BEZÁR

Közösségi média

Három polgármester és 24 kihívó volt Debrecenben a demokrácia kezdete óta

A Fidesz nem indított polgármesterjelöltet az 1994-es önkormányzati választáson, de 1998-tól kezdve minden egyes alkalommal elnyerte a városvezetői posztot.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

1990-ben, az első szabad helyhatósági választásokon még nem közvetlenül választottuk a polgármestereket, hanem a közgyűlés megválasztott tagjai döntötték el, ki legyen a városvezető. A rendszerváltozás után Debrecen első polgármestere Hevessy József (Szabad Demokraták Szövetsége) volt, akit négy év múlva – a módosított választójogi törvény rendelkezéseinek megfelelően – már közvetlenül választottak meg a debreceniek a város élére, vagyis – a később (2004-ben) díszpolgári címmel elismert – Hevessy József két cikluson keresztül volt polgármester.


polgármester - választás
Hevessy József, Kósa Lajos és Papp László

1998-ban Kósa Lajos (Fidesz) kapta a legtöbb voksot, s egészen addig – 2014-ig – volt polgármester, amíg egyszerre lehetett valaki városvezető és országgyűlési képviselő is. Miután a fideszes többség megváltoztatta a választójogi törvényt, Kósának – illetve pártelnökének, Orbán Viktornak – el kellett döntenie, hogy a továbbiakban inkább polgármester szeretne maradni vagy honatyaként van rá nagyobb szüksége a pártjának. A döntés megszületett, 2014-ben a korábban fideszes frakcióvezető, majd alpolgármester Papp László nyert, 2019-ben eredményén 5 százalékot javítva ismét ő.

Polgármesterek Debrecenben – a szavazatok arányának sorrendjében:


választás polgármesterek

Debreciner

1994 óta választhatják meg közvetlenül a polgármesterüket a települések lakói, ekkor a Fidesznek még nem volt jelöltje a debreceni voksoláson. 1998-tól kezdve azonban mindig fideszes nyert, a 2019-es választásokig összesen 24 rivális próbálkozott – sikertelenül –, négyen két alkalommal is, ők: Gondola Zsolt Zoárd (Független Fórum, ami később nevet váltott Civil Fórumra), Kozlok László (Függetlenek Debrecenért), Kőszeghy Csanád Ábel (korábban jobbikos) és Varga Zoltán (DK).
Lehetséges, hogy lesz közülük egy vagy két olyan politikus, aki 2024-ben harmadszorra is nekifut.

Akik nem lettek polgármesterek Debrecenben – a szavazatok arányának sorrendjében:


választás polgármesterek

Debreciner

Kapcsolódó írások:
Ez a kampány az akkumulátorgyárakról fog szólni – Így készülnek az önkormányzati választásra Debrecen politikai aktorai

Nem lesz ellenzéki összefogás Debrecenben az önkormányzati választásokon – Lehet-e változás 2024-ben a város vezetésében?

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...