BEZÁR

Közösségi média

Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

Újjáéledhet egy kisvasút Kecskeméten, Debrecenben hétnél is több akkuipari beruházás is lehet, máshol kórházépítés miatt tiltakoznak, de van rá okuk. Természetvédelmi ügy kerekedett Szegeden is, de ott egy egyházmegyei beruházásból. Volt Borsodban is a Jóbarátokból ismerős kávézó, de nemrég bezárt. Szolnokon lehetne új, régóta vágyott városközpont, de leállt a fejlesztés, az új, MOL-os üvegvisszaváltás viszont még nem indult el Veszprémben sem. Pécsen pedig a városvezetés szerint a helyi fideszes politikusok mindent, illetve bármit bevetnek a júniusi választásra. Többek között ezek a témák érdekelték az elmúlt héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Nem bírta tovább a borsodi Central Perk

A Jóbarátok című amerikai sorozat rajongóin kívül mások is örömmel időztek a Central Perk nevű kávézóban Miskolcon, amely népszerű közösségi térként működött az elmúlt másfél évben a borsodi megyeszékhelyen. E sikerszériának szakadt vége január elején, amikor a vendéglátóhely végleg lehúzta a rolót. A Borsod24 Daragó-Joó Katával, a borsodi Central Perk ötletgazdájával és üzletvezetőjével készített interjút a bezárás után, melyben szó esett Matthew Perry (Chandler) közelmúltbéli haláláról is.

Borsod24

Borsod24

Debreciner: Már hét akkumulátoripari beruházást jelentettek be Debrecenben, de több is lehet még

CATL, Eve Power, EcoPro BM, Semcorp, Halms, Inpark és BMW – ezek a cégek már biztosan érkeznek, vagy már itt is vannak az ország legnagyobb vidéki városában. A NingBo ZhenYu gyárépítéséről hírt adott ugyan a sajtó, de hivatalosan még nem erősítették meg a beruházást. Kínaiak uralják az egyre nagyobbra duzzadó debreceni akkumulátoripart. A Debreciner áttekintő írása itt található.

Debreciner

Debreciner

Enyugat: A Fertő tó osztrák oldalán egy kórházépítés miatt tiltakoznak

Miközben a Fertő tó magyar oldalán a tópart elzárása és a Fertőrákoson tervezett kikötő miatt forrnak az indulatok, osztrák oldalon egy épülő kórház miatt indult tiltakozás. 2030-ra egy 163 ágyas kórház épülne a tó közelében, Natura 2000 védettségű területen. A tervről jó ideje tudni, több helyszínt megvizsgáltak, de a jelenlegit tartották megfelelőnek. Az építkezés ellen egy környezetvédelmi egyesület is tiltakozik, bírósági úton akarják megakadályozni az építkezés megkezdését – írja az Enyugat.

Enyugat

Enyugat

KecsUP: Civil összefogással és hajtányjáratokkal éled újra a Kecskeméti Kisvasút

Ha vonat még nem is szalad újra a Kecskeméti Kisvasúton, de látványos és aktív hajtányos élet zajlik a síneken – írja a KecsUP. Sőt a Kecskeméti Kisvasútért Közösség még ennél nagyobb terveket is dédelget. De addig is különjárat rendelésére és hajtánybérlésre egész évben van lehetőség, illetve a jó idő beköszöntével, várhatóan áprilistól kezdődően újra lesznek rendszeresen szervezett, meghirdetett menetrend szerint közlekedő hajtányjáratok Jakabszállás és Kiskunmajsa állomások között.

KecsUP

KecsUP

Nyugat: Egyelőre nem lesznek buszsávok Szombathelyen

Szombathely közgyűlése múlt januárban fogadta el a környezetvédelmi koncepciót, aminek egyik eleme volt, hogy három forgalmas utcában buszsávot építenek ki. Mindhárom utca a Szombathelyre be- és onnan kivezető forgalmat bonyolítja, két utcában a szélső sávok jelenleg parkolóként szolgálnak. Arról is döntöttek, megvizsgálják a buszsávok létesítésének lehetőségét, a Nyugat.hu kérdésére viszont nemrég azt válaszolták, nem indokolt ott buszsávokat létesíteni, ezért elvetették ezt a tervet.

Nyugat

Nyugat

Szabad Pécs: Fideszes hazugság Pécs vezetése szerint, hogy Pécsen lehetett volna a BYD gyára

Odébb van még az önkormányzati választás kampánystartja, de az ellenzéki vezetésű városokban a Fidesz politikusai és a NER-es újságok már hangolnak. Pécsen az egyik slágertéma az lett, hogy nem Pécset, hanem egy másik ellenzéki vezetésű várost, Szegedet választotta autógyára felépítéséhez a kínai BYD. A Szabad Pécs hátteret is adva arról írta: a pécsi városvezetés megelégelte, hogy szerintük a fideszesek hazudoznak arról, hogy az ellenzéki koalíció miatt nem Pécsen épít gyárat a BYD.

Pécs - városháza

Szabad Pécs

Szegeder: Teremtésvédelmi szempontok – válaszolt az egyházmegye a szegedi fakivágásos vádakra

„Az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak”írta levelében a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Szegeden hónapok óta jogi csata zajlik. A városvezetés megtartott volna a püspöki stadion mellett egy hathektáros erdőt, ahova az egyház iskolákat építene. A kormány előbb azzal cselezte ki várost, hogy kiemeltté nyilvánította a beruházást, majd az erdő településképi védelmét tette semmissé az ukrajnai háborúra hivatkozva.

Szegeder

Szegeder

Szol24: Lesz-e valaha modern városközpontja Szolnoknak?

Bajnai Zsolt lokálpatrióta régóta elkötelezett amellett, hogy szélesebb rétegekhez juttassa el Szolnok történetét, s a várossal kapcsolatos aktualitásokat vessen fel. Az egykor több újság főszerkesztőjeként dolgozó újságíró a napokban arról indított vitát, miért áll egy fontos beruházás. És írt arról is, hogy a Szolnokon több évtizede tervezett „új városközponttal”, a Hild tér és környékével kapcsolatban szerinte abban mindenki egyetérthet, hogy a fejlesztés félbemaradása a legrosszabb, ami történhetett.

Szol24

Szol24

Veszprém Kukac: Üvegvisszaváltó van, de még sincs

Január eleje óta ácsorognak az üvegvisszaváltó automaták az üzletekben, de működni csak tavasztól fognak. Cikkében a Veszprém Kukac óvva intette olvasóit attól, hogy addig is próbálgassák az automatákat, illetve hogy a nem visszaváltós palackot próbáljon bárki is visszaváltani, mert az kárt tehet a berendezésekbe. Az is csak tavaszra várható, hogy lesznek göngyölegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot. A cikkben arról is írnak, hogyan működni elviekben a Mohu MOL új rendszere.

Veszprém Kukac

Veszprém Kukac

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...