BEZÁR

Közösségi média

NASS

A magunk módjára üvölteni című filmet láthatjuk idén elsőként a KineDok vetítésén Debrecenben

Milyen felelőssége van ma egy művésznek? Formálhat-e véleményt az őt körülvevő társadalomról, politikai diskurzusokról? Egyáltalán kell-e beszélnie egy kortárs alkotónak ilyen témákról, mennyire van lehetősége állást foglalni?

Kassák Lajos

kassakmuzeum.hu

A KineDok Magyarország idei első debreceni vetítésén egy Kassák Lajost bemutató dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők.

A magunk módjára üvölteni című dokumentumfilm 2022-ben elnyerte a Verzió Nemzetközi Emberjogi Fesztivál különdíját, az indoklás szerit „Kassák Lajos költő és festő élete jobb- és baloldali diktatúrákban, forradalmi és háborús időkben telt, és minden korszakban megtalálta a módját, hogyan reagáljon a maga egyéni módján, elvei megtagadása nélkül”, valamint olyan művészeket mutat be a film, akik Kassákhoz hasonlóan viszonyulnak a mindenkori hatalomhoz.

A Mérce kritikája szerint ez a mindenkori hatalommal való szembenállást testesíti meg, és így Kassák „igazi ellenzéki vagy civil, ha tetszik”. A kritika kitér arra is K. Horváth Zsolt gondolataira hivatkozva, hogy Kassák művészetét nem lehet értelmezni a kontextus ismerte nélkül: „a magyar iskolákban uralkodó, a művészetet szisztematikusan depolitizáló hozzáállás is szinte teljesen érthetetlenné teszi a műveit”.

A film tehát Kassák mindenkori kompromisszummentes látásmódját igyekszik a jelenbe helyezni, ezáltal rámutat arra is, hogy a jelenben élő alkotók is beszélhetnek a társadalom aktuális problémáiról, sőt kell is nekik, hogy műveiken keresztül fel tudjuk ismerni a valóságot.

Kassák Lajos

kassakmuzeum.hu

A szlovák-magyar produkciót Dér Asia rendezte, akinek nevéhez köthető az Anyáim története, valamint a Nem halok meg című dokumentumfilm is, amely egy hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg történetét meséli el.

A magunk módjára üvölteni című dokumentumfilmet január 23-án, kedden nézhetik meg az érdeklődők 17 óra 30 perctől a Baross Gábor utca 16. szám alatt, a szervezők ezzel az alkotással szeretnének a magyar kultúra napjához csatlakozni.

A vetítés az Alternatív Közösségek Egyesülete és a KineDok Magyarország szervezésében valósul meg.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...