BEZÁR

Közösségi média

A bíróságra viszi a fideszes plakáthistóriát Varga Zoltán – újabb bizonyító videók készültek

A helyi után a területi választási bizottság is elutasította a debreceni ellenzéki politikus kifogását, majd fellebbezését abban az ügyben, hogy a Fidesz szerinte engedély nélkül helyezte ki választási plakátjainak tömegét Debrecenben. Alapjában véve a második elutasítás indoka is ugyanaz, mint az elsőé: a területi bizottság sem tartja bizonyítottnak, hogy a kifogásolt villanyoszlopok valóban az e.on tulajdonában vannak. Varga Zoltánnak egy napja volt rá, hogy a választási bizottságokkal való levelezést követően immár a bíróság eljárását kezdeményezze: október 3-án, csütörtökön 16 óráig kapott erre határidőt. Ebben újabb, ma, vagyis csütörtök reggeli videókat is csatol bizonyítékként. A Fidesz szerint minden hazugság. VIDEÓK!

A Debreciner írt róla először, s több országos médium át is vette a hírt, hogy Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje szerint a Fidesz-KDNP szabálytalanul helyezett el sok-sok választási plakátot Debrecenben. Az e.on áramszolgáltatóval és a KESMA reklámcéggel – amely a hirdetési ügyekben illetékes eljárni ez esetben is – egyeztetett Varga, s azt írták neki az érintettek, hogy nem adott engedélyt a reklámcég sem a Fidesznek, sem másnak politikai plakátok kihelyezésére. A vonatkozó jogszabály szerint pedig vagy mindenkinek ad engedélyt, vagy senkinek, kivételezni nem lehet. A debreceni helyi választási iroda (HVB) után azonban a megyei területi választási iroda (TVB) is elvetette a beadványát, vagyis elutasította Varga fellebbezését.

A bizottság azt mondja, hogy a panaszban nem bizonyított a Varga által említett oszlopok tulajdonlása, csak az a tény, hogy a Fidesz-KDNP valóban plakátokat helyezett ki bizonyos oszlopokra, de az nem, hogy ezek ugyanazok az oszlopok lennének, amelyekről a KESMA azt az információt adta Vargának, hogy azokra nem adott plakátolási engedélyt. Varga szerint viszont akinek van szeme és debreceni (mint a HVB tagjai), az láthatja a felvételek, videók alapján, hogy hol vannak ezek az oszlopok.


választás - plakát - Varga Zoltán
Egy oszlopon a Fidesz plakátja és az engedélyt meg nem adó cég jelzése – ma reggeli felvételek

A szeptember 21-i első beadványt a HVB elutasította, ami után a TVB-hez fellebbezett Varga szeptember 27-én. Ebben a fellebbezésben már a korábbi fotók és írásos dokumentumok mellett részletes videókat is csatolt a szöveg mellé a politikus.

A Fidesz időközben nyilatkozatot juttatott el több médiumhoz (az elsőközlő Debrecinerhez nem), amiben azt írják: „A Fidesz Debreceni Szervezte előzetesen beszerezte a szükséges engedélyeket az oszlopok tulajdonosaitól. Mindenhol rendelkezünk engedéllyel, ahova plakátokat helyeztünk ki. Minden más állítás hazugság.” A kormánypárt retorziókat is kilátásba helyezett: „A Fidesz Debreceni Szervezete kéri, hogy haladéktalanul közöljék a valótlan állításra adott válaszunkat. Ennek elmulasztása esetén minden jogorvoslati eszközt igénybe veszünk.”

Varga Zoltán erre azt mondta szerdán (október 2-án) a Debrecinernek, hogy nem érti a Fideszt, hiszen maximum időhúzásra jó, amit tesznek. Igaz, arra nagyon, mivel két hét sincs már az október 13-i önkormányzati választásokig. „Ingoványos talajon járnak, amikor azt állítják, hogy hazudok, mivel az ESMA-tól ott a válaszlevél, hogy egyetlen politikai pártnak sem adott engedélyt, így a Fidesznek sem.” Az ellenzéki politikus szerint esetleg előhúzhatnak a kalapból egy visszadátumozott engedélyt, ám az is támadható lesz, hiszen „nem gondolhatja senki, hogy a Fidesz egyenként több ezer plakát kihelyezésére helyrajzi számmal feltüntetett módon kért engedélyt”. A TVB egyébként éppen ezt hiányolta Vargától, hogy a videók és korábbi képei mellett nem tüntette fel a helyrajzi számot a pontos beazonosíthatóság érdekében.

Varga Zoltán ragaszkodik a beadványában foglaltakhoz: ezek az oszlopok e.onos tulajdonban vannak, s a Fidesz-KDNP jogtalanul tette ki plakátjait, mivel nem kapott rá engedélyt, míg a választási bizottság állásfoglalása szerint nem bizonyított a tulajdonosság, s mivel neki nem tiszte eljárni, illetve további bizonyítékokat feltárni, csak abból köteles dolgozni, amit az előterjesztő bead, így a fenti ok alapján nem ad helyt Varga kifogásának. (A TVB teljes határozatát az írás végén közöljük.)

A következő lépésként Varga Zoltán arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy egy gyors beadvánnyal bírósági felülvizsgálati kérelmét jelzi a TVB-nek október 3-án 16 óráig, s ehhez csatolja azokat a ma, csütörtök reggeli videóit, amelyekből nyilvánvalóan kiderül a Fidesz által használt oszlopok tulajdonosa, vagyis a Fidesz törvénysértése.


választás - plakát - Varga Zoltán


választás - plakát - Varga Zoltán


választás - plakát - Varga Zoltán


választás - plakát - Varga Zoltán


választás - plakát - Varga Zoltán


választás - plakát - Varga Zoltán

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...