BEZÁR

Közösségi média

Örökbefogadókat keresnek az útszéli kereszteknek Polgáron – A többségük már gazdára talált

A figyelemfelkeltő akcióval a közösségépítéshez is szeretne hozzájárulni a helyi értéktár bizottság.

Szeptember 13-án tették közzé a Polgári Települési Értéktár közösségi oldalán azt a felhívást, amelyben olyan lakosok jelentkezését várják, akik hajlandók lennének „örökbe fogadni” egy-egy, a város közigazgatási határain belül található útszéli keresztet. „Annak érdekében, hogy ne maradjon egyetlen kereszt sem gondozatlanul, virágok nélkül, találjuk meg gondos gazdáikat!” – olvasható a bejegyzésben. A felhívás szerint az örökbefogadók vállalják, hogy egy évig tisztán tartják a felépítményt és a környező zöldterületet, valamint rendszeresen ellátják friss virággal, koszorúval a kereszteket. A jelentkezési határidő ma, szeptember 15-én jár le.


Polgár - kereszt

Facebook

Telefonon értük el Ferenczné Fajta Máriát, a Polgári Települési Értéktár Bizottság elnökét, aki elmondta, nem más önkormányzat példájából inspirálódtak, korábban nem találkoztak hasonló kezdeményezéssel. Tájékoztatása szerint az útmenti kereszteket 2018-ban vették fel a város értéktárába, amelyben a közösség számára fontos értékeket rögzítik. Mint mondta, a keresztek környékét eddig is kaszálták, tisztították, azonban az önkormányzatnak nincsenek emberei arra, hogy folyamatosan látogassák és gondozzák őket.

A meghirdetett program célja az útmenti keresztekről való fokozottabb gondoskodás mellett az értékőrző szemlélet és a közösségformálás erősítése. Magánszemélyek mellett iskolai osztályok, civil szervezetek és egyesületek jelentkezését is várják. Eddig a 15-ből 8 kereszt talált gazdára, további kettő esetében pedig egy-egy helyi lakos jelezte, hogy mivel a tanyáik mellett találhatóak, ezért eddig is rendben tartották a környezetüket, és ezt ezután is szívesen megteszik. A bizottság elnöke a Debrecinert arról is tájékoztatta, hogy az örökbefogadók ugyan csak egy évre kötelezik el magukat, ez azonban meghosszabbítható.

A Magyar Katolikus Lexikon azt írja, az útszéli keresztek eredetileg a földrajzi tájegységek, illetve települések határait jelölték, valamint transzcendentális határvonalakra is figyelmeztettek. Ferenczné Fajta Mária szerint még ma is sokan megállnak egy-egy polgári útmenti kereszt mellett, vannak, akik virágot is elhelyeznek előttük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...