BEZÁR

Közösségi média

Nem engedték be a Debreciner újságíróját az akkugyáras közmeghallgatásra kijelölt terembe

A DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központjában még azt sem árulták el, hogy milyen nagy a konferenciaterem.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár, a CATL üzemének két olyan engedélyezési eljárása is van, amelyeknél jogszabály kötelezi egyrészt a város önkormányzatát, másrészt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt közmeghallgatás megtartására. Ezek közül az első a katasztrófavédelmi eljárás keretében január 9-én volt a Kölcsey Központban, a komoly lakossági tiltakozást hozó eseményről részletesen beszámoltunk.

A következő közmeghallgatást január 20-án, pénteken délelőtt 10 órától tartják Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának Thomas Mann utca 2/a. szám alatti épületében, a földszinti konferenciateremben. Ezt a fórumot a környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás részeként rendezik meg.


Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja
Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának Thomas Mann utca 2/a. szám alatti épülete
Polgár Tóth Tamás

Míg az első közmeghallgatás délután 16 órakor kezdődött, és egy elrendezéstől függően 780 vagy 1200 személy befogadására alkalmas termet választottak helyszínként, addig a január 20-i eseményt munkaidőben tartják egy vélhetően sokkal kisebb teremben.

Még a terem méretét sem mondhatják meg engedély nélkül

Hogy pontosan mennyivel kisebb, arról nyilvános információkat nem találtunk, éppen ezért ma, január 17-én megpróbáltunk erről személyesen tájékozódni, illetve fotókat készíteni a leendő helyszínről. A család- és gyermekjóléti központ illetékesei azonban nem engedték be munkatársunkat. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy éppen zajlik a Mozdulj, Debrecen! rendezvénysorozat eseménye, másrészt pedig arra, hogy a fotók készítését Orosz Ibolya Aurélia intézményvezetőnek (aki egyben a Fidesz önkormányzati képviselője) kell engedélyeznie, ő azonban nem tartózkodik az épületben. Azt javasolták, hogy írjunk e-mailt az intézménynek. Arra a kérdésünkre, hogy legalább azt meg tudják-e mondani, milyen nagy a szóban forgó terem, a titkárság munkatársa azt válaszolta, hogy erre is csak engedéllyel felelhetne.

Elszabadult indulatok, kifütyült polgármester, megválaszolatlanul maradt kérdések…
A január 9-ei akkugyári közmeghallgatásról készült videóinkat ITT TALÁLOD!


YouTube - szerk

youtube.com/c/debreciner

Az épületből kilépve aztán a titkársági csoportvezető állította meg munkatársunkat, akitől megtudtuk, Orosz Ibolya Aurélia tájékoztatása szerint minden kérdéssel a kormányhivatalhoz kell fordulnunk. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a családsegítő központ nem kormányzati, hanem önkormányzati közintézmény.

Az ügyben levelet írtunk a családsegítőnek és a kormányhivatalnak is, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.


Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja

Polgár Tóth Tamás

Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője korábban arról tájékoztatott minket, hogy az álláspontjuk szerint biztonsági szempontok (például járványveszély, tűzvédelmi, illetve balesetvédelmi megfontolások) alapján ugyan korlátozható a résztvevők száma egy közmeghallgatáson, de amennyiben kifejezetten ezért egy kis méretű terembe hirdetik azt meg, az rosszhiszemű, tehát nem jogszerű eljárás.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...