BEZÁR

Közösségi média

Varga Zoltán szerint nem vitás, hogy miért nem volt polgármesterjelölti vita

Eredetileg csak a köszönetnyilvánítás lett volna a célja Varga Zoltán polgármesterjelöltnek a pénteki sajtótájékoztatóján, két nappal az önkormányzati választások előtt. A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség listavezetője azonban az elmaradt polgármesterjelölti vitáról is beszélt. Káposznyák István képviselőjelölt pedig a Debrecen Kártya mellett érvelt.


Varga Zoltán, Káposznyák István
Varga Zoltán és Káposznyák István
Koppányi Szabolcs

„Köszönet azoknak, akik bátran kiálltak a diktatúrának látszó világban igazukért! Minden normális demokrácia alapja, ha megismerhetik a választók a különböző politikai szereplők gondolkodását a városról, hogyan néznek szembe egymással, netán kezet is fognak. A világ boldogabb felén ez természetes. Nem lehetetlenítik el egymást a felek adminisztratív eszközökkel, és a plakátjaik egymás nyakában lógnak fürtökben” – mondta Varga Zoltán.

Majd nagyáruházban való válogatáshoz hasonlította a kampány ezen részét Varga, ahol mindenki tud és szeret is válogatni, ám „nálunk, Magyarországon ez régóta nem adatott meg. Amióta Orbán Viktor ennek a diktatúrának látszó világnak a spirituális vezetője, s egy ízben megszégyenült egy nyilvános vitától, azóta mintává vált a fideszes városvezetők körében, hogy nem hajlandók érveket ütköztetni a nyilvánosság előtt.”

Papp László polgármestert, ha egy ember megszólítaná az utcán, akkor is kötelessége lenne elmondani neki, hogyan képzeli el Debrecen jövőjét – tette hozzá az ellenzéki politikus, majd megjegyezte, hogy „nem csalódtunk a polgármesterben, aki Orbán Viktor debreceni helytartója, aki sok milliós, törvénytelenül kirakott plakátkampány, legyalult média, agymosó propaganda és szervilis választási bizottságok mögé bújik”.

Káposznyák István a korábban már többször is emlegetett Debrecen Kártyát hozta fel, mint a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás ellenzéki párszövetség egyik szerinte legjobb visszajelzéseket kapott javaslatát. „Nem üres politikai ígéreteket kínáltunk. A választási eredményektől függetlenül szorgalmazni fogjuk ennek a Debrecen Kártyának a bevezetését.”


Varga Zoltán, Káposznyák István

Koppányi Szabolcs

A Debreciner Varga Zoltántól arról tudakozódott, miként értékeli, hogy a Kossuth Kör, amelyet ő kért fel
a szervezésre sem tudta tető alá hozni
a polgármesterjelölti vitát? Emellett érdeklődtünk arról, a tapasztalatok birtokában, ha ismét belefoghatna, mit tenne másként, hogy kikényszerítse a vitát? Valamint mit szól ahhoz, hogy egyes vélemények szerint ő maga eleve olyan feltételeket teremtett a vita létrejötte kapcsán, amelyeket Papp László várhatóan nem vállalt, ezáltal van, akiben felvetődött, hogy Varga Zoltán sem akart igazán vitázni?

A DK-s politikus szerint a Kossuth Kör tagjai nem rutinos politikusok, hanem olyan civilek, akik most ismerkedtek ezzel a közeggel, „kívülről tétovaságnak tűnő megnyilvánulásaikat nem érzem hibának”.

Varga utalt az eddigi önkormányzati választások előtti kampányokra, s felhozta, hogy legutóbb, 2014-ben is volt még polgármesterjelölti vita Debrecenben, még ha neki nem is tetszett annak szervezése, hiszen: „a DTV által rendezett vita előtt a polgármester előre megkapta a kérdéseket, az ellenzék nem, így ő fel tudott készülni, az ellenzék nem, de mégis, legalább volt egy találkozó. Eltelt 5 év, és Papp ezt sem vállalja már. Az, hogy a Kossuth Kör hogy szerepelt ebben a történetben, irreleváns, hiszen Papp László megkapta tőlem a vitára való felhívást, ám kibúvókat keresett. Nem jó indok, hogy a Civil Fórum jelöltje jön vagy sem, s az sem, hogy a Kossuth Kör mikor szólt neki. Ha a polgármester van akkora demokrata, mint amennyire nincs, amint meghallja a felhívást, s benne motoszkál a ‘Hova tűnt Damon Hill?’ kérdés, akkor megkeres és odaáll, hogy na, öcsém, akkor gyere ki a kultúrház elé és beszéljük meg mi a problémánk.”

Varga Zoltán nehezményezte azt is, hogy szerinte Papp László a Fidesz-frakció mögé bújva hazugoz le és nevez őrültnek másokat, ám a szemtől szemben vitára nem hajlandó. Varga úgy véli, a jelenlegi polgármester tudja, hogy nem neki van igaza, ám „nem merne arról nyíltan beszélni, hogy nem ad az időseknek támogatást, nem teszi ingyenessé az ajánlott, de fizetős védőoltásokat, és még sorolhatnám”.

Varga október 11-én úgy fogalmazott, hogy szerinte nem támasztott teljesíthetetlen feltételeket a polgármesterjelölti vita kapcsán, és ő vállalta volna bármilyen körülmények között, akár a Kossuth Kör szervezése nélkül is azt. (Varga Zoltán szeptember 24-én azt nyilatkozta, hogy csak Papp László regnáló polgármesterrel szeretne vitatkozni, a többi ellenzéki jelölttel folytatott vitát „cicaharcnak” tartaná.)

„Én csupán azt akartam elkerülni, hogy személyes antipátia miatt ne jöjjön létre ez a találkozó, ezért közvetítőként egy civil szervezetet kértem fel, ám akár arra is képes lettem volna, hogy bekopogtatok a polgármesterhez, és azt mondom, itt vagyok, kezdjük el, hozzunk egy kamerát és beszélgessünk. Vagy abba is belementem volna, hogy ismét a DTV szervezze meg a vitát, ha a polgármester ezt kéri, de nem kérte. Egyébként a képviselők közül eddig is én szóltam hozzá legtöbbször és a leghosszabban a közgyűlési előterjesztésekhez, ha ott felvállaltam ezt, ugyan miért ugranék el egy pofon vagy egy vita elől? Ezzel az egésszel nem engem, még csak nem is a civileket sértette meg Papp László, hanem Debrecen város lakosságát. S igaz ez akkor is, ha amúgy sokan fognak rá szavazni. Mert ezek az emberek nem hiteles információk birtokában döntik el, ki szimpatikus nekik, hanem mert olyan információkat kapnak a fideszes propagandától, amely által csak ezt a világot tudják látni. Ha lett volna egy vita, s utána azt mondják, ez a Varga nem jól látja a dolgokat, és jól van ez a világ úgy, ahogy van, akkor azt mondom, tudomásul vettem, de ezt a hozzáállást nem tudom tudomásul venni.”

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...