BEZÁR

Közösségi média

„Nagyon sok utunk úgy néz ki, mint az ementáli sajt” – KiÚT néven hozna létre országos útfelújítási programot Mándi László

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltének elképzelései szerint a kezdeményezés az önkormányzatok úthálózatának állapotán javítana. A jelenlegihez képest nagyságrendekkel több forrást biztosítana útfelújítási célokra az államkasszából.


Debreciner - egy százalék
Kattints a képre!
debreciner.hu

Sajtótájékoztatót tartott február 8-án Debrecenben Mándi László, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje. A hajdú-bihari 2-es választókerületben induló jelölt arról beszélt, Kiváló Útburkolatú Települések (KiÚT) néven egy országos útfelújítási programra tesz javaslatot, parlamenti képviselőként ennek a megvalósításáért is dolgozna.


Mándi László
Mándi László
Polgár Tóth Tamás

A politikus úgy látja, Magyarországon katasztrofális állapotban van a települések útburkolata, nemcsak a falvakban, hanem az erősebb gazdaságokkal rendelkező városokban is, mint amilyen Debrecen. Mándi a sajtótájékoztatón ismertette a KiÚT program négy fő célkitűzését:

1. A jelenlegihez képest nagyságrendekkel több állami forrás az önkormányzatoknak útfelújításra
2. Az önkormányzati útfelújításokhoz legyen állami szintű elvárás a kiváló útminőség
3. Az önkormányzati útfelújítások felgyorsítása és rendszeressé, tervezetté tétele
4. Önkormányzati tulajdonú útfelújító, útjavító cégek létrehozása

Az utóbbi pontról Mándi részletesebben is beszélt. Úgy látja, ilyen cégek segítségével kevesebb adminisztrációval, gyorsított eljárásban lehetne felújítani az utakat, ezáltal olcsóbbá és gyorsabbá is válnának a munkálatok. A politikus azt is kifejtette, hogy az önkormányzat jelenleg nem hasznosítja újra az útfelújítások és a városi építkezések során keletkezett törmeléket. Egy önkormányzati útfelújító cég Mándi szerint ezeket újra tudná hasznosítani a város útjaiban, így csökkenthető a munkálatok anyagköltsége.


Mándi László

Polgár Tóth Tamás

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A tervben szereplő költségvetési többletforrásról a politikus azt mondta, az olyan projektekre szánt állami pénzekből, mint a hajdúnánási MotoGP-pálya, a Vadászati Világkiállítás vagy Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobája, jó néhány évre meg lehetne teremteni a KiÚT program fedezetét.

Nem látott még középtávú tervet Debrecenben a leromlott utak javítására

Megkérdeztük Mándi Lászlót, nem gondolkozik-e olyan feltételek megteremtésében, amelyek mellett az önkormányzatok saját forrásaikból megoldhatnák az útjaik karbantartását. A képviselőjelölt erre azt válaszolta, már olyan szintű a lemaradás, hogy mindenképpen szükség van erre a célra dedikált állami forrásokra is. A politikus a Debrecinernek azt is elmondta, úgy tudja, létezik összeírás Debrecen úthálózatának állapotára és a földutak mennyiségére vonatkozóan, de arra vonatkozó tervet nem látott, hogy tízéves távlatban hogyan terveznék a leromlott állapotú utak javítását.

Újságírói kérdésre Mándi azt is kifejtette, még nem tudja, melyik debreceni út felújításával indulhatna el a program, ugyanis „nagyon sok utunk úgy néz ki, mint az ementáli sajt”.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...