BEZÁR

Közösségi média

NASS

Az ember, mint ember – KineDok Filmlklub Debrecenben

A következő debreceni KineDok vetítésen Viera Čákanyová rendező filmjét mutatják be, amely arra a helyzetre igyekszik reflektálni, hogy mi az ember szerepe a természetben, és hogyan tud a környezetben létezni.


Fehéren fehérrel - KineDok

dafilms.com

A 2020-ban készült Fehéren fehérrel (Biela na bielej/ Bílá na bílé) a rendező Viera Čákanyová korábbi filmjének a FREM-nek egyfajta folytatása. Míg a FREM-nek leginkább a mesterséges intelligenciával való beszélgetésekről szól, hogy ez a napjainkban egyre inkább használt „gép” hogyan vélekedik filmről, művészetről vagy az élet értelméről, addig a Fehéren fehérrel az egyik szlovák kritika szerint ennek egyfajta tükörképe, vagy ha úgy tetszik: következménye.


Fehéren fehérrel - KineDok

dafilms.com

Ebben a filmben ugyanis sokkal inkább az ember helyeződik a középpontba. Ez a dokumentumfilm egy videónapló, ami a központi szereplő Antarktiszon szerzett megfigyeléseit mutatja be: a természettel való kapcsolatát, és az attól való függését – a szó minden értelmében –, azt a rácsodálkozást, hogy ez a helyszín mennyivel másabb, mennyivel szebb, mint az általunk megszokott civilizáció. Bár a rendező a FREM forgatása miatt utazott erre a hideg és zord tájra, mégis fontosnak látta megosztani saját tapasztalatait is. Rámutatott arra, hogy ebben a helyzetben benne is számtalan kérdés merült fel az emberrel és az élet értelmével kapcsolatban.


Fehéren fehérrel - KineDok

dafilms.com

Extrém körülmények között kellett élnie, ami egyaránt testileg és lelkileg is megterhelte őt, mint embert, mint élőlényt. Ugyanakkor a filmben bemutatott képek önmagukért beszélnek, hiszen a rendező „drog”-ként emlékezik vissza az Antarktiszon látott tájakra. Olyan behatások érték, amelyekről a mesterséges intelligencia nem tudhat beszélni, mert nem tudja azokat megélni. Ezzel együtt ráébredt arra is, hogy mennyire egyszerű és kizárhatatlan az a tény, hogy mi is a természet részei vagyunk, akkor is, ha olykor igyekszünk erről megfeledkezni. A részei vagyunk, tehát meg kell tanulnunk azt is, ha továbbra is azok szeretnénk maradni, és létezni benne, akkor alkalmazkodnunk kell hozzá és tisztelni.

A Fehéren fehérrel 2020-ban megnyerte a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a világ legjobb dokumentumfilmjének járó díját.
A dokumentumfilmet eredeti nyelven (szlovákul) magyar felirattal vetítik augusztus 8-án, kedden 19:30 órától a Malter teraszán teraszán az Alternatív Közösségek Egyesülete és a Kinedok Magyarország szervezésében. A megszokottakhoz híven a megtekintés ezúttal is ingyenes.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...