BEZÁR

Közösségi média

Kollégiumot építene egy belvárosi parkoló helyére a debreceni Szikra – Rendőrök jelentek meg a sajtótájékoztatón

A mozgalom tagjai elfoglaltak egy üres parkolóhelyet, ahol sátrat is felállítottak. Dombi Mihály kifejtette, ha az önkormányzat megoldaná a kollégiumi férőhelyekről kiszoruló egyetemisták elhelyezését, akkor azzal a lakásvásárlás előtt állók és az albérletet keresők lakhatását is olcsóbbá tenné. Az üggyel kapcsolatban petíciót indítottak.

Sajtótájékoztatót tartott október 26-án Debrecenben, a Jászai Mari téren Dombi Mihály, a Szikra mozgalom tagja. Az esemény kezdetekor a háttérben megjelentek a Szikra aktivistái, akik szó szerint sátrat vertek egy üres parkolóhelyen. Dombi elmagyarázta a – fiktív – szituációt: Eszter egy elsőéves egyetemista, aki nem kapott kollégiumi férőhelyet, majd miután két hónapig fizette a havi 80 ezer forintos albérletet, inkább vett egy 24 160 forintos havi bérletet, „így lesz egy szobája a belváros egy frekventált helyén”. Az aktivista kifejtette, a 8 négyzetméteres parkolóhely, ahol Eszter éppen „lakásavatót” tart, lakásként közel 10 millió forintot érhet, ha kiadnák albérletbe, az éves bevétel majdnem 1 millió forint lenne. Dombi felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat ezzel szemben parkolóként évi 2-300 ezer forintért hasznosítja a területet, a téren lakóknak pedig évente mindössze 6 ezer forintot kell fizetniük egy helyért.

Szikra - Dombi Mihály

Polgár Tóth Tamás

A Szikra szerint a Jászai Mari téri és az ehhez hasonló parkolók területét az önkormányzatnak másképp kellene hasznosítania. „Mi azt szeretnénk, ha itt egy kollégiumi komplexum létesülne” – közölte az aktivista. Szerinte a város albérlőinek jelentős része olyan hallgató, aki kiszorult a kollégiumokból. „Ha kollégiumi komplexumot kínálunk nekik, akkor amellett, hogy esélyegyenlőséget teremtünk és minőségi oktatásnak adunk teret, csökkenne azoknak a lakhatási költsége, akik lakást vásárolnának vagy albérletet keresnek” – magyarázta. A Szikra ezért petíciót indít, amely jelenleg online érhető el, jövő héttől pedig a mozgalom pultjainál gyűjtik az aláírásokat. Ebben egyrészt azt javasolják, hogy az önkormányzat alakítson ki egy igazságosabb önkormányzatibérlakás-rendszert, másrészt kezdjenek kollégiumiférőhely-bővítésbe, harmadrészt alapítsanak meg egy debreceni lakásügynökséget. Ez a terveik szerint összekötné a kisbefektetőket a lakáskeresőkkel.

Egyszerre lehet építkezni és parkosítani is a Szikra szerint

Dombi Mihály a Debreciner kérdésére elmondta, nem tűztek ki mennyiségi célt az aláírásokat illetően. Mivel a lakhatás a hideg idő beálltával sokak számára kritikus szintre drágul, a téli hónapok ideje alatt mindenképpen a felszínen tartanák a témát. A hideg idő közeledte kapcsán megkérdeztük, terveznek-e aktívan foglalkozni a hajléktalanság kérdésével is. Dombi azt felelte, kifejezetten fontos számukra a legelesettebbek, így a hajléktalanok védelme is, de mivel új szervezetet képviselnek Debrecenben, a városra vonatkozóan még nem dolgozták ki a szakpolitikai elképzeléseiket.

