BEZÁR

Közösségi média

NASS

Katolikus pap és apa – Hogyan lehet valaki egyszerre mindkettő?

Mi történik, ha egy katolikus pap szerelembe esik, azonban nem áll meg ennél, hanem családot alapít, lesz három gyermeke? A cölibátust megszegve hogyan tud mégis pap maradni? Távol élő, eltitkolt családja meddig maradhat háttérben? Miként őrli fel az embert magát, ha egy olyan dilemmába kerül, ahol döntenie kell, mi fontosabb számára: az egyház vagy a családja?


A döntés - Holy Dilemma
A döntés – Holy Dilemma
eclipsefilm.hu/holydilemma

Polgár Róbert vívódásairól szól a KineDok következő filmje: A döntés (Holy Dilemma). A katolikus pap ugyanis hivatása mellett családot is alapított. A gyermekeit és élettársi kapcsolatát azonban titokban kellett tartania, hiszen nem volt összeegyeztethető az egyházi hivatásával. Egy ideig kettős életet élt: hét közben katolikus pap volt, hétvégén pedig családapa. Három gyerekét a távol élő édesanyjuk nevelte, munkájában pedig hazudni kényszerült. Végül az, hogy nem tudott minőségi időt tölteni gyermekeivel és élettársával, valamint belső gyötrődése döntésre kényszerítette. Választania kellett az egyházi és a világi életmód között.

A film elsősorban Robi atya vívódásait mutatja be, egy interjúban le is szögezi: „a film sem azzal a céllal készült, hogy kritikával illesse az egyházat, mindössze elmeséli az én személyes kálváriámat, elgondolkodtat, illetve megnyitja a cölibátusról való beszélgetés”. A filmmel tehát nem a katolikus egyházat bírálja, azzal a céllal készült, hogy segítsen másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek/kerültek.


A döntés - Holy Dilemma

eclipsefilm.hu/holydilemma

A megszületett döntés sem vet véget azonban Robi atya gyötrődésének, hiszen így a saját önmegvalósítása kerül háttérbe, írja 24.hu kritikája. Hiába tud több időt tölteni ugyanis családjával, mégsem tud kiteljesedni: „Kell az alkotás, emberlélek nem működik hosszan nélküle.”

Polgár Róbert tehát feladta egyházi életét, hogy több időt tudjon szánni a családjára, ne kelljen letagadnia őket, ne kelljen kettős életet élnie. A közösségért azonban ezt követően is tesz, hiszen a Murakeresztúr polgármesterévé választották: „Ez ráadásul pótolja a közösséggel végzett munkám hiányát is, amit a kilépésem által elvesztettem” – mondja a fentebb idézet interjúban.


A döntés - Holy Dilemma

eclipsefilm.hu/holydilemma

A KineDok Magyarország következő debreceni vetítésén Vízkelety Márton és Ugrin Julianna dokumentumfilmjében egy katolikus pap vívódásában kaphatunk betekintést. Az alkotás a 19. Verzió Filmfesztiválon elhozta a magyar filmek közönségdíját.

A döntés (Holy Dilemma) című dokumentumfilmet október 17-én 17 órától láthatjuk az Alternatív Közösségek Egyesülete közösségi terének emeletén az Alternatív Közösségek Egyesülete és a KineDok Magyarország szervezésében.


A döntés - Holy Dilemma

eclipsefilm.hu/holydilemma

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...