BEZÁR

Közösségi média

Környezethasználati engedély és monitoringkutak nélkül, zajszennyezéssel működik a gödi akkumulátorgyár – írja az Átlátszó

Felhúztak egy zajvédő falat, amely nem védi a helyieket a zajtól, de mostantól nem látják a veszélyes anyagokat és az akkumulátorokat szállító kamionokat.

Cikksorozatban mutatja be az Átlátszó a magyarországi akkumulátorgyárak engedélyeinek kiadása körüli káoszt. A szeptember 14-én megjelent első részben bemutatták, hogy a gödi Samsung-gyár kapcsán nem állja meg a helyét az a kormányzati narratíva, miszerint az akkugyáraknak szigorú hatósági követelményeknek kell megfelelniük.

Átlátszó

atlatszo.hu

Hiába működik engedély nélkül, nem állítják le a gyárat

Az írásból kiderül többek között, hogy a jelenleg a nyolcadik (!) ütemnél tartó beruházás – a debreceni CATL-től eltérően – máig nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel. A kormányhivatal ráadásul idén júniusban hiába állapította meg, hogy a Samsung ilyen engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet végez, nem tiltotta meg a gyár működését, hanem teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte azzal, hogy napi 50 és 100 ezer forint közötti összegre bírságolják a céget.

Az Átlátszó emlékeztet, hogy a gyár területén nincsenek a vízszennyezést vizsgáló monitoringkutak, és idén hiába írta elő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság öt ilyen kút létesítését, ezek máig nem készültek el. Ráadásul a katasztrófavédelem azt is megállapította, hogy a Samsung korábbi vizsgálatai – amelyek során három gödi közkútból és a gyár területén végzett fúrásokból vett minták alapján nem találtak szennyezést – nem akkreditáltan történtek, ezért nem bizonyítják, hogy a cég tevékenysége nem szennyezte el a felszín alatti vizeket.

Amikor zajmérést végeznek, csendesebbek az éjszakák

A cikkben megszólal Kecskés Krisztina, a Göd-ÉRT Egyesület zajmunkacsoportjának vezetője, aki beszámolt arról, hogy a zajszennyezés évek óta megkeseríti a helyiek életét, amelyen az sem változtatott, hogy az egyesület már négy zajmérési jegyzőkönyvvel is igazolta, hogy a Samsung éjjelente túllépi az előírt 40 decibel határértéket. „Már jól ismerjük a hatóság által alkalmazott trükköt is: időnként ugyanis csendes napjaink és éjszakáink vannak – ilyenkor azonban biztosak lehetünk abban, hogy éppen ellenőrző zajméréseket végeznek, hogy sokadszorra is kijelenthessék: Gödön minden a jogszabályoknak megfelelően működik” – idézik a civil szervezet munkatársát.

Az Átlátszó kitér arra is, hogy a Fidesz által támogatott új polgármester, Kammerer Zoltán közlésével szemben a gyár mellett egy rövid szakaszon felhúzott zajvédő fal nem védi a gödieket, de a gyártól ötven-száz méterre található házakból és az üzem melletti játszótérről a fal miatt már nem látszanak azok a kamionok, amelyek a veszélyes anyagokat és az akkumulátorokat szállítják.

További fontos részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...