Szikra - Dombi Mihály

Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük arról is, szerencsésnek tartja-e egy új épület felhúzását a belváros közepén, lévén egy parkolót parkká is át lehetne alakítani, ezzel növelve a belvárosi zöldfelületet. Erre úgy válaszolt, hogy szerintük a parkosítás és a kollégiumi komplexum nem zárná ki egymást, nem egy hatalmas épületben gondolkodnak ugyanis. Mint mondta, a kollégiumokból kiszoruló hallgatók létszáma évente százas nagyságrendű, ha nekik szállást tudnának adni, az már megfelelő lenne.

Indulnak az önkormányzati választáson

Kíváncsiak voltunk arra is, indul-e a mozgalom a 2024-es önkormányzati választáson Debrecenben, és ha igen, milyen formában. Dombi azt felelte, indulni fognak, jelenleg pedig intenzív tárgyalási szakaszban vannak. A tárgyalópartnerekkel kapcsolatban annyit árult el, hogy a jelenleg hatalmon lévőkkel és az ellenzék pártjai által elutasított szervezetekkel nem tárgyalnak. (Ez az eddigi tapasztalatok alapján a Fideszen és a KDNP-n kívül a Mi Hazánk Mozgalmat jelentheti.)

Szikra - Dombi Mihály
Dombi Mihály
Polgár Tóth Tamás

Azzal kapcsolatban, hogy mikor várható bejelentés a választási indulásuk formájáról, az aktivista azt mondta, az elsődleges cél az egység, ők mindenképpen koalíciós partnerekben, szövetségesekben gondolkodnak. „Ha a célunk az, hogy Debrecenben megforduljanak a dolgok, ahhoz az kell, hogy minél szélesebb körű legyen ez az összefogás” – fogalmazott.
(Az MSZP debreceni szervezetének közösségi oldala arról számolt be két fényképpel is, hogy a Szikra október 23-án együtt koszorúzott azokkal a pártokkal, amelyek szeptember 22-én jelentették be debreceni választási összefogásukat.)

Példaértékűnek látja a Debreceni Egyetem és az önkormányzat kapcsolatát

A Debreceni Nap munkatársa arra volt kíváncsi, a Szikra szerint a városnak vagy az egyetemnek kellene-e kollégiumot építenie. Dombi Mihály azt válaszolta, ennek partnerségben kellene történnie, majd megemlítette, példaértékűnek tartja a Debreceni Egyetem és az önkormányzat közötti együttműködést. Amikor rákérdeztünk erre a kijelentésére, az aktivista elmondta, természetesnek tartja, hogy a két intézmény támogatja egymást. Arra a kérdésünkre, hogy támogatás van-e a kettő között, vagy politikai befolyás, Dombi azt felelte, kiválónak tartja az egyetemet és a várost is. Szerinte Debrecen vezetői sorozatban rossz döntéseket hoznak a város fejlesztését illetően, az egyetem pedig benne van egy „modellváltásban”, és majd a jövőben derül ki, hogy ez beteljesíti-e a vele szembeni reményeket. Mint mondta, partnerség alatt elsősorban arra gondol, hogy a két intézmény legyen egymás szoros szövetségese, a képzéseket a város stratégiájával összhangban fejlesszék. Megkérdeztük, hogy amennyiben a Szikra jelöltjei bekerülnek a debreceni közgyűlésbe, a mostanihoz hasonló viszony fenntartását szorgalmaznák-e. „Ha nekem ebbe bármikor lesz beleszólásom, akkor igenis egy szoros partneri viszonyt képzelek el a város és az egyetem között, csak jó irányban” – magyarázta.

Szikra - Dombi Mihály

Polgár Tóth Tamás

A sajtótájékoztató végén a Jászai Mari térre rendőrök érkeztek, akik félrehívták Dombi Mihályt. Az eseményt követően érdeklődtünk a történtekről. „A héten egyeztettünk a rendőrséggel, akik az egyeztetés tárgyát képező időpontban végeztek ellenőrzést” – közölte az aktivista. A sajtótájékoztató zárásaként a mozgalom egyik tagja elszavalta Ady Endre Mi köt ide… című versét, amelyet július óta egy tűzfalfestmény örökít meg a Jászai Mari téren.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...