BEZÁR

Közösségi média

Láthatatlan béklyókban

Ez a fajta etnikai káoszteremtés nem szolgálja a békés egymás mellett élést, nem szolgálja Magyarország fejlődését, és amellett igen komoly, esetleg önökre is kiható következményei lehetnek.

Mottó: Ugyanazon ország területén élünk, de nem ugyanabban az országban.

Magyarország indiánjai mostanában egyre többször kerültek szóba. Mivel érezhető volt, hogy ez az ország igenis rossz irányba halad, sokan már szinte vártuk, hogy elinduljon valamiféle bűnbakképzési folyamat, melynek célja az elterelés a kormány ügyes-bajos, de különösen nemzetstratégiai döntéseiről. Úgy látszik Brüsszel és a „magyar cicaharc” mindenki mással már nem volt elegendő arra, hogy az emberek ne lássák át a kormány igen felelőtlen és hosszú távú döntéseinek következményeit.

2023. augusztus 15-én az éjszakai órákban Békéscsabán, a Kórház utcai hotel udvarán egy vendég halálra késelte azt a biztonsági embert, aki feltételezhetően a hotel alkalmazottai hívására érkezett a helyszínre. A vendéggel való dulakodás közben, az illető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Így szólt az első hír arról, hogy mi is történt Békéscsabán.

Néhány órán belül attól zúgott az internet világa, hogy a 27 éves késelő cigány volt, és elindult a lavina: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom és Párt elnöke, 2023. augusztus 16-i Twitter-bejegyzésében már erről írt:

„Eljött az ideje annak, hogy most már a cigánybűnözés áldozatainak is legyen emléknapja! Ezúttal egy országosan ismert sportembert, tisztességes családapát, sokunk által ismert barátot gyilkoltak meg a bűnözők. Békéscsabán Szabó Sándort, az ökölvívó-válogatott egykori edzőjét késelték halálra. Eközben újra Pilisről kaptam hírt, ahol most egy kerekesszékben ülő idős férfit vertek meg az utcán egy cigiért, egy fiatal cigány férfi és egy nő. De az egész országból, ahol állítólag rend van, érkeznek az ehhez hasonló hírek. Augusztus 29-én Budapesten ezért nagy demonstrációra készülünk, és ezt a napot, amely az első országos felháborodást és nemzetközi ügyet kiváltó zámolyi lincselés napja (1999. augusztus 29.), a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává is nyilvánítjuk! Elég volt!”

Tehát eljött a pillanat, hogy a bűnnek újra legyen színe, és a tragikus esemény zászlóra tűzve egy – véleményem szerint – náci párt (amelyik már a Magyar Parlament falain belül van), kapjon 15 perc – de akár több napos – hírnevet ingyen.

Reakciók-ellenreakciók követték egymást. Az a hír járja, hogy Budapesten, a Venyige utcai Fővárosi Büntetés- végrehajtási Intézet előtt – hol másutt akarnának tüntetni – Toroczkai és párton kívüli megszokott baráti körei demonstrálni akarnak a cigánybűnözés ellen, és augusztus 29-ét ugye a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává kívánják nyilvánítani. Nem mintha az ügy megítélése szempontjából jelentősége lenne, de már nem először futhat lyukra a párt és a mozgalom, ugyanis feltételezhető, hogy az említett ügyben az elkövető most sem tartozik a roma közösség soraiba.

Náciveszély, náciveszély! – harsogja az internet cigány népe. Mert mi mást tehetne, hiszen mindannyian tisztában vannak vele, hogy nem maga a demonstráció lényeges, hanem annak beláthatatlan következményei.

Kedves Olvasó!

Most az írom le, amit biztosan tudok. Jómagam ez ügyben – no nem újságíróként, hisz nem tartom magam annak, csak jegyzetírónak – levélben fordultam Kövér László úrhoz, az Országgyűlés elnökéhez, levelem lényege az volt, hogy feltettem neki egy kérdést, melyet, ha megválaszol – nekem mindegy, hogy hivatali minőségében vagy magánemberként -, én közzéteszek. A kérdés összefoglalva így hangzott: Ha Novák Előd országgyűlési képviselőt egy május 22-i felszólalása kapcsán ötmillió forintra büntette azért, mert azt mondta – és itt két részlet következik a beszédből: „…a Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig”. (…) „Tévedés az a megközelítés, hogy a magántulajdonban lévő Facebook azt tilt ki a felületéről, akit akar, mert ennyi erővel egy vendéglő- vagy diszkótulajdonos is kiírhatná, mondjuk igény volna rá, hogy »Cigányok nem léphetnek be!«” – akkor van-e jogom cigányként azt követelni a magyar államtól, hogy a Mi Hazánk Mozgalom és Párt ilyen témájú demonstrációt ne tarthasson közterületen Magyarországon sehol sem, amely az mellett, hogy engem mélyen sért a hazafias érzelmeimben, kirekesztő és uszító jellegű magatartásként értékelhető, melynek kihatásaként a szűk családom tagjai is komoly veszélybe kerülhetnek Toroczkai követői által az utcán, a tömegközlekedési járműveken vagy egyéb nyilvános helyeken csak azért, mert a látható kisebbséghez tartoznak ebben az országban? Ön helyesnek tartja vagy sem, hogy nyilvános helyen, közterületen a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjáról beszéljenek, kvázi kollektív bűnvádat megfogalmazva Magyarország legnagyobb létszámú nemzetisége, a magyar cigányok közössége ellen?

