BEZÁR

Közösségi média

Február 20-tól számítva 30 nap van a Debrecenbe tervezett kínai akkugyár környezethasználati engedélyének megtámadására

A Népszava információi szerint az építkezésnek egyelőre semmilyen népszavazási kezdeményezés sem állhat az útjába.

Február 20-tól számítva 30 nap áll a jogszabályi előírásoknak megfelelő helyi egyesületek és magánszemélyek rendelkezésére, hogy bíróságon támadják meg a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét – írja a Népszava.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. február 24.
Folynak a munkák Debrecen mellett, ahol fel akarjál építeni a kínaiak az akkumulátorgyárukat
Koppányi Szabolcs

A lap beszámolt arról is, hogy Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti képviselő bejelentette, a pártja által kezdeményezett bírósági eljárás idejére az építkezés felfüggesztését kérik. A Népszava emlékeztet, hogy jogerős építési engedélye még nincs a kínai CATL-nek, ezt csak a környezethasználati engedélyezési eljárás végeztével lehet kérvényezni, de a földmunkák már zajlanak a célterületen.

A lap azt is hangsúlyozza, hogy a beruházásnak egyelőre semmilyen népszavazás nem áll az útjába, miután a debreceni helyi választási bizottság (HVB) elkaszálta a Momentum, a Mi Hazánk, valamint egy magánszemély helyi kezdeményezéseit, az LMP országos kérdését pedig még nem bírálta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Utóbbit január 23-án nyújtották be, az NVB-nek pedig 60 napja van az elbírálásra.

Azt is írják, egyes szakértők szerint egy népszavazás érdemben már nem befolyásolja a debreceni gyár sorsát, de még megállíthatja a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit.

További részleteket a Népszava cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...