BEZÁR

Közösségi média

800

Kérdezgetnek minket, mintha számítanánk

Mire jó egy nemzeti konzultáció arról, hogy eltörölné-e a nagy, mindenkinél különb és nagyon hős magyar nép azt a hét gazdasági szankciót, amit az Európai Unió tagállamai hoztak meg az agresszor Oroszországgal szemben, Ukrajna megtámadása miatt?


Putyin és Orbán

Facebook

Mottó: Egy ember, aki a múlt század derekán, tökéletesen kifejlesztve egyéniségét érvényesülni tudott a társadalomban, ma akkor érvényesül igazán, ha mindazt, ami eredendően egyéni benne, mentől tökéletesebben tudja elnyomorítani és leplezni. Márai Sándor

Előzmények Brüsszelben: A magyar kormány minden gazdasági szankciót megszavazott Oroszország ellen. Előzmények Magyarországon ugyanazoktól: „A szomszédunkban háború dúl! Ez veszélyes! Ne a magyarok fizessék meg a háború árát!” Magyarul kb.: Kit érdekel a szomszéd tehene, ott dögöljenek meg, ahol vannak, miért nem adják már meg magukat az ukránok, oszt’ legyen béke, még ha minden második ukrán kipusztul is és Ukrajna területe a felére csökken akkor is, csak kapjunk már olcsó olajat és földgázt a haverunktól, Putyintól. Nem ismerjük a Fidesz-KDNP kormány álláspontját a békéről, annak kivitelezéséről, de kb. ezt sugallja rettentő ocsmány propagandáján keresztül a magyar lakosságnak (és azoknak, akik Magyarországon szoktak lakni a választások idején).

Vélemény következik: Az országunk lakosainak nem jó, a Fidesz-KDNP kormánynak azonban tökéletes a jelenlegi energiakaotikum. Az április 3-i választások után üres volt az államkassza (nagyon üres) és hatalmas az államadósság (nagyon hatalmas). A magyar pénz értéke már 2021 augusztusában zuhanni kezdett a semmi felé, kb. kétszerese volt az infláció mértéke nálunk, mint a tőlünk nyugatra lévő államokban, amikor is jöttek a hatósági árak néhány termékre (ahelyett, hogy az állam lenullázta volna az áfáját az alapvető élelmiszereknek) és a 480 forintos üzemanyagár-sapka vagy más néven – oroszosan – az olajos usánka. Addig hajlongtak Brüsszelben a hőseink, míg haladékokat kaptak az olaj finomítására és a földgázkereskedelemre Oroszországgal. Egészen jól álltunk volna, ha nem kezd sunyizni az „új magyar Marco Polo, Amundsen és Magellán három az egyben” a szerbekkel, a bolgárokkal és ki tudja még hány energiahordozókkal kereskedő emberrel és országgal. Hát igen. Kicsit lemaradtunk az energiafüggőség miatti átállásról, olyan 16 évet. Itt voltak, vannak a multik, nekik is jól jött, a kormánynak is jól jött az a kis jatt, az emberek pedig dolgoztak harmadáron mint párszáz kilométerrel odébb.


Horváth Ferenc

Facebook

Hogy miért jó a kormánynak az energiakáosz?
Mert a mi mindent is tudó futsalos, mindig futó, számomra ellenszenves kis emberünk, aki kínai vakcinabeszerzésben és a lélegeztetőgépek vásárlásában is nagyot alkotott már. Rettentő sok pénz veszítette el a közpénz jellegét, igen sokan meggazdagodtak – a közvetítőn vagy közvetítőkön keresztül lebonyolított – a Fidesz-KDNP kormány aljas kis bizniszeiből, amikor is éppen a halál aratott közöttünk..


Putyin és Orbán

Facebook

Voltak akkor is hibák. Szerintem igen sok hiba volt a járványkezeléssel is. Sorolhatnám, de csak egyet emelek ki, amibe majdnem belehaltam: hiába kérdeztem írásban a nyunyókás országos tisztifőorvost és lelkészt, a mamika olyan nagy ember, hogy soha nem válaszolt rá, hogy mi a magyar eljárási protokoll az otthonukban „kezelt”, más szóval, „otthonukban döglődő” regisztrált covidbetegekkel kapcsolatban. Híjjá’ mentőt, ha haldokolsz, de bent sem sokkal jobbak az esélyeid! Nesze, paraszt! (Mondjuk azt hallottam, hogy a betegek iránti tájékoztatás itt-ott már kódrendszerű, ahogy én elképzeltem.) Voltak igen nagy állami pénzmozgások is a rendeleti kormányzás égisze alatt, rettentő sokat költött a futsalos fiú és a többiek is. Tesztet pedig mi magunknak vettünk, és az átlagember egy árva maszkot nem kapott ingyen, kivéve, ha az önkormányzat küldött kettőt az időseknek, amiből az egyik eltűnt útközben… Voltak kijárási tilalmak, amikor megvédtük magunkat este alvás közben a covidtól, de a sétától, a friss levegőtől is, aztán reggel felszálltunk a tömött buszokra, mert dolgozni muszáj volt. Mondjuk kíváncsi lennék rá, hogy az éjszakából élő bűnöző életmódot folytató emberek végül is kinek hódoltak be, hogy élték túl a „mozgáshiányt”! Lenne még kérdés, de most minek bonyolítsam!
Erre az Operatív Törzs döntéseit tartalmazó iratokat covidügyben pedig titkossá tette a kormány! Mert miért is ne! Ki a király! Tán a Gyurcsány?!

