BEZÁR

Közösségi média

Papp László polgármester a debreceniek fizikai kizárásával tartott akkugyári „közmeghallgatásról”: Gyurcsány

A városvezető négy órával az esemény kezdete után szólalt meg először, reagálva az egész nap tartó tiltakozó megmozdulásokra. Szerinte az ellenzék botrányt akar és akadályozza a debreceniek biztonságát garantáló lépéseket.

Ahogy arról korábban elsőként beszámoltunk, a debreceni önkormányzat ma, március 4-én 8 és 20 óra között az érintettek személyes jelenlétének kizárásával tartja meg a CATL-akkumulátorgyár megismételt katasztrófavédelmi közmeghallgatását. A lakosok kizárólag online, a városházának küldött e-mailben vagy ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, illetve jelezhetik észrevételeiket a beruházás kapcsán.

Az érintettek fizikai kizárása miatt ma egész nap tiltakozó megmozdulások vannak Debrecenben. 7 óra 20 perctől a ZebraSzerda Debrecen csoport tartott gyalogátkelős demonstrációt a Kossuth utcán, 9 órától pedig a debreceni ellenzéki összefogás tart szabadtéri közmeghallgatást a Régi Városháza előtt, amely során ügyfélkapun keresztül benyújtják az érdeklődők kérdéseit és észrevételeit a városvezetésnek. 17 órától aztán ugyanott tüntetést tart az ellenzék, amelyen felszólal Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje is.

Port és hangzavart kapott az ellenzék

Habár az eddigi bejelentések szerint a választási együttműködésben a DK és a Nép Pártján is részt vesz, a helyszínen tartózkodó tudósítóink csak az LMP, a Momentum, az MSZP és a Szikra Mozgalom pultjaival találkoztak.

A Debreciner munkatársai arról is beszámoltak, hogy a szabadtéri konzultációval egy időben az ellenzéki pártok eseményének előre bejelentett helyszínén, a pultoktól alig néhány méterre egy debreceni cég emberei – vélhetően közművekkel kapcsolatos – hangos, porral járó munkálatokat végeztek.

Botrányt akar a „baloldal” a polgármester szerint

Minden bizonnyal ezek az akciók is hozzájárultak ahhoz, hogy a közmeghallgatásról eddig a nyilvánosságban egyszer sem megszólaló Papp László (Fidesz) polgármester ma délben (tehát négy órával a közmeghallgatás kezdete után) egy videóüzenetet tett közzé a közösségi oldalán. Ebben többek között arról beszél, hogy a tavaly megtartott közmeghallgatásokat a baloldali pártok és aktivistáik saját politikai céljaikra használták, „elvéve a teret és a lehetőséget a debreceniektől”. Szerinte ugyanezek a pártok aktív szerepet vállaltak az események botrányossá tételében.

A politikus úgy látja, „a debreceni baloldal” ma ismét botrányossá akarja tenni a közmeghallgatást. A városvezetés azonban szerinte abban érdekelt, hogy a közmeghallgatás eredményes legyen, mindenki nyugodtan tudjon kérdéseket feltenni és észrevételeket megfogalmazni. Arról is beszélt, az elmúlt egy évben azon dolgoztak, hogy érvényre juttassák a debreceniek javaslatait az ipari beruházások során. Mint mondta, ennek hatására tervezi át a CATL az épülő üzemét, emlékeztetett, a cég napokban kiadott közleménye szerint egy olyan technológiai újításon dolgoznak, amely drasztikusan csökkentené az akkumulátorgyár vízfelhasználását. Azt is megjegyezte Papp, az önkormányzat által létrehozandó Környezeti Ellenőrző Rendszer „kontroll alatt tartja” a Debrecen ipari területein zajló gyártási tevékenységeket.

Némi gyurcsányozás

Papp László szerint azok, akik a közmeghallgatást politikai céljaira használják fel, nem veszik figyelembe a tényeket, és akadályozzák a debreceniek biztonságát garantáló intézkedéseket. „Nem hagyhatjuk, hogy a debreceni baloldal Gyurcsány Ferenc politikai játékszerévé tegye azt a Debrecent, amely vitathatatlanul az ország legdinamikusabban fejlődő városává vált” – fogalmazott, majd azt ígérte, mindent megtesznek Debrecen biztonságos, kiegyensúlyozott, környezettudatos és fenntartható fejlődése érdekében.

Semmi nem kötelezte a városvezetést a debreceniek fizikai kizárására

Papp László mondatait jelentősen árnyalja nemcsak az, hogy a városvezetés előzetesen a törvényi kötelezettségein (ez a városházi hirdetőtáblán és a hivatalos önkormányzati honlapon közzétett hirdetmény) túlmenően egyetlen rendelkezésére álló felületen sem hirdette a mai közmeghallgatást, amelyet egyébként személyes jelenlét mellett is megtarthattak volna – az online formára ugyanis csak lehetőséget ad a tavaly áprilisban kiadott kormányrendelet, de nem írja azt elő.

Az a tény is más megvilágításba helyezi a polgármester mondatait, hogy decemberben egyetlen lakos sem küldött be kérdést vagy észrevételt a Nemzeti Oltóanyaggyár építése kapcsán megtartott online közmeghallgatáson. Úgy tűnik tehát, hogy a debreceni lakosokat a személyes jelenlétük kizárása eltántorította a folyamatban való részvételtől.

Kapcsolódó anyagok:

Ide hirdetett „szabadtéri közmeghallgatást” a debreceni ellenzéki összefogás

A Fidesz paródiát csinált az emberek véleményének meghallgatásából – állítja az LMP

Alternatív közmeghallgatást tart több ellenzéki párt Debrecenben

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...