BEZÁR

Közösségi média

Kenyérsütős poszt alatt kritizálta a képviselőt, rágalmazás miatt jelentették fel – TASZ

Jogerősen felmentették a Társaság a Szabadságjogokért hajdúböszörményi ügyfelét, aki egy önkormányzati képviselőt tehetségtelennek, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjait pedig szavazógépeknek nevezte a Facebookon. A bíróság már több ügyünkben kimondta, hogy a képviselőknek tűrnie kell a kritikát, akárhol is tegyék közzé, mert az beletartozik a véleménynyilvánítás szabadságába.

TASZ

tasz.hu

Egy olyan hajdúböszörményi lakost védett a Debreceni Törvényszéken a TASZ, aki Nagy Imre önkormányzati képviselőt és az őt a választásokon indító Civilek a Lakóhelyért Egyesületet kritizálta Facebook-kommentekben. Az illető a Böszörményben hallottam Facebook-csoportban tehetségtelennek nevezte a képviselőt, és szavazógépként hivatkozott az egyesület tagjaira, akiket szerinte a kormánypárt támogat. A kommentet egy olyan poszt alá írta, amelyben az egyesület kenyérsütési recepteket osztott meg. Nagy Imre rágalmazás és becsületsértés miatt indított büntetőeljárást ügyfelünk ellen – számol be a történtekről az a tasz jelenti blog.

Elsőfokon a bíróság a képviselőnek adott igazat, mert kifogásolta a kommentek helyét. Arra hivatkozott, hogy a kenyérsütés témájához nem kapcsolódik az önkormányzati képviselővel és egyesületével szembeni kritika. Másodfokon korrigált a törvényszék, és kimondta, hogy a vélemény akkor is szabad, ha épp két kenyérkovász-nevelési tipp között hangzik el. A bíróság továbbá azt is megerősítette, hogy a képviselőnek tűrnie kell a kritikát.

„Fontos, hogy visszaszorítsuk azt a gyakorlatot, amikor politikusok indítanak eljárásokat kritikus, a közéletben aktív polgárok ellen. Az ilyen eljárások célja a kritikus hangok elhallgattatása, ami szembemegy a szólás- és véleményszabadsággal. Mi továbbra is mindent megteszünk azért, hogy az aktív állampolgárok szabadon mondhassák el a véleményüket az őket érintő ügyekről. Nem kell eltűrnöd, hogy elhallgattassanak! Keress bátran minket, ha hasonló sérelem ér.”

További részletek a TASZ blogjában olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...