BEZÁR

Közösségi média

Ha stadionra van pénz, az idősek életének szebbé tételére is legyen!

Új idősotthonokat ígér a debreceni DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás ellenzéki összefogás.

Debrecenben két bentlakásos szociális otthon működik, egy a Pallagi út elején és egy a Kerekestelepen. A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármester- és képviselőjelöltje szerint ezek rossz minőségűek, ráadásul kevés helyet biztosítanak, olykor meghalni járnak ide az idősek. Az ellenzéki politikusok ezek komplex felújítást, sőt újak építését ígérik, ha nyernek a választásokon.


Idősek otthona - Pallagi út

Koppányi Szabolcs

A szerdai sajtótájékoztatót a Pallagi úti intézmény sarkánál tartotta Madarasi István képviselőjelölt és Varga Zoltán polgármesterjelölt, akik arra a kontrasztra hívták fel a figyelmet, hogy a szomszédban áll az alacsony kihasználtságú focistadion, illetve pár méterrel arrébb épül az új debreceni strand, „ám a szociális otthon teljes felújítására a jelek szerint nincs pénze a jelenlegi fideszes városvezetésnek”.

Madarasi István az idősek, betegek, elesettek védelméről beszélt, a róluk való gondoskodás fontosságáról. „Az önkormányzat feladatai között szerepel az idősek nappali ellátása és átmeneti otthonban elhelyezése, fogyatékkal élők, családok átmeneti otthonban elhelyezése, krízishelyzetben lévők segítése, illetve a hajléktalanellátással kapcsolatos feladatok.”
Madarasi a hatályos törvényekre hivatkozva mondta, hogy ha valaki házi beteggondozásban részesül, ám ez a tevékenység meghaladja a napi 4 órát, akkor az ellátását az állam már nem finanszírozza. „Ez komoly probléma. Sok olyan család van Magyarországon, amely nincs erre felkészülve. Nekik azt mondják, ha napi 4 óránál többet igényel a gondozása, tessék bevinni a gondozottat az otthonba!”


Idősek otthona - Pallagi út

Koppányi Szabolcs

Varga Zoltán folytatta azzal, hogy szerinte „Debrecen fideszes helytartóiból kiveszett a tisztelet, a gondoskodás. Érdemes megnézni az otthon parkját, 60-as éveket idéző fíling, málló vakolat, lepukkant padok. Kérdezzük meg magunktól: ilyenre vágynánk?”

A polgármesterjelölt az ingerszegény környezetet hozta fel még, ami szerinte az időskori elhalálozás egyik lényeges oka a betegségek mellett, hiszen a magány, az elhagyatottság érzése, s az, ha állandósuló rossz kedélyállapot lesz úrrá az időseken, az sokat ront az egészségi állapotukon is.

„A honvédségtől megörökölt vaspriccsek, csöpögő csap, az internet és a kábeltévé hiánya” is terítékre került Vargánál, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy nem elzárni kell ezeket az idős embereket, hanem lehetőség szerint ameddig mód van rá a társadalom hasznos tagjaként megtartani s jobban kinyitni a világot előttük


Idősek otthona - Pallagi út

Koppányi Szabolcs

Mint a polgármesterjelölt megjegyezte, sokaknak vérzik a szíve, de mégis muszáj beadniuk idős rokonukat egy otthonba, mert egyszerűen nem tudják megoldani az ellátásukat saját erőből. Ám nem elég az a trauma, hogy elszakadnak egymástól, itt azzal kell szembesülniük, hogy milyen rossz körülmények fogadják őket. „Ne meghalni jöjjenek ide az idősek!” – mondta Varga Zoltán.

„Nem kifogás, hogy nincs rá pénz vagy későbbre van ütemezve.. Ezeknek az embereknek nincs ideje arra, hogy várjanak az ütemezésre!” – folytatta Varga, aki rögtön ígért is. „A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség nemcsak képes rá, hogy javítson ezen, de meg is tesszük, hogy felújítjuk az intézményeket, mindet, és újakat építünk, valamint nappali foglalkoztatókat hozunk létre. Az idősek mi magunk vagyunk, egy másik dimenzióban.”

A Debreciner arról érdeklődött, hogy tudják-e, hány új helyre lenne szükség, hányan nem jutnak be jelenleg az otthonokba, milyen hosszú a várakozási idő a bentlakásos otthonba való bekerülésre, illetve ők hová és mekkora intézményeket építenének még Debrecenben.

Madarasi István szerint „a hivatalosan sorban állók száma még csak nem is százas nagyságrendű, mert mikor meghallják, hogy a várólista hány éves, be sem adják a kérelmüket sokan – erre pontos felmérése nincs a városnak”. Majd hozzátette, hogy a fizetős bentlakásos otthonok telítettsége utal arra: nagy szükség lenne az önkormányzat által fenntartott intézmények kapacitásbővítésére. További konkrétumok nélkül még annyit mondott, hogy közlekedési csomópontokhoz közel képzelné el az ideális helyszínt. Részletek a videóban:

Varga Zoltán zárásként így összegzett: „Nincs apelláta, ha stadiont tudunk építeni, akkor ezeket a szociális létesítményeket is fel tudjuk újítani és újakat tudunk építeni! Ahány helyre szükség lesz, annyit építünk, ezt meg tudom ígérni!”


Idősek otthona - Pallagi út

Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...