BEZÁR

Közösségi média

Leszavazták Tóth József kisvárosokat helyzetbe hozó módosítóját a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben

Azt javasolta, hogy az 5 ezer lakosnál nagyobb kisvárosokat részesítsék előnyben az uniós pályázatok elbírálásakor. A Jobbik és a Momentum támogatta, a Fidesz azonban leszavazta az indítványt. A közgyűlés által elfogadott operatív program a prioritások közé sorolta a „klímabarát megye” kialakítását.

Debreciner
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Július 9-én juttatta el szerkesztőségünkhöz Tóth József, Polgár polgármestere, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés DK-MSZP frakcióvezetője azt a közleményét, amelyben beszámol az aznapi megyegyűlésen tett javaslatáról. A DK előválasztási képviselőjelöltje (6-os számú választókerület) módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az 5 ezernél több lakossal rendelkező kisvárosokat részesítsék előnyben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) uniós pályázatainak elbírálási szempontrendszerében.

Hajdú-Bihar megyei közgyűlés
Ülésezik a megyei közgyűlés
Facebook

Tóth indoklása szerint 2016 óta a 23 megyei jogú város – köztük Debrecen – 1500 milliárd forint uniós forrást használhatott fel, 2019-től pedig a Magyar Falu Programban 600 milliárdot juttattak az 5 ezer lakos alatti kistelepüléseknek. A frakcióvezető elmondta: a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) hiába dolgozta már ki a Magyar Kisvárosok Programot, ezt a kormány csak szavakban támogatta, az idei költségvetésben ehhez nem biztosítottak forrásokat.

Eközben Tóth szerint kedvezőtlen folyamatok zajlanak a megye kisvárosaiban: 2017 és 2020 között a 20 érintett településből 15-ben csökkent a népesség, 12-ben a megyei átlagnál magasabb a munkanélküliség, a jelenlegi EU-s támogatási szempontrendszer pedig szerinte olyan indokolatlan térségi megkülönböztetéseket tartalmaz, amelyek feszültségeket fognak okozni különösen a bihari térség és a Hajdúság városai között.

Tóth közleménye szerint a Jobbik és a Momentum is támogatta a módosító indítványát, a megyei közgyűlés fideszes többsége azonban leszavazta azt.

Hajdú-Bihar megyei közgyűlés - Tóth József
Tóth József
Facebook

Klímabarát lesz a megye?

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat honlapján található beszámoló szerint a koronavírusjárvány harmadik hulláma utáni első közgyűlés elfogadta a TOP Plusz operatív program három prioritását is. Ezek az alábbiak:

1. Versenyképes megye
2. Klímabarát megye
3. Gondoskodó megye

A honlapon olvasható információk alapján a „klímabarát” szó alatt az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését, energiaközösségek kialakítását és a „fenntartható városfejlesztést” értik.

BMW
A majdani BMW-gyár területe Debrecen mellett
Google Map

A fenntarthatóság mint prioritás annak fényében tekinthető meglepőnek, hogy jelenleg is több olyan óriásberuházás zajlik a megyében, amelyek keretében jó minőségű mezőgazdasági területeket betonoznak le, ezzel örökre tönkretéve a földeket. Ezek közül a két legnagyobb, egyben legismertebb projekt a debreceni BMW-gyár és a hajdúnánási MotoGP-pálya építése.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...