbántalmazási ügyeinek kezelésére szolgáló Gyermekvédelmi Eljárásrendet, amit minden munkatársukkal ismertettek.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.