Nomármost: Lavrov kitüntetettje, a magyar kormány külügyi meg mindenféle is minisztere, a hiperaktív nagyágyú, aki mindig úton van, és már maga is elhiszi magáról, hogy ő egy hős (pedig nem is, csak furcsamód gazdagszik, de a többi kormánytag sem szegényedik ezekben a nehéz időkben), először implicite kb. ezt mondta: üzleteltünk az orosz haverokkal, 15 évig nem gond Magyarország olajjal, földgázzal való ellátása. Tegyük hozzá, még az orosz elnök, az önök által oly nagyon jól ismert, szeretett vagy nagyon utált Putyin is azt mondta egy interjúban, hogy a földgázt, annak piaci ára egyötödéért adják el a magyaroknak, tekintettel a 15 évre kötött hosszú távú államközi szerződésre.


Putyin és Orbán

Facebook

És akkor jött Hagymácska (ugyanis én így hívom magamban az Amerigo Vespuccinál is többet utazó fideszes minisztert egy régi szovjet rajzfilmbéli hasonlósága miatt, nomeg azért, mert nagyon nem bízom a fiúban), és megkeverte a lapokat. Itt bértárolt, ott töltött fel, ide rohant, oda rohant, gáz-, áram- és olajkereskedőkkel tárgyalt, körbe utazta Ázsiát, Amerikát, Kínával is nagyot ment, amelyik egyébként szépen veszi az orosz olajat, földgázt (gondolom, valami piti áron), építik a következő Szibéria ereje 2 földgázvezetéket. A mi hősünk mindenütt kilincselt, és végül mi lett az eredménye: hát a rezsicsökkentés csökkentése. Egy minimálfogyasztás feletti horrorárak! Horror rendszerhasználati díjakkal, amiket a Lölő vagy bezsebel, vagy nem. Cigányosan; „ki tudi”? Eddig is mindent bezsebelt. És akkor jönnek itt azzal, hogy havi 180 ezret spórol meg nekem az állam, tőlem a csövestől vagy nekem a csövesnek, a többiek pénzéből. Mármint a nép befizetett adójából. Ki nem ejtené a száján Hagymácska a szolidaritás szót, mert akkor hova lenne a nagy Fidesz-KDNP adakozó nimbusza, a sajátunkból. Keverjünk! Senki se értse! Ha valaki utána akar járni titkosítsunk 10-20-30 évre. Kuss legyen, ez a rendeleti kormányzás, itt hősök vannak.

Érdekes, hogy más országok – bár tényleg nagy a baj, az energiahiány tagadhatatlan – értelmesebbnek tűnő módon intézik a dolgot. Például a cseheknél a magyar gázár töredékét kell csak fizetnie a lakosságnak.
Gődény doktor pedig ezeket írt le a közösségi médiában: Az európai háztartások legalább 376 milliárd eurós kormányzati támogatásban részesülnek az idei télen a tetemes energiaszámlák kifizetéséhez. Néhány követendő példa: Az Egyesült Királyságban a költségvetés négyszáz fontos támogatást nyújt az háztartásoknak, de újabb jelentős csomag várható a héten hivatalba lépő kormánytól, ennek összege elérheti a 130 milliárd fontot (egy font 468,48 forint). Németországban, a kormány szeptember 4-én megháromszorozta a támogatási csomag értékét, amely így eléri a 95 milliárd eurót.
Hollandiában a kormány akár 16 milliárd eurót is biztosítana az emberek terheinek enyhítésére. Lengyelországban a kormány eddig háztartásonként 3000 zlotys (256 ezer forintos) támogatást hagyott jóvá, és a gáz adója 8 százalékról nullára, a hőenergiáé 8 százalékról 5 százalékra csökken, a villamos energia esetében pedig megmarad a kedvezményes, 5 százalékos adókulcs.
Görögországban a kormány már tavaly szeptemberben megkezdte a számlák támogatását. Ez jelenleg a legtöbb háztartás esetében a megemelkedett költségek 94, a legszegényebbeknél csaknem száz százalékát fedezi. Írországban az állami támogatás részeként 13,5 százalékról 9 százalékra csökkentették az energiaköltség-hitelek és számlák áfáját, hozzájárulnak a szigetelési költségekhez.
Ausztriában a kormány a fogyasztók tehermentesítésére összpontosít, így a kormány már nyáron bejelentett egy hatmilliárd eurós csomagot a háztartások és vállalatok számára.
Norvégiában, ha az áram ára meghaladja a kilowattóránkénti 70 őrét (ami 27 forintnak felel meg), az efölötti rész 80, a téli hónapokban pedig a 90 százalékát az állam állja. – Aki akarja, ellenőrizze.


