BEZÁR

Közösségi média

„Haragszom Parragh Lászlóra” – Több Hajdú-Bihar megyei kamarai vezető is felháborodott a KATA-törvény miatt

Mészáros Sándor, a hajdúszoboszlói helyi szervezet volt elnöke minden tisztségéről lemond és kilép a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarából. Szerinte Parraghnak is le kellene mondania. Török István, a kamara Hajdú-Bihar megyei alelnöke felháborítónak tartja, hogy a vállalkozókat nem készítették fel erre a helyzetre, hanem egyik napról a másikra vezetik be az új szabályozást.

Mészáros Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara volt hajdúszoboszlói elnöke, a helyi szervezet eddigi elnökségi tagja és megyei küldött a közösségi médiában közzétett bejegyzésében jelezte, az elnöki tisztségéről történt májusi lemondása után most minden más tisztségét is visszaadja, és kilép a kamarából. A döntését Parragh László elnök elmúlt években tapasztalható viselkedésével és a napokban tett nyilatkozataival indokolta.


Kata-tüntetés - 2022. július 12.
KATA-tiltakozás Debrecenben – 2022. július 12.
Koppányi Szabolcs

„Parragh úr, mint a Kamara elnöke rendszeresen idegen területekre téved, meggondolatlanul, vagy nem hozzáértésből aláz meg társadalmi csoportokat, beavatkozik olyan gazdasági területek életébe, ahol a Kamarának nincs jogosultsága” – írta. Mészáros Sándor közölte, katás egyéni vállalkozóként, alkalmazott nélkül, mérnöki szolgáltatásokból él, amelyeket elsősorban cégeknek és önkormányzatoknak nyújt. A vállalkozása azonban a Parragh László által kezdeményezett új törvény hatására megszűnik. Mészáros visszautasította, hogy katásként adócsaló lenne (ilyet egyébként maga Parragh nem mondott, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara írt egy júniusi közleményben körülbelül 100-150 ezer adóelkerülő katásról).


Mészáros Sándor
Mészáros Sándor
Facebook

Mészáros kifejtette, a kamara elnöke nem végzett vagy végeztetett széleskörű egyeztetéseket, hanem „saját kútfőből”, meggondolatlanul döntött a javaslatai benyújtásakor, továbbá elfelejtette, hogy a 430 ezer vállalkozó több mint 2 milliárd forintot fizet be kamarai hozzájárulásként, jelentős részük pedig tagdíjat is.

„A KATA-t nem fűnyíró elven kellett volna szétzúzni, hanem azokat kellett volna büntetni, akik visszaéltek a KATA-val! Az elnök úr egyáltalán nem vette figyelembe, hogy a 430 000 vállalkozó adja a többségét a hazai vállalkozásoknak és a Kamarának is, akik közül most kb. 300 000 eltűnhet a palettáról, a feketegazdaság irányába” – fogalmazott Mészáros, aki szerint Parragh akkor járt volna el helyesen, ha felemeli a szavát a KATA ilyen módon történt módosítása ellen. Nevetségesnek és szánalmasnak nevezte a kamarai elnök azon nyilatkozatát, miszerint jelezte a kormánynak, hogy „kissé erős lett” a módosítás. Szerinte Parragh nem képviseli kellő súllyal a kamarai tagok, a vállalkozások érdekeit, és az okozott károk miatt le kellene mondania.

A megyei alelnök is ellenzi a módosítást

Megkérdeztük az ügyben Török Istvánt, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökét, a hajdúnánási helyi szervezet elnökét. „Abszolút nem értek egyet a módosítással. Haragszom Parragh Lászlóra” – fogalmazott, majd hozzátette, felháborítónak tartja, hogy az új szabályozást egyik napról a másikra vezetik be, a vállalkozókat pedig nem készítették fel az új helyzetre. Mészáros Sándorhoz hasonlóan úgy látja, az új törvény a feketegazdaság irányába tolhat el katás vállalkozókat.


Török István
Török István
hajdunanas.hu

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...