BEZÁR

Közösségi média

Jönnek a bezárások – Csütörtökön szavaz Debrecen közgyűlése a Fidesz megszorítócsomagjáról

Az Ukrajnában zajló háborúra és az Oroszország elleni uniós szankciókra hivatkozva szociális, kulturális és sportlétesítményeket zárnak be, de korlátozzák a város közvilágítását is.

Október 20-án éjjel közzétették Debrecen önkormányzatának honlapján az október 27-i közgyűlés előterjesztéseit, amelyek között szerepel Papp László (Fidesz) polgármester energiaválságra reagáló intézkedéscsomagja is.

Papp László
Papp László az október huszadikai, a „baráti médiának” szóló sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy milyen megszorításokat rónak a debreceniekre
facebook.com/drpappl

A szankciókra hivatkozva hoznának megszorításokat

Papp az indoklásában mindenekelőtt a kormányzati narratívának megfelelően leszögezi, szerintük az energiaválságért nemcsak a háború, hanem az agresszor Oroszország ellen irányuló európai uniós szankciók is felelősek. Sőt a polgármester arra készül, hogy ezt a képviselőkkel is kimondassa, a határozati javaslat I-es pontja ugyanis úgy szól, hogy a megtakarításokra „az orosz-ukrán háború, valamint az uniós szankciók” miatt van szükség.

Papp László - sajtótájékoztató - média

facebook.com/debrecenvarosa

Mielőtt oldalakon keresztül sorolná a megszorításokat, Papp azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kialakult helyzet nem érte felkészületlenül a várost, az elmúlt évek gazdaságfejlesztési eredményei nagyban segítik a problémák kezelését. Mint írja, az önkormányzatnak vannak tartalékai, de a 2023-ra kalkulált közel 10 milliárd forintos többletköltséget nem tudja a város kigazdálkodni. Az intézkedéscsomaggal a számításaik szerint ezt 4,2 milliárd forintra tudnák leszorítani.

A polgármester azt is hangsúlyozza, hogy a 2014 óta tartó energiahatékonysági intézkedések miatt az intézmények évente közel 40 ezer gigajoule távhőt és 4 ezer köbméter földgázt takarítanak meg, valamint majdnem 3 millió kilowattóra megújuló energiát állítanak elő.

A korlátozó intézkedéseket néhány kivételtől eltekintve 2022. november 1. és 2023. április 15. közötti időszakra hozná meg a városvezetés. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Szociális, oktatási és egészségügyi intézmények

Papp László kezdeményezésére átmenetileg bezárnák a Városi Szociális Szolgálat (VSZSZ) és a Család- és Gyermekjóléti Központ egyes telephelyeit. Az előterjesztés „szolgáltatásnyújtás szüneteltetéséről” beszél, de ez a gyakorlatban a bezárással egyenértékű lépés. Az előterjesztő ígérete szerint a szolgáltatásokat a nyitva hagyott egyéb egységekben továbbra is igénybe lehet venni.

Papp László - sajtótájékoztató - média

facebook.com/debrecenvarosa

A VSZSZ alábbi telephelyeit zárják be:

Belvárosi Gondozó Szolgálat Erzsébet Utcai Idősek Klubja
Fényesudvari Gondozó Szolgálat Víztorony Utcai Telephely
Homokkerti és Józsai Gondozó Szolgálat Szabó Kálmán Utcai Idősek Klubja
Nagysándor Telepi Gondozó Szolgálat Pósa Utcai Idősek és Demens Idősek Klubja
Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubja

Az intézkedés a Család- és Gyermekjóléti Központ esetében a Víztorony utca 11., a Víztorony utca 13. és a Felsőjózsai utca 7. szám alatti egységekre vonatkozik.

A Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) bezárja a Bocskai István Általános Iskola, a Tóth Árpád Gimnázium és a Vénkerti Általános Iskola uszodáit.

A Sámsoni út 81. szám alatti orvosi rendelőt beköltöztetik a Szabó Pál utca 59. szám alatti rendelőbe, a Thomas Mann utca 1. szám alatti házi gyermekorvosi rendelő a Hadházi út 9. alatti felnőtt rendelőbe, a Kincseshegy út 46. szám alatti háziorvosi rendelő pedig a Süveg utca 5. szám alatti épületbe költözik.

Kulturális intézmények

Zárva tartják a Kölcsey Központot, kivéve akkor, amikor az adott esemény szervezői minden felmerülő költséget állnak (az önkormányzati közgyűléseket a Megyeháza épületében tartják meg).

Modem
A Kölcsey Központot teljesen, a Modemet részben zárják be
NT

Korlátozni fogják a Déri Múzeum nyitvatartását, ezzel kapcsolatban csak annyit tartalmaz az előterjesztés, hogy az új nyitvatartásnak meg kell felelnie a muzeális intézmények működési engedélyéről szóló kormányrendeletnek. A múzeumhoz tartozó Péterfia utcai Irodalom Házát ugyanakkor bezárják.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Dózsa György utca 23/a., István út 11., Monostorpályi út 110., Thomas Mann utca 45. és Víztorony utca 13. szám alatti telephelyei nem fogadnak olvasókat, a többi telephelyen pedig korlátozzák a nyitvatartást. A Bem téri központi könyvtár második emeletét lezárják.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Itt is lesz korlátozás
Lia

Bezárják a Modem 3. emeletét és az Apolló Mozi nagytermét.

A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (DEMKI Kft.) Borsos József tér 1., Napraforgó utca 1-3., Süveg utca 3., Szabó Kálmán utca 68. és Szent Anna utca 18. szám alatti, valamint Ondódon a Kalász utca 1. számú telephelyeit bezárják, ahogy január 1-től a Piac utca 77. és a Polgár utca 3. szám alatti telephelyeket is.

A Vidámpark 2023. november elejéig a nyári szünetet leszámítva csak hétvégén nyit ki.

A Vojtina Bábszínház a Piac utcára költözik, a Csokonai Irodalmi Labor helyére.

A Csokonai Színház mellé a Kodály Filharmónia is beköltözik a Csokonai Fórumba.

Sport

– A Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. december 16-tól szünetelteti a sportuszoda működését;
– a Főnix Aréna zárva tart, kivéve, ha a szervezők valamennyi költség megfizetését vállalják;
– a jégcsarnok 2-es csarnokát bezárja, az év végétől kezdve pedig az 1-es számút is;
– bezárják a pallagi teniszpályákat;
– a Nagyerdei Stadionnál idén nem lesz jégpálya, csak a Kossuth téren, ez január 8-ig üzemelne.

Egyebek

– 2023-ban a ködszínház csak júniustól augusztusig, az Egyetem téri szökőkút egyáltalán nem, a Dósa nádor téri, a Hal közi és a Kossuth téri szökőkutak pedig májustól szeptember közepéig működnek;

Egyetem tér - tiszafa
Jövőre kikapcsolják az Egyetem téri szökőkutat
Tóth Tamás

– a Kossuth tér és Dósa nádor tér térvilágítását mérséklik, szüneteltetik a köztéri épületek megvilágítását (különösen a Régi Városháza és egyéb műemlék épületek, templomok esetében);
– csökkentik a honvédtemető elektromos fogyasztását;
– a karácsonyi díszkivilágítást a belvárosra korlátozzák, sötétedéstől este 10 óráig üzemeltetik;
– a Nagypiac nyitvatartását 4 órával lerövidítik, csökkentik a fűtött piacokon a fűtést.

Szabadulnának az ingatlanoktól

Ugyan nem feltétlenül energiamegtakarítási szándék áll mögöttük, de érdemes megemlíteni, hogy a közgyűlés három nagyértékű ingatlan értékesítéséről is dönteni fog, összesen 690,32 millió forint értékben. 173,25 millió forint induló áron bocsátanák árverésre a Hadházi út 6. szám alatti ingatlant, valamint 210,9 millió forintért a Nádsíp utcai ingatlant, a Széchenyi utca 43-45. szám alattitól pedig pályáztatás útján, 306,17 millió forintért válnának meg.

A közgyűlést október 27-én reggel 9 órakor, a Kölcsey Központban tartják, 23 előterjesztést tárgyalnak nyilvánosan, ezek közül a polgármesteri megszorítócsomag ötödikként, az ingatlaneladásokról szóló javaslatok pedig hatodik, hetedik és nyolcadik helyen szerepelnek a napirenden. Az ülésen a huszonötödik, zártan tárgyalt napirendi pontot leszámítva bármely magyar állampolgár részt vehet.

Kapcsolódó írás:

Ki gondolta volna, hogy Debrecen vezetői a város polgárain takarékoskodnak, s magukon nem?

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...