BEZÁR

Közösségi média

Néma fideszesek és javaslatok nélküli ellenzék – Képviselői teljesítmények a debreceni közgyűlésben 2022-ben

A legtöbbször az MSZP-s Madarasi István szólalt meg, a legtöbb módosítóval ő és a Civil Fórum két képviselője kísérletezett, a legtöbb előterjesztést pedig Balázs Ákos zöldügyi alpolgármester jegyezte.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A napokban már közzétettük a hajdú-bihari kötődésű országgyűlési képviselők 2022-es parlamenti teljesítményéről készített elemzésünket. 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan szigorúan objektív szempontok mentén ismét elemeztük Debrecen képviselő-testületének egy évi munkáját is, méghozzá a mennyiséget illetően. A kapott eredmények ismertetése előtt le kell szögeznünk, hogy sajnos néhány pontatlanság óhatatlanul előfordulhat az információk között. Ennek az az oka, hogy Debrecen önkormányzatának hivatalos honlapján továbbra sincs olyan statisztika, amely a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan mutatná, mely önkormányzati képviselő hány alkalommal szólalt fel, hány előterjesztése és hány módosító indítványa volt – mi pedig éppen ezekre az adatokra voltunk kíváncsiak.


Debreceni közgyűlés – 2022. június 23.

Polgár Tóth Tamás

Ráadásul a közgyűlésekről készített jegyzőkönyveket is olyan formában teszi elérhetővé az önkormányzat, hogy azokban nem lehet keresést lefuttatni. Éppen ezért az elemzéshez szükséges adatbázist nekünk kellett összeállítani, 11 közgyűlésről készült, több ezer oldalnyi jegyzőkönyv átlapozgatásával. A fentiek miatt cikkünkben elsősorban a testületi üléseken megfigyelhető tendenciákra szeretnénk rámutatni. Azt is fontos megjegyezni, hogy a 2022. december 15-i ülésről az önkormányzat még nem töltött fel jegyzőkönyvet, ezért ezt a napot kihagytuk a vizsgálatunkból.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Papp László
Koppányi Szabolcs

A közgyűlésben a legnagyobb aktivitás egyértelműen Papp László (Fidesz) polgármester nevéhez fűződik, ez azonban alapvetően a városvezetői pozíciójából adódik, ezért úgy döntöttünk, hogy az ő közgyűlési teljesítményét nem, csak a 32 képviselőét vizsgáljuk. A jegyzőkönyvekben feltüntetett, képviselőktől származó összes megszólalást számoltuk, tehát az ügyrendi és az előterjesztésekhez kapcsolódó kérdéseket és hozzászólásokat, valamint a bizottsági vélemények és a frakcióálláspontok ismertetéseit is.

Idén tízen, a ciklus kezdete óta heten maradtak némán – mind fideszesek

E számítási módnak köszönhetően a 23 tagot számláló Fidesz-frakció 2022-ben összesen 98 megszólalásig jutott, amelynek jó része az előterjesztéseket véleményező bizottságok álláspontjainak ismertetését takarja. Döntően ezért lett 12 megszólalása Komolay Szabolcsnak, a kulturális és oktatási bizottság elnökének, 11 pedig Kiss Sándornak, az egészségügyi és szociális bizottság elnökének. A Fidesz színeiben a legtöbbször Papp Viktor frakcióvezető kért szót, egészen pontosan 24 alkalommal. Ezzel összesítésben az 5. legbeszédesebb képviselő volt az előző évben.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

10 kormánypárti képviselőtől egyáltalán nem találtunk megszólalásokat.
Közülük Szilágyi Edina (3-as egyéni választókerület), Nagy Sándor (4-es EVK), Hetei József (5-ös EVK), Vadon Balázs (8-as EVK), Piros Zoltán (10-es EVK), Korbeák György (20-as EVK) és Bordásné Gyuris Katalin (22-es EVK) már az önkormányzati ciklus 2019. októberi kezdete óta néma a közgyűlésben, mi legalábbis egyetlen megszólalást sem találtunk tőlük.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Balázs Ákos
Koppányi Szabolcs

2022-ben a Fidesz képviselői közül mindössze ketten nyújtottak be előterjesztéseket, kettőt Balázs Ákos környezetvédelemért felelős alpolgármester, egyet pedig Papp Viktor. Fideszes képviselőtől származó módosító indítványt nem találtunk a jegyzőkönyvekben.

Aktívabbak az ellenzékiek, de saját kezdeményezéseket nem vittek a testület elé

A kilenc ellenzéki képviselő összesen közel kétszer annyi alkalommal kért szót a közgyűlésben, mint a városvezetésben részt vevő kollégáik. A 190 megszólalásból 39-et Madarasi István (MSZP), 33-at Vaszkó Imre (DK), 31-et pedig Jánki József (DK) neve mellé írhatunk fel, ők voltak tavaly a legaktívabban hozzászóló és kérdező önkormányzati képviselők Debrecenben. A legpasszívabb 2022-ben Gulácsi Anna Ilona (DK) volt mindössze 2 megszólalással, utána Kőszeghy Csanád Ábel (független) következik 10 alkalommal, valamint Szabó Bence (Momentum) 13-mal. Ami az egyes szervezeteket illeti, a DK 66, a Civil Fórum 48, az MSZP (nekik Madarasi István az egyetlen képviselőjük) 39, a Momentum pedig 27 megszólalással zárt.


Debreceni közgyűlés – 2022. december 15.
Madarasi István
Polgár Tóth Tamás

Érdemes megjegyezni, hogy a fenti számokon túl Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője összesen 10 alkalommal, állampolgári jogán szólt hozzá az egyes ügyekhez.

Illyés János (Civil Fórum), akit a december 15-i ülésen Illés-Rácz Mariann váltott a közgyűlésben, 22 megszólalással járult hozzá a 2022-es közgyűlési munkához.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Varga Zoltán
Koppányi Szabolcs

Az ellenzéki képviselők összesen 8 alkalommal éltek a módosító indítvány lehetőségével, ezeknek a zömét a fideszes többség rendre leszavazta. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum), Illyés János, valamint Madarasi István 2-2, Mándi László (Momentum) és Szabó Bence pedig további 1-1 esetben próbáltak változtatni az eredeti javaslaton. Előterjesztéssel azonban 2022-ben egyetlen ellenzéki képviselő sem kísérletezett, így nem derült ki, támogatna-e valamilyen formában nem a saját oldaláról érkező kezdeményezéseket a Fidesz-frakció. Az elmúlt években erre egyébként két alkalommal is volt példa, 2020-ban a DK, 2021-ben pedig a Momentum egy-egy előterjesztését támogatták, némileg módosítva azok tartalmán.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Gondola Zsolt Zoárd
Koppányi Szabolcs

A debreceni közgyűlés legjei 2022-ből

Legtöbb megszólalás: Madarasi István (MSZP) 39
Legtöbb módosító indítvány: Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum), Illyés János (Civil Fórum) és Madarasi István (MSZP) 2-2
Legtöbb előterjesztés: Balázs Ákos (Fidesz) 2

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...