BEZÁR

Közösségi média

75 milliárdos vasútfelújítás: nyoma sincs a 20 perces gyorsulásnak a debreceni vonalon – Átlátszó.hu

November végén adták át a Püspökladány-Biharkeresztes közötti, 100-as vasútvonalat, az akkori sajtótájékoztatón elhangzott: „a projekt egyik fontos célkitűzése az volt, hogy jelentősen csökkenjen a menetidő ezen a szakaszon”. A MÁV december 12-től érvényes menetrendje szerint a Budapest-Debrecen távot azonban a vonat épp annyi idő alatt teszi meg, mint a felújítás előtt.

„Célunk a közösségi közlekedést igénybevevő lakosság mobilitásának segítése, ami a jelenleg befejezett fejlesztéssel teljesült, hiszen a 100. számú vasútvonalon közlekedők mintegy 20 perccel hamarabb elérhetik úticéljukat. További fontos szempontunk a régió gazdasági növekedéséhez történő hozzájárulásunk. Itt az ipari területek hatékony vasúti kiszolgálásán dolgozunk” – mondta a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese november 26-án a Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz felújítása kapcsán. Nyul Zoltán, a NIF sajtóanyaga szerint arról is beszélt, hogy „nemcsak a vasúti pálya felújításáról gondoskodtunk, hanem az utazók kényelmét szolgáló utasfelvevő épületekről és az állomás teljes területének korszerűsítéséről is”írja az Átlátszó.
Átlátszó

atlatszo.hu

A 2021-2022-es vasúti menetrend már megjelent, és a 75 milliárdból felújított 100-as vonal járatait is tartalmazza. Az új menetrend alapján az IC600 5:23-kor indul Budapest, Nyugati pályaudvarról, 7:56-kor van Debrecenben. Az IC650 6:23-kor indul és 8:51-re ér Debrecenbe. Ha megnézzük a MÁV 2020-2021-es menetrendjét, akkor ez a két vonat épp ugyanannyi idő alatt jutott el a menetrendváltás előtt is Budapestről Debrecenbe. Sőt, a 2019-2020-as menetidő is épp ez volt. Vagyis a menetrendben nem látszik a NIF által említett 20 perces időnyereség.

Az Átlátszó kereste a MÁV-ot, hogy pontosan mely vonatoknál csökkent a menetidő, de cikkük megjelenéséig nem válaszoltak kérdésükre.

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...