Surányi Antal, a közösségi média felületéről jól ismert „lájvos” néhány napja feljelentést tett, melynek pontos tartalmát nem ismerem, de lényegi vonásai szerint hasonlóképpen egy a látható kisebbség elleni kollektív bűnvád és az ellenünk való uszítás lehetet a tárgy.

Horváth Ferenc
Horváth Ferenc
Horváth Ferenc archívumából

Augusztus 24-én sajtótájékoztatón adtak hírt a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom képviselői, Horváth Aladár és munkatársai arról, hogy a közösség elleni uszítás és közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a Legfőbb Ügyészségen Toroczkai László ellen, valamint levében fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez is, hogy felhívják a figyelmét az augusztus 29-ikére tervezett demonstráció jogellenes voltára. A politikai szempontokat is tartalmazó nyilatkozatban nagy súllyal mutattak arra rá, hogy a cigánykártya újra kijátszása, nagyon komoly veszélyeket hordoz magába a magyarországi magyar roma közösségek tagjai számára. (Zárójelben: megköszönöm, Horváth Aladárnak, hogy én is szót kaphattam.) A Mérce online újság híradását a sajtótájékoztatóról is olvashatják, a videót róla itt nézhetik meg. (Ha megnézik a cikkben lévő felvételt, talán nem vádolhatnak engem elfogultsággal, és azzal se, hogy ne hívtam volna fel a figyelmet az állam tárgybani mulasztásaira is. Nem teljes az arzenál, de akkor idő hiányában több nem jutott eszembe.)

Bizonyára voltak sokan mások is, akik elismerve a közbiztonság területén kialakult magyarországi kaotikus állapotokat, kategorikusan kijelentették, megírták, feljelentést tettek a tekintetben, hogy a bűnnek nincs színe és az egyéni felelősségek áthárítása a cigány közösségekre önmagában is bűn, büntetendő cselekmény, mely megbélyegez egy látható kisebbséget és ezért az államnak kötelessége eljárni az elkövetőkkel szemben. Meg kéne tanulni a náci eszmékre hajazó embereknek is, hogy nincs kollektív bűnösség, nem háríthatjuk át az egyén felelősségét a rokonok vagy a nemzetiségek úgynevezett „tulajdonságaiból” következő agresszióra, mert ilyen alapon akár egy vérbíró unokáját is olyan jellemzőkkel ruházhatnánk fel, amiért neki felelőssége nincs. Tisztelet nekik érte!

Sajnálom, hogy ilyen hírekkel kell fárasztanom önöket! Azonban kérem, ne legyenek közömbösek! Ez a fajta etnikai káoszteremtés nem szolgálja a békés egymás mellett élést, nem szolgálja Magyarország fejlődését, és amellett igen komoly, esetleg önökre is kiható következményei lehetnek.
Igazolom ezt maguknak zárásként egy, a közösségi médiában közzétett gondolatom néhány mondatával, mert a teljes poszt, elismerem, a hangvétele és nem a tartalma miatt nem újságba való, de ha akarják, itt elolvashatják.

Tehát a részlet. Ez sem egy politikailag helyes beszéd, de ma már nem vagyok semmiféle szempontból politikus:
a.) Ha a nácik hatalomra kerülnek, a fehér ember félelemből fog ölni, miközben remegve keresi majd az önfeloldozó eszmét, hogy végül is ő fehér ember, és ha a családja a tét, akkor inkább pusztuljanak a cigányok, a zsidók meg bárki, akire rámutat egy embertelen féreg, minthogy a felesége vagy a lánya haljon vagy előtte megerőszakolják, és megtagadja majd az emberséget, mint valaha Péter, aki a kakasszóig háromszor tagadta meg Jézust félelmében.
b.) A tisztességes emberek származásra és bőrszínre tekintet nélkül, megunva a káoszt rendet tesznek, és elzavarják az Orbán-rezsim minden tagját olyan messzire a hatalomtól, hogy a börtönben is jobban érezzék magukat, mint szabadlábon! Ehhez tán szervezkedni kéne, de a tanult tehetetlenség minden értelmes dologban gátol titeket, mert elveszi az időtöket a harács, és közben egyre butultok!

Szóval nem akarom megtagadni önmagam. Ez Horváth Feri. Jelentsen fel az, akit ez a jegyzet sért. Majd elmagyarázom neki hosszabban, hogy hol és melyik Magyarországon él ő, és hol én! Hogy hogyan tovább? Ez már azoktól függ, akiket én náciknak tartok!

Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...