BEZÁR

Közösségi média

ARCOK DEBRECENBŐL

Varga Kata

Életmentő műtét után határ a csillagos ég: gyerekeket szült, ultrázó és táplálkozási tanácsadó lett a könyvelői munkája mellett.


Varga Kata - ARC
Varga Kata
Koppányi Szabolcs

Az egészséges életmód, a sport és a megfelelő táplálkozás nemcsak sokat foglalkoztat, de gyakorlatilag végigkíséri az életemet. Mindig is sportoltam, aztán rájöttem, hogy nekem az ultrázás az életem, az, ami a legtöbbet adja nekem. S mindig új kihívásokat támaszthatok általa magam elé. Ha teljesítek valamit, oda nem megyek vissza, de ha néha (három ilyen eset volt) feladom valamiért, akkor ismételnem kell. Kivétel ez alól a Balaton-átúszás, aminek a hangulata nagyon megfogott. Oda viszajárok, bár teljesítettem már. Persze megvadítva új kihívásokkal. Idén azt tervezem, hogy mivel a szintidő elég nagy, kétszer teljesítem egymás után az átúszást. Ami igazán izgalmas lesz, hiszen amint úszva átérek Révfülöpből Balatonboglárra, ott elszaladok a kompig, amit, ahogyan számoltam – ja, én mindig mindent kiszámolok –, éppen elérhetek, majd ismét nekivágok, s még beleférhetek másodjára is az időbe…


Varga Kata - ARC

Varga Kata archívumából

Nagy mérföldkövei a sportos életemnek, amikor 2015-ben a Spartan Race sprint távját teljesítettem, majd az első maratonfutásom Milánóban történt 2017-ben (4 óra 38 perc alatt). Ez hatalmas lökést adott. Közben a triatlon is bejött az életembe, de az első kiemelkedő teljesítménytúrám Burgenlandban volt 2019-ben (120 km), akárcsak az első Balaton-átúszásom (3 órán belül).


Varga Kata - ARC

Koppányi Szabolcs

Ultrázásom először a Vadlán 107 km volt, de bringáztam 12 óra alatt Balaton-kört (204 km) 2022-ben, majd 335 km-t a Tisza-tó körül. Idén a 24 órás tekerés is meglesz. Árral szembeni kajakozás a Dunán szintén megvolt (33 km), illetve fontos, hogy pár hónapja a Petőfi 200-at teljesítettem. Szeretem a különleges évfordulókat, alkalmakat, ezért kedvenc költőm, a 200 éve született Petőfihez kötődő 200 km-s túrát mindenképp meg akartam csinálni. 2023. április 21-én indultunk Kiskőrösről, s tértünk vissza ugyanide, érintve egyebek mellett Kiskunfélegyházát, Kecskemétet, Kurjantópusztát vagy éppen a szűcsi erdőt is. A szintidő 55 óra volt 877 méter szintemelkedéssel. Elképesztő volt! Rengeteg kihívás ért, például az utolsó 30 km-t szinte futva tettem meg, pedig hasmenés és hólyagokkal tele lévő lábam is hátráltatott. Ám az addigi 170 km-t nem dobhattam ki, mentem előre eltökélten, és 54 óra 37 perc alatt beértem. Sírni tudtam volna a boldogságtól.


Varga Kata - ARC

Varga Kata archívumából

A táplálkozásom megreformálása pedig voltaképp kényszerből is történt, jó 35 éve életmentő műtéten estem át egy félrediagnosztizált hasi probléma miatt. Ezután viszont más lett az emésztési metódusom, ami már ilyen is marad, ezért saját magam alakítottam ki étrendemet, hiszen nem volt mindegy mit eszek – főleg ilyen sporttevékenység mellett. Sok-sok utánaolvasás és önképzés során rájöttem a vércsoport szerinti étrend számomra kiváló hatásaira. Eleinte azért próbáltam ki, hogy első félmaratonomra lefogyjak pár kilót, s láttam, hogy jót tesz nekem, így még jobban beleástam magam. Ezáltal olyat eszem, ami hasznos számomra, s ami nem, azt nem. Mindezzel együtt 1989-ben és 2003-ban egészséges fiúkat szültem.


Varga Kata - ARC

Varga Kata archívumából

Az új kihívások keresése miatt pedig pár éve felszámoltam a vállalkozásomat, most alkalmazottként dolgozom, mint irodavezető és mellette elkezdtem keresni az új utam. Képzésem folyamatos, jelenleg anyagcsere és hormontipusú táplálkozási tanácsadó is vagyok az alap munkám mellett. Van egy privát csoportom is a Facebookon, az Egészség Bár, ahova rendszeresen teszek fel olyan tartalmakat is, amelyekből egyebek mellett azt is megtudhatja az olvasó, egyes ételeknek milyen előnyei vannak.


Varga Kata - ARC

Varga Kata archívumából

Az ARCOK DEBRECENBŐL sorozatunkban arról érdeklődünk, hogy éppen kit mi foglalkoztat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...