BEZÁR

Közösségi média

Uniós projekt keretében alakítanak ki közösségi parkot Polgáron

Szivarfákat és hársfákat ültettek el, valamint a város lakosainak is adtak balkonvirágokat és gyümölcsfákat. Tóth József polgármester azt ígéri, a képviselő-testület a következő időszakban aktualizálni fogja a város klímastratégiáját, ugyanis a klímaváltozás hatásaira való felkészülést a következő évek legnagyobb kihívásának tekintik.

A környezetvédelem világnapja (június 5.) alkalmából június 12-én Fogadj örökbe egy fát, virágot! elnevezéssel tartott faültetést Polgár önkormányzata. Az eseményen több tucatnyian jelentek meg, a résztvevők 7 facsemetét ültettek el, valamint egy-egy balkonvirágot és gyümölcsfát kaptak. A rendezvényen Juhász Sándor, a város főkertésze ismertette, hogyan kell a fákat helyesen elültetni.

Faültetés Polgáron
Galéria: Fogadj örökbe egy fát, virágot! – Faültetés Polgáron (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRA)
Polgár Tóth Tamás

Uniós forrásból

Tóthné Gál Judit, a projekt szakmai koordinátora a Debrecinernek elmondta, a Humán szolgáltatások fejlesztése Hajdúnánáson és vonzáskörzetében című EFOP-os pályázat keretében, tehát európai uniós forrásokból megvalósuló programmal egy közösségi parkot szeretnének kialakítani a Taskó, a Honvéd és a Szondy utcák által határolt területen. A mostani csak az első alkalom, ősszel folytatni fogják itt az ültetést.

Faültetés Polgáron

Polgár Tóth Tamás

A szakmai koordinátortól megtudtuk, hogy a lakosoknak a saját kertjükbe történő ültetésre az önkormányzat körülbelül 50 facsemetét tud biztosítani.

A „nem odavaló” fákat fokozatosan eltávolítják

Megkérdeztük Juhász Sándor főkertészt, miért júniusban ültetik a fákat, hiszen a köztudatban az él, hogy tavasz és ősz a két faültetési időszak. Mint mondta, ez csak a földlabdás fákra vonatkozik, a konténereseket nyáron is el lehet ültetni. Kifejtette, a terület sokáig a város szégyene volt, de már nagyjából rendbe tették, most pedig elkezdik azt hársfákkal beültetni. A nem odavalónak tekintett, öreg fákat fokozatosan szedik ki a parkból. A főkertésztől megtudtuk, hogy a hársfákat az államtól kapta az önkormányzat tavaly ősszel. Azért ezekkel ültetik be a parkot, mert szépnek találják, nagyra nőnek és viszonylag igénytelenek. A terület szélére szivarfákat ültetnek, amelyek nem zavarják a kereszteződésen áthaladó vezetőket a kilátásban.

Faültetés Polgáron

Polgár Tóth Tamás

Juhász Sándor azt is megemlítette, hogy a városgondokságnak van egy közmunkaprogramban működtetett kertészete, ahol virágokkal és díszfákkal foglalkoznak. „A városi parkok virágait mind ott termesztjük” – mondta.

Aktualizálják a klímastratégiát

Megkérdeztük Tóth Józsefet (DK), a város polgármesterét, hogy van-e már a településnek stratégiája arra, hogyan készülnek fel a klímaváltozás hatásaira. Mint mondta, legalább 10 évvel ezelőtt a képviselő-testület már foglalkozott az üggyel, de akkoriban még mások voltak a körülmények, nem a szükséges mértékben keresték a választ a klímaváltozás hatásaira. A város vezetése ma már úgy látja, hogy a következő évek legnagyobb kihívása lesz a környezet védelme és a helyi klímastratégia megalkotása, ezért a képviselő-testület aktualizálni fogja a korábban megalkotott dokumentumot az új körülmények, új kihívások és új célok figyelembevételével. „Ezek már nem valamikor bekövetkező történésekként érintenek minket, hanem már itt vannak, megéljük, látjuk, komolyan kell vennünk őket” – fogalmazott.

Faültetés Polgáron

Polgár Tóth Tamás

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...