BEZÁR

Közösségi média

5 perccel a kezdés előtt küldték ki az újabb testületi ülés meghívóit Balmazújvárosban – A polgármester szerint szabályosan

Tiba István országgyűlési képviselő szerint ezt Hegedüs Péter azért tette, hogy egyedül dönthessen egyes beszámolók elfogadásáról. A városvezető eközben az előterjesztések sürgősségére hivatkozik. Az eset azt követően történt, miután a fideszes és független képviselők kivonultak az eredetileg meghirdetett ülésről. A konfliktus mögött a városi labor sorsa körüli bizonytalanság áll.

Június 17-én a kormányközeli KESMA-hálózatba tartozó Hajdú Online írt arról, hogy egyes balmazújvárosi önkormányzati képviselők otthagyták a június 15-i testületi ülést, amelyen a napirendi pontok között volt a Balmazújvárosi Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Kft. (VESZ Kft.) és a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. beszámolójának elfogadása is.


Balmazújváros
Hegedüs Péter a június 15-i testületi ülésen
YouTube/Daru TV Balmazújváros

A lapnak Tiba István (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője azt nyilatkozta, hogy Hegedüs Péter (független) polgármester és „a hozzá lojális képviselők” megszavazták a balmazújvárosi laborellátás megszüntetését annak ellenére, hogy egy testületi döntés biztosította volna a forrást a labor működéséhez. Tiba ezen kívül többek között azt állította, hogy Hegedüs nem engedte a VESZ Kft. vezetőjének, hogy válaszoljon a képviselők kérdéseire, valamint nem tette lehetővé a képviselők számára, hogy részletesen megismerhessék a városüzemeltetés helyzetét. Az országgyűlési képviselő beszámolója szerint ezt követően öt képviselő távozott az ülésről, az ülés határozatképtelen lett, azonban a polgármester 13 óra 40 perckor kiküldött egy meghívót egy 13 óra 45 perckor megtartott új ülésről.

„Teljességgel lehetetlen, hogy 5 perc alatt beérjenek a hivatalba. Az volt a célja, hogy megint határozatképtelen legyen a testület, így ő egy személyben dönthessen napirendi pontokról” – nyilatkozta Tiba, valamint előrevetítette, hogy a kormányhivatal fogja megvizsgálni, törvényes volt-e Hegedüs eljárása.


Balmazújváros

YouTube/Daru TV Balmazújváros

Kivonulás lett a vitából

A szóban forgó testületi ülésen két alkalommal is komoly, többször személyeskedésbe is átcsapó vita alakult ki a Fidesz politikusai, a várost vezető frakcióból 2020-ban kilépett Dobi Sándorné és Ferenczi Mária, valamint Hegedüs Péter polgármester között az orvosi laborvizsgálatokkal kapcsolatban. Az említett képviselők feltétlenül a napirenden szereplő 1-es (polgármesteri tájékoztató), majd amikor erre nem kaptak lehetőséget, a 7-es (a VESZ Kft. és a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft. 2021-es beszámolója) pontnál szerették volna feltenni a kérdéseiket a VESZ Kft. vezetőjének, ám ehhez sem járult hozzá a polgármester. Először Tóth Attila (Fidesz) vonult ki azzal az indoklással, hogy nem kíván biodíszlet lenni a szavazásnál, majd követte őt a másik négy képviselő is. Még mindannyian a teremben tartózkodtak – igaz, már távozóban –, amikor Hegedüs Péter felhívta a figyelmüket: a „különfélék” napirendi pontban kérdezhettek volna az ügyvezetőtől. Az egyik legnagyobb vita egyébként éppen annak kapcsán bontakozott ki, hogy kapcsolódnak-e a labor megszűnésével foglalkozó kérdések a polgármesteri tájékoztatóhoz vagy a VESZ Kft. beszámolójához.

Valóban 5 perccel előbb küldték ki az újabb meghívót

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban Hegedüs Pétert, aki elmondta, a testületi ülésnek 12 óra 30 perc körül lett vége határozatképtelenség miatt, az újabb ülést pedig 13 óra 45 percre hívta össze változatlan előterjesztésekkel. Mint mondta, 13 óra 30 perc körül az előterjesztések sürgőssége miatt telefonon hívták fel a képviselőket, akik közül voltak, akik jelezték, hogy részt tudnak venni, mások nem. Egyeseket el sem értek.


Balmazújváros

YouTube/Daru TV Balmazújváros

Ezt követően valóban 13 óra 40 perckor küldték ki az elektronikus meghívót az előterjesztésekkel. „Hatan itt voltunk, de azok a képviselők, akik fölálltak, nem jelentek meg” – mondta Hegedüs, majd elismerte: mivel ez az ülés is határozatképtelen lett, polgármesteri hatáskörben hozott bizonyos döntéseket, amelyekre a megítélése szerint felhatalmazást ad az önkormányzati törvény. Tiba István kritikájával kapcsolatban azt mondta, az országgyűlési képviselő folyamatosan akadályozni próbálja a város előrelépését. Azt tanácsolta neki, forduljon csak a kormányhivatalhoz, amennyiben felszólítást kapnak, majd megteszik a szükséges módosításokat. „Ezeknek a döntéseknek a meghozatala szabályszerű volt, és a város érdekét szolgálta” – fogalmazott.