Putyin és Orbán

Facebook

Csak érzékeltetni akarom, hogy másutt is vannak gondok, és mások sem most esnek le a falvédőről. 172 euró környékére esett vissza az októberi határidős gáz 338 eurós árfolyama a TTF-en. A háború előtti szinten vannak az olajárak is. (2022.09.20.) Most mi lesz? Ebből az ármozgásból mi csapódik le a mi 180 ezer forintos besegítésünk terén. Egyáltalán, ha nem adják nekem ide a lóvét, honnan tudjam, hogy mennyit vesznek el belőle? Költségvetéskiigazító tételnek azonban tökéletes vagyok! Na jó! Nem szédítem tovább magukat. Milliónyi hír, milliónyi duma, a lényeg, hogy mi lesz a számlánkon. Nem igaz? Nomeg az emberség! Nem igaz? Ne arra haragudjunk már, akit honvédő háborúja közben lődöznek, mint állat! Nem igaz?

Ha 500 millió ember azt mondja, hogy ex has 300 forintért akarom venni a földgáz egy egységét, többet nem adok érte nektek aljas kis felhajtók, akkor bizony lesz, aki meggondolja magát a kereskedők közül, és Putyin is elgondolkodik, hogy adja-e annyiért az üzérkedőknek, vagy égesse ki a földgázát a sztratoszférába. Esetleg mondja azt, hogy leülök tárgyalni, megfogtatok. Ez egy ilyen bicikli. Vagy bejön, vagy nem, de hogy Szijjártó Petike sírva fakadna így is, úgy is, az biztos, mert tönkre menne a Fidesz-KDNP kormány hinta-palinta üzlete.. Csakúgy rázta a fejét, a mi utazós Péterünk az egységes európai uniós olaj- és földgázár sapka ötletétől! Nincs valós kontroll, a biodíszletté tett ellenzéknek köze nincs ezekhez a játszmákhoz. Egy ilyen ember is azt tesz velünk, amit akar. Parancsra.


Putyin és Orbán

Facebook

Én azt mondom, hogy Magyarország egy baromfiudvar, ahová Orbán rókái akkor járnak be, amikor akarnak! Lehet, hogy a Fidesz-KDNP kormány sok pénzt fog kapni az uniótól, de ha keveset, akkor is ellesznek. Lehet, hogy kényszerből jogot is alkotnak. Lehet, hogy utána Istent fognak játszani. Lehet, hogy kivisznek bennünket az Európai Unióból és tanulhatunk megint oroszul… Egy azonban teljesen biztos: ha festeni fogják magukat és folyamatosan mozgalmi dalokat énekelnek is a jogállamiságról, a kutyából akkor sem lesz szalonna, Viktorból és barátaiból pedig újra demokrata!

Visszatérés a címre: Mire jó egy nemzeti konzultáció arról, hogy eltörölné-e a nagy, mindenkinél különb és nagyon hős magyar nép azt a hét gazdasági szankciót, amit az Európai Unió tagállamai hoztak meg az agresszor Oroszországgal szemben, Ukrajna megtámadása miatt?

Semmire. Azaz mégis. A sok kényszerhelyzetben lévő, nem túl gerinces vagy padlóra küldött ember, az mondaná, amit már fentebb leírtam és most összegzem: kit érdekel bárki, csak én éljek jobban! Elsöprő támogatás a nagy gerinces évtizedekig sötétben élő, gombával etetett, a multik miatt alacsony bérrel a padló felett egy centire tartott néptől! Ez várható! A Fidesz-KDNP kormány az európai ársapkát semmiképpen sem szavazná meg. Rettentően üres még a kassza, és sok szájat kell megetetniük, elvégre a nemrég szerzett kastélyokat, luxusautókat, luxuséletet, a nagy uram-bátyám viszonyokat fenn kell tartani, vagy a kormány nem tőlünk és miattunk, hanem az oligarchái miatt megy a levesbe. Már csak az a kérdés, ki parancsolhat Orbán Viktornak, melyik lehet az a félelmetes gazdasági kör, ami a fiatal demokratából, egy idegbeteg autokratát kreált nekünk? Erről talán majd később…
Élvezzük ki a hétvégét, mert október 1-gyel jön a MUMUS!


Putyin és Orbán

Facebook

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...