BEZÁR

Közösségi média

Az idősklubok tavalyi bezárása után most létszámot emelnek a megmaradt helyeken – Ismét közgyűlést tartanak Debrecenben

Gábor István főépítész előterjesztése alapján hamarosan bányát nyithatnak a város nyugati részén. Egy olyan szoborról fognak szavazni a képviselők, amelyet már felállítottak. A városvezetés részben kivenné a debreceni iskolák kezéből a műfüves futballpályák és az uszodák működtetését.

Augusztus 31-én reggel 9 órától, a Kölcsey Központban tartják Debrecen közgyűlésének a nyári szünet utáni első ülését. A 32 nyilvános előterjesztés tárgyalásán bármely magyar állampolgár részt vehet (33. napirendi pontként szociális fellebbezéseket tárgyalnak zárt módon). Az alábbiakban néhány érdekesebb előterjesztést ismertetünk.

Debreceni közgyűlés – 2023. május 25.
Debreceni közgyűlés – 2023. május 25.
Koppányi Szabolcs

Bányát nyithatnak a Határ úti ipari parkban

Egy új bánya nyílhat Debrecenben, legalábbis erre lehet következtetni Gábor István főépítész előterjesztéséből, amely alapján módosítanák a településszerkezeti tervről szóló polgármesteri határozatot. A javaslat szerint a Határ úti ipari park korábban bányaterületként szabályozott, de jelenleg általános mezőgazdasági területként rögzített részeit beépítésre nem szánt, különleges bánya területként rögzítenék. Az előterjesztésben olvasható indoklás szerint ezzel megteremtenék a bányászati tevékenységhez kapcsolódó letermelés, majd az azt követő szakszerű és jogszerű lezárás, továbbá a későbbi rekultiváció vagy újrahasznosítás lehetőségét.

Tavaly bezárták az idősklubokat, most létszámot emelnek a meghagyott helyeken

Malinkó Ágnes, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti osztályának vezetője az előterjesztője annak a javaslatnak, amely alapján jelentős férőhelyszám-emeléseket hajtanának végre két debreceni idősklubban: a Thomas Mann Utcai Idősek Klubjában 30-ról 50-re, a Kandia Utcai Demens Idősek Klubjában pedig 15-ről 20-ra növelnék a maximális létszámot. Mint írják, a két helyszín kihasználtsága jelenleg 90 százalék körüli, de folyamatosan jelentkeznek újabb érdeklődők.

Az előterjesztés kapcsán érdemes felidézni, hogy tavaly októberben a Papp László (Fidesz) polgármester által az Ukrajnában zajló háborúra és az Oroszország elleni európai uniós szankciókra hivatkozva benyújtott megszorítócsomag részeként négy idősklubot is bezártak Debrecenben. Ezek az alábbiak:
Belvárosi Gondozó Szolgálat Erzsébet Utcai Idősek Klubja
Homokkerti és Józsai Gondozó Szolgálat Szabó Kálmán Utcai Idősek Klubja
Nagysándor Telepi Gondozó Szolgálat Pósa Utcai Idősek és Demens Idősek Klubja
Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubja

Előbb állították fel a búgócsigaszobrot, mint a közgyűlés szavazott volna róla

Pörgettyű
Ma kaphatja meg a hozzájárulást a felállításához..
Koppányi Szabolcs

Marosi-Rácz Julianna, a városháza humán főosztályának vezetője jegyzi azt az előterjesztést, amely szerint a közgyűlés egy „Pörgettyű” nevű köztéri szobrot állíttatna a II. János Pál pápa téren, a ködszínház mellett. A humán főosztály vezetője előterjesztésének, az ügynek szépséghibája, hogy habár a döntés kétségkívül szükséges az alkotás elhelyezéséhez, a szobor már több mint egy hónapja ott áll a megjelölt helyszínen – jóváhagyás, engedély nélkül. A Hello Wood Zrt. által megalkotott 6 méter magas acél búgócsiga az előterjesztésben olvasható információk szerint a dinamizmust, a folyamatos mozgást és a felgyorsult életet hivatott jelképezni.

Pörgettyű
A felgyorsult életet hivatott jelképezni a Nagyerdő szélén
Koppányi Szabolcs

Részben kivennék az iskolák kezéből a műfüves futballpályák és az uszodák működtetését

Ugyancsak fontos Szilágyi Ferencnek, a vagyonkezelési osztály vezetőjének azon előterjesztése, amely alapján az önkormányzat szeptember 15-től kezdődően a Debreceni Tankerületi Központ ingyenes hasznosításába adná a Gönczy Pál Általános Iskola, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Loránffy Zsuzsanna Általános Iskola, a Kinizsi Pál Általános Iskola Monostorpályi Úti Tagintézménye, valamint a Szoboszlói Úti Általános Iskola műfüves sportpályáit azzal a kikötéssel, hogy a tankerület együttműködési megállapodást köt a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) a pályák közös használatáról.

2024. január 1-től kezdődően ingyenes használatba adnák továbbá a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Kft. részére a Dózsa György Általános Iskola, az Epreskerti Általános Iskola, valamint a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium műfüves sportpályáit, továbbá a Bocskai István Általános Iskola, a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tóth Árpád Gimnázium uszodáit azzal, hogy a sportcentrum a sportpályák használatáról együttműködési szerződést köt az MLSZ-szel.

A közgyűlésen történtekről részletesen beszámolunk olvasóinknak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...