A kancellár-helyettes kifogást emelt a megállapodással szemben

Az orvosi labor ügyében Hegedüs Péter elmondta, a ProLabor Kft. ügyvezetője 2021. szeptember környékén jelezte az önkormányzatnak, hogy pénzügyi okokból megszüntetik a balmazújvárosi labort – ugyanúgy, ahogy megszüntették a füzesabonyi és a püspökladányi laborukat is. A cég vállalta ugyanakkor, hogy amíg nem talál a város új szolgáltatót, addig maradnak.

A polgármester elmondása szerint ezt követően elkezdtek tárgyalni – sikertelenül – a környező városokban működő laborokkal, majd az egyetemi laborral folytatott több hónapig tartó egyeztetés után a Debreceni Egyetem ügyvédjei elkészítettek egy feladatátadási szerződést. Ebben leírták, mit és hogy vállalnak, továbbá hogy a VESZ Kft.-nek milyen feladatai lesznek. Az önkormányzat ezt jóváhagyta, az egyetem informatikusai pedig összehangolták a balmazújvárosi labor rendszerét az egyetemi laboréval. A felsőoktatási intézmény már vizsgálathoz szükséges eszközöket is vitt Balmazújvárosba. Hegedüs kifejtette, hogy ezt követően az egyetemnél Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi kancellár-helyettes kifogást emelt a megállapodásban foglaltakkal kapcsolatban, ezért megállt a folyamat. „Jelenleg a laborszolgálatot ellátja az egyetem, amíg nem lesz egy állandó partnere a városnak – ami lehet, hogy az egyetem lesz” – magyarázta Hegedüs.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Debreceni Egyetemet. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Két határozatot hoztak

A június 15-i képviselő-testületi ülésen a polgármestert azzal is megvádolták, hogy nem tartotta be azt a testületi határozatot, amelyben úgy döntöttek, havi 5 millió forintot fizetnek a ProLabor Kft.-nek azért, hogy zavartalanul folytassa a szolgáltatását. Hegedüs Péter a Debrecinernek arról beszélt, nem tudja, ki tárgyalt a cég vezetőjével, de miután már jelezték, hogy megszüntetnék a labort, egyszer csak előálltak azzal az ajánlattal, hogy havi 5 millió forint kifizetése ellenében maradnának a városban. „Egyes képviselők a város büdzséjének a teljesítőképességét sem figyelembe véve, a közvélemény nyomása által kényszerítették a testületet arra, hogy szavazzon meg havi 5 millió forint kiegészítést az állami normatíva mellé” – sorolta a polgármester. Hozzátette: ennek megfelelően utaltak is a ProLabor Kft.-nek. Azonban egy másik testületi döntés is született, amely alapján ez csak átmeneti jelleggel történik, amíg nem egyeznek meg egy új szolgáltatóval. A testületi döntés szerint a fenti feltételek mellett legfeljebb 2022. december végéig maradhatott volna meg a ProLabor Kft. szolgáltatása. Ferenczi Mária önkormányzati képviselő egyébként azt is vitatta, hogy a jegyzőkönyvben pontosan fogalmazták meg a megszavazott határozati javaslatokat.

Mivel az egyik képviselő azt is kifogásolta, hogy sokat kell várni a laborvizsgálati időpontra, ezért erről is megkérdeztük Hegedüs Pétert. „Két hét az előjegyzési időpont, azt gondolom, hogy ez vállalható. Volt ennél jóval hosszabb is, amikor a ProLabor végezte a vizsgálatokat” – fogalmazott. Megjegyezte azt is, hogy habár az ülésen „hisztéria” volt amiatt, mert nincs sürgősségi vizsgálat a településen (csak Debrecenben), elsőbbségi vizsgálatot jelenleg is végeznek Balmazújvárosban, ehhez az adott orvosnak csak meg kell indokolnia, hogy miért kéri ezt.

Hajdúszoboszlón is a laborvizsgálatok körül zajlott a vita

Az ügy kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 2021 novemberében egy komoly közéleti vita robbant ki Hajdúszoboszlón a helyi Járóbeteg-ellátó Centrum vezetőváltása kapcsán, és ennek során ugyancsak szerepet játszott a városi labor sorsa. Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselő akkor azt nyilatkozta nekünk, hogy tudomása szerint a későbbi győztes Böcsödi István igazgatói pályázata tartalmazza azt az elképzelést, miszerint a minták kiértékelését nem Hajdúszoboszlón, hanem Debrecenben végeznék. Habár a fideszes többségű képviselő-testület december 16-án zárt ülésen megválasztotta Böcsödit, információink szerint a városi labor megmaradt, és a település döntéshozói nem is akarják azt megszüntetni. Hajdúszoboszlói egészségügyi forrásunk ugyanakkor megjegyezte, az ezzel kapcsolatos döntés nem a városban fog megszületni.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...