BEZÁR

Közösségi média

Nem lesz ellenzéki összefogás Debrecenben az önkormányzati választásokon – Lehet-e változás 2024-ben a város vezetésében?

Bár az akkugyárak Debrecenbe telepítése – amit a kormány határozott el a helyi fideszesek teljeskörű támogatásával, s amivel szemben lakossági tiltakozás bontakozott ki – olyan lehetőséget kínál az ellenzéknek, ami 25 éven át nem adatott meg nekik ebben a városban, kérdéses, hogy tudnak-e élni vele.


Választás 2022 - Debrecen

Lia

11 hónap múlva, 2024. június 9-én lesznek Magyarországon az önkormányzati választások. Egy hónappal ezelőtt konkrét kérdésekkel megkerestük a Debrecenben ilyen-olyan intenzitással működő politikai alakulatokat, arról érdeklődtünk, hogyan és milyen célkitűzésekkel készülnek a megmérettetésre: Ez a kampány az akkumulátorgyárakról fog szólni – Így készülnek az önkormányzati választásra Debrecen politikai aktorai.

Kérdéseinkre többen érdemben válaszoltak, más csak általánosságokról tájékoztatta olvasóinkat, a kormánypárt(ok) pedig nem reagált(ak), ahogy a Civil Fórum sem.

A mögöttünk lévő egy hónapban – a nyilvánosság számára az érdekelt alakulatok részéről közzé tett – érdemi változások nem történtek, ezért ez az írásunk igen rövid lesz és kevés hivatalos hivatkozást fog tartalmazni.

A debreceni közgyűlésbe kétféle módon lehet bekerülni képviselőként.
A városban huszonhárom választókerület van, az a jelölt lesz önkormányzati képviselő, akire az adott választókerületben a legtöbben szavaznak.
Azok a voksok sem vesznek el, amelyek nem eredményeznek egyéni mandátumot. Ezeket összegzik és egy számítási metódus eredményeként kiosztják azok között a politikai alakulatok között, amelyek jelöltjeire szavazni lehetett az egyéni választókerületekben, ezáltal jogosultak úgynevezett kompenzációs lista állítására. Ezekről a listákról összesen kilenc képviselő kerül a debreceni közgyűlésbe.
A polgármester-jelöltekre közvetlenül lehet voksolni egy külön szavazólapon.

Az bizonyosnak tűnik, hogy a Fidesz(-KDNP) mind a 23 debreceni egyéni választókerületben képviselőjelöltet állít, s Papp László polgármester is arra készül, hogy a Fidesz ismét őt jelöli városvezetőnek – mint az kiderült az ATV-nek adott nyilatkozatából. A Fidesz nem jelentette be eddig, hogy megtartja-e jelenlegi önkormányzati képviselőit, vagy esetleg egyes választókerületekben más jelöltet állít, arról pedig Orbán Viktor fog dönteni, hogy Pappot meg akarja-e tartani Debrecen élén, vagy más lehetőséget kínál neki.

Információink szerint hónapok óta formálódik egy ellenzéki közös indulás kereteinek kialakítása Debrecenben, amiben nem kíván részt venni a DK, sőt határozottan ellenzi ennek létrejöttét.

A Mi Hazánk Mozgalom korábban már határozottan kijelentette, hogy saját polgármesterjelöltet állítanak Debrecenben, illetve önállóan indítanak képviselőjelölteket a választókerületekben.

A Civil Fórum (korábban Független Fórum) elnevezésű egyesület 2002 óta minden egyes választókerületben indított egyéni jelöltet, s a kapott töredékszavazatoknak köszönhetően mindig kompenzációs listáról juttatott mandátumhoz egy jelöltet, legutóbb pedig már kettőt. Vélhetően a 2024-es megmérettetésen is ugyanezt a taktikát fogják követni.

Jelenleg, a választások előtt 11 hónappal úgy tűnik, hogy minden debreceni választókerületben a Fidesz jelöltjével szemben legalább négyen indulnak: a Civil Fórum, a DK, a Mi Hazánk Mozgalom és a még formálódó, hivatalosan eddig be nem jelentett ellenzéki együttműködés jelöltjei, vagyis Debrecenben nem áll elő az a helyzet, hogy egy fideszessel szemben csak egy oppozíciós jelölt méresse meg magát, egy olyan ember, aki elviekben megkaphassa mindazon polgárok szavazatát, akik nem a Fideszt akarják hatalmon tartani Debrecenben.

Ugyanez elmondható a városvezetői posztért versengők esetében is: a Fidesz polgármesterjelöltjének legalább négy kihívója lesz 2024-ben.

Hacsak az elkövetkező időben nem történik valami mélyreható változás a debreceni nemfideszes erőknél.
Egy hónap múlva ismét áttekintjük az éppen aktuális helyzetet.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...