BEZÁR

Közösségi média

Idén 9 nappal előbb értük el a hazai túlfogyasztás napját – Hajdú-bihari beruházások is gyorsították az erőforrások felélését

Ha mindenki olyan mértékben venné igénybe a természet szolgáltatásait, mint a magyar átlag, akkor az emberiség május 30-tól már a jövőjét fogyasztaná.

Ma, május 30-án van a magyar túlfogyasztás napja. Ez nem jeles nap, különösen nem ünnep – a Global Footprint Network (~ Globális Lábnyom Hálózat) számításai szerint Magyarország mostanra használta el azt a mennyiségű ökológiai erőforrást és szolgáltatást, amennyi az idei évre a rendelkezésünkre állt. Amennyiben a Föld valamennyi lakója ugyanolyan mértékben venné igénybe a bolygó erőforrásait, mint a magyarországi átlag, akkor mára globálisan is elértük volna a túlfogyasztás napját.


túlfogyasztás napja

overshootday.org

Az idei túlfogyasztás világnapjának dátumát a kezdeményezők még nem jelentették be. Ez 2021-ben július 29-re esett, míg Magyarország már június 8-án elérte a hazai fordulópontot. Ebből látszik, hogy egyrészt az eleve nem fenntartható globális átlaghoz képest is nagyobb volumenű a természeti erőforrások magyarországi kizsigerelése, másrészt hogy egy év alatt több mint egy héttel hoztuk előrébb ezt a napot, ami nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve, különösen, ha hozzátesszük, hogy 2020-ban ez a dátum még június 14-re esett.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Környékbeli projektek is növelik az ökológiai lábnyomunkat

Az elmúlt években Magyarországon belül Hajdú-Bihar megye is jelentősen kivette a részét a természeti erőforrások túlzott feléléséből. A térség legnagyobb beruházásai, a debreceni BMW-gyár és a hajdúnánási MotoGP-pálya építése egyenként is 500-500 hektár termőföld lebetonozását jelenti, 2021-ben pedig a megyeszékhely déli ipari parkjának jelentős fejlesztését is bejelentették, amely miatt 260 hektár, erre a célra már korábban kijelölt földet vonnak be az ipari termelésbe. A debreceni önkormányzati média idén május 6-án írta meg, hogy az elmúlt 5 évben a négyszeresére nőtt a város ipari parkjainak összterülete.


BMW
Itt, ahová a BMW-gyár épül, kiváló szántóföldek voltak Debrecen mellett
Google Earth

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő február 9-én egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a déli ipari park üzemei miatt egy 740 megawattos elektromosáram-kapacitást kell kiépíteni. „Csak hogy érzékeljük, hogy ez micsoda: a Paksi Atomerőmű 1-es ütemének egy blokkja 400 megawattos”mondta a politikus. Holoda Attila, az ellenzéki összefogás energiapolitikai kabinetvezetője, korábbi helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban a Debrecinernek elmondta, a magyar villamosenergia-ellátás 25-30 százaléka már most is importból származik, ezért ostobaságnak látja a nagy energiaigényű iparágak idetelepítését.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...