BEZÁR

Közösségi média

NASS

A tehetség ára – Az Atonális ragyogás című filmet láthatjuk a KineDok idei utolsó debreceni vetítésén

Sokan irigylik azokat a tehetséges fiatalokat, akik már kisgyermekkorban sikeresek. Vajon boldog élete van egy csodagyereknek?

Atonális ragyogás

Facebook

Folyamatos sikereit érzékelve a környezete, a családja tudja-e még gyerekként látni, vagy a siker és a pénz lehetőségét fedezik csak fel benne? Az a dolog, amiben tehetséges a gyermek, meg tud-e maradni annak, aminek indult: játéknak, vagy egy idő után kötelességé válik és nyomasztja a fiatal? Egy ilyen helyzetbe kaphatnak betekintést a nézők a KineDok következő debreceni vetítésén, hogy miként reagál a csodagyerek tehetségére a környezete.

A Cineuropa ismertetője szerint, az Atonális ragyogás (Atonal glow) című film egy olyan tízéves gyermek életét mutatja be, akinek különleges tehetsége van a zongorázáshoz. Az alkotás leginkább arra fókuszál, hogy hogyan viszonyul a környezete egy ilyen fiatal tehetséges ifjúhoz. Hogyan próbálják értelmezni ezt az adottságot: némelyek büszkék rá, csodálják, míg mások a hírnévben rejlő lehetőséget látják.

Atonális ragyogás

Facebook

A tízéves Cotne Zedginidzet anyai nagyanyja, Nina neveli, aki a zenetanára is egyben. A rendező, Alexander Koridze rámutat arra, hogy akár családon belül is, milyen különböző visszajelzéseket kap a kisfiú, hiszen míg nagyanyja nagy türelemmel segíti őt, addig apja azon dolgozik, hogy Cotne angol nyelven is képes legyen megértetni magát, ha nemzetközi terepre kerülne.

A tehetséges fiú fiatalkora ellenére sok olyan helyzetbe kerül, amelyekkel egy átlagos fiatalnak nem kell szembenéznie, hiszen már ekkor közönség előtt kell helytállnia, jól teljesíteni. Bár Cotne maga is izgul a nagyobb fellépések előtt, az őt körülvevő felnőttek még jobban aggódnak, ezen a ponton pedig a gyerek már nem úgy játszik, mint egy gyerek, hanem ahogy várják tőle. Végül azonban fény derül arra is, mennyivel jobban tud működni, ha Cotne a saját feltételei szerint ülhet a zongora mögé, és dallamai pusztán a saját erejükkel tudnak hatni.

Atonális ragyogás

Facebook

Az Atonális ragyogás című filmmel kapcsolatban 2020-ban (a forgatás ideje alatt) Alexander Koridze, rendező így nyilatkozott Cotne Zedginidzéről: „Ő egy 10 éves csodagyerek zeneszerző. Egyedülálló kombinációja a gyermeki egyszerűségnek, valamint az összetett és érett érzelmeknek”.

A KineDok idei utolsó debreceni vetítését november 28-án láthatjuk 16 órától a Baross Gábor utca 16. szám alatt az Alternatív Közösségek Egyesülete, a KineDok Magyarország és ezúttal a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék közös szervezésében .

Atonális ragyogás

Facebook

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...