Polgáriak és környékbeliek készítettek disznótoros ételeket, köztük a térség jellegzetességét, a hurka-pitét.
Se eső, se pénzeső – Nyolcadik alkalommal sütöttek hurka-pitét Polgár főterén
Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!
Április 22-én tartották a VIII. Hurka-pite Fesztivált Polgár főterén. 2022-ben egy zivatar nehezítette a gasztronómiai vigasság megrendezését, de idén emiatt nem kellett aggódniuk a szervezőknek, sok száz érdeklődő használta ki a kora nyári, kellemes időjárást.
Harminc éve város
A rendezvény megnyitóján Tóth József (DK), Polgár polgármestere arról beszélt, 2022-ben eső és pénzeső is érte a várost, idén azonban mindkettő elmaradt, ezért eleinte kérdéses volt, meg tudják-e tartani a fesztivált.
Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elismerte, ebben az évben valóban nem tudták kellőképpen segíteni a rendezvényt. Leszögezte, ezt az eseményt mindenképpen folytatni kell, a lakosoknak ugyanis szüksége van rá.
Pajna Zoltán (Fidesz), Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke elmondta, a legfontosabb, hogy mindenki találja meg a rendezvényen a barátait, ismerőseit. Tóth Józsefre reagálva megemlítette, habár nincs pénzeső, de Polgár két projekthez összesen 650 millió forint támogatást kapott a megyei területfejlesztés keretében.
Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke köszönetet mondott a szervezőknek a teljes magyar gasztronómia nevében, majd felköszöntötte a települést a várossá nyilvánítás 30. évfordulója alkalmából, amelyre több felirat és tábla is felhívta a figyelmet a fesztiválon.
Bán György (független), a díszvendégként meghívott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadob polgármestere azzal viccelődött, a tiszadobiak már hetek óta azért imádkoztak, hogy Polgáron jó idő legyen. Molnár István (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták – MSZP), a szomszédos testvérváros, Tiszaújváros alpolgármestere pedig ezt folytatva arról beszélt, ők is imádkoztak. „Sikerült elintézni, nem volt olcsó” – mondta.
Tejjel hígítják a hurkát
A fesztivál nevét adó hurka-pite a térség jellegzetes disznótoros étele. „A hurka-pite, vagy más néven véres pite nem más, mint a más vidékeken is megszokott véres hurkának egy sajátságos helyi változata. A töltelék nem bélbe kerül, hanem tejjel hígítva bő zsírral kikent tepsiben sül. A ropogós barnára sült pitéket végül kockára vágva tálalják” – olvasható egy, a város honlapjára feltöltött dokumentumban.
Kulturális programokat is tartottak
A fesztiválon polgári intézmények, civil szervezetek és vállalkozók, valamint a környékbeli önkormányzatok csapatai dolgozták fel a kora reggel leölt sertéseket. A gasztronómiai és kulturális programok mellett az eseményt kézműves kirakodóvásár kísérte.
A fesztivál programjai között szerepelt csigapöndörgető verseny, népi játszópark és kézműves foglalkozás, helyi és környékbeli népi tánc- és zenei csoportok mellett fellépett többek között Nagy Adri és Kocsis